2024-01-27 3203 views
之前見到🍦雪糕拉麵一直想過嚟試下,今日終於得閒過嚟食啦,依家有超吸引嘅期間限定🦪沾麵 (。◕∀◕。)🩷廣島牡蠣沾汁麵(熱麵)$138(慢煮雞叉燒/ 慢煮豚叉燒/ 炙燒豚肉/炙燒廣島蠔/半熟蛋/燒洋蔥)沾麵賣相好吸引,用料豐富多元化,包含以上多種肉類海鮮,🦪廣島蠔肥大漲卜卜,只係表面微微煎香,中間仲保持新鮮嫩滑,可以帶出廣島蠔豐滿鮮甜的口感。三款肉各有特色:慢煮叉燒保持粉嫩嘅肉質,一入口充滿煙燻嘅味道,但係味道適中唔會過於濃烈。慢煮雞叉燒就以帶出雞肉原味為主。炙燒叉燒就燒出豚肉油香,呢度叉燒肥瘦適中。沾麵汁真係調配得好好,一入口充滿蠔味,可以提昇成個沾麵嘅層次,完全唔會腥同苦澀,仲加了豐富嘅洋蔥粒,估計使用招牌豚肉湯底再加上打碎金蠔製作,非常足料,質地偏向稠杰,所以留香在舌上久久不散。沾麵屬於比較粗身的麵條,咬入去有口感,配合醬汁可以掛麵,另外仲有青檸汁可以增添少少香氣,食多多都不怕油膩感。🍗唐場炸雞 $35包含四件大大炸雞,炸得好香脆,入面雞肉非常嫩滑,啖啖肉,如果炸漿再薄少少就會更好食。🍵SAGE白桃烏龍冷泡茶好香的白桃香氣,好喜歡冷泡茶清新的口感。推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️超級欣賞限定蠔

🩷廣島牡蠣沾汁麵(熱麵)$138

廣島牡蠣沾汁麵(熱麵)

三款肉各有特色:
慢煮雞叉燒就以帶出雞肉原味為主。
炙燒叉燒就燒出豚肉油香,呢度叉燒肥瘦適中。

🍗唐場炸雞 $35

🍵SAGE白桃烏龍冷泡茶
好香的白桃香氣,好喜歡冷泡茶清新的口感。

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
超級欣賞限定蠔🦪沾麵,超級細食的我都難得地食晒,大推!(〃∀〃)
(每日限量30碗)

呢間店晚上時間都要排隊,可以盡量避開食飯時間。
2024-01-27
廣島牡蠣沾汁麵(熱麵)
  • 牡蠣沾汁麵
2024-05-25 0 views
上次在荃灣吃了一生懸麵,覺得味道不錯,今天在旺角看到另外一家分店也想進去嘗一嘗有什麼新菜式同味道的區別😄辛辣拉麵麵條彈牙有勁,吸飽了湯汁,散發出濃郁的麵香,入口,辣味刺激味蕾好開胃。外加蔥花和香菜,增添了清新的氣息,與辛辣相得益彰。牡蠣沾汁麵牡蠣新鮮豐厚飽滿的肉質,散發出濃郁的海鮮鮮味。將麵汁倒入麵條,麵條充分吸附肉汁和醬汁,與牡蠣形成絕佳的搭配。章魚烧章魚肉彈牙Q彈,絲毫不乾澀,醬汁的調和恰到好處,不會蓋過章魚本身鮮美的海鮮香氣。唐揚炸雞表皮酥嫩可口,灑有微微的鹽和香料,恰到好處的鹹香刺激著味蕾,與內部鮮嫩的雞肉形成強對比,口感層次豐富。波子汽水集清凉、甜美、爽口于一身,立即感受到全身舒畅的凉爽感

辛辣拉麵

牡蠣沾汁麵

章魚烧

唐揚炸雞

波子汽水
集清凉、甜美、爽口于一身,立即感受到全身舒畅的凉爽感
2024-05-24 0 views
衝著新出的廣島蠔🦪沾汁麵而去沒想過lunch 12:00開門前居然要排隊👬👭👫我們點了辛辣沾麵和廣島蠔沾麵各一沾麵類都附一碗熱湯🥣而麵條可選擇熱麵🔥或凍麵🧊廣島蠔沾麵是👩🏻大力推介湯頭的蠔味和鮮味十足👍🏻麵身偏爽,而且很多餸😍主打是炙燒廣島蠔🦪還有炙燒豚肉🐷、慢煮叉燒、半隻蛋🥚、烤洋蔥🧅等感覺非常豐盛😋辛辣沾麵就有炙燒豚肉🐷和半隻蛋🥚麵汁辣度頗厲害🔥吃得人也火燙🥵我們還選了餃子🥟和章魚燒🐙兩者都是即煎即炸熱、脆、香⋯⋯😍店子小小食品種類頗多味道也做得不錯🥳
衝著新出的廣島蠔🦪沾汁麵而去
沒想過lunch 12:00開門前
居然要排隊👬👭👫

我們點了辛辣沾麵和廣島蠔沾麵各一
沾麵類都附一碗熱湯🥣
而麵條可選擇熱麵🔥或凍麵🧊

廣島蠔沾麵是👩🏻大力推介
湯頭的蠔味和鮮味十足👍🏻
麵身偏爽,而且很多餸😍
主打是炙燒廣島蠔🦪
還有炙燒豚肉🐷、慢煮叉燒、半隻蛋🥚、烤洋蔥🧅等
感覺非常豐盛😋

店子小小
食品種類頗多
味道也做得不錯🥳

2024-05-20 0 views
朋友同我一直都好想試呢間沾麵,今日終於黎左,被譽為拉麵關注組高人氣之選的一生懸麵,主打的沾麵和拉麵用料十足,沾汁濃郁,還仲會定期推出期間限定款式,還備有小食選擇😋⋄🍜老闆有多年餐飲經驗,曾遠赴日本學製沾麵。原來一碗濃厚沾麵裏,也藏着料理達人「一生懸命」的精神👨🏻‍🍳⋄⋄====—====—====—====—✦ 小食 ✦🐥唐揚炸雞($35)炸雞外皮炸得香脆可口, 值得一讚是炸粉薄薄的, 而且用上嫩滑嘅雞脾肉, 一咬開便爆汁,勁juicy😋😋—🥟煎餃子($29)金黃香脆的底部,內裡的豬肉椰菜餡料充滿肉汁,沾上餃子汁,超美味🤤⋄✦ 沾麵 ✦🍜每款麵硬度可選:較硬|標準|較柔每款麵溫度可選:冷麵🧊|熱麵💥🦪牡蠣沾汁麵($138)期間限定的牡蠣沾汁麵是以新鮮牡蠣打汁,煮好再加入湯裏😜入口非常濃郁的牡蠣味道,又不會過鹹,配以口感幼滑,味道恰度好處😙 新鮮原隻牡蠣新鮮美味,配以豚肉也非常美味😉選擇了冷麵冷口感更富彈性,採用粗身麵,形狀是平打麵,在本地工場製造,切刃番手是十六度,一般麵粉為胚乳,我們店裏則用以全粒粉製成,即是麥皮、胚乳和胚芽,麵條口感特別,營養價值較高😋❤️—🦐海老沾麵($88)以豬骨

====—====—====—====—
✦ 小食 ✦
🐥唐揚炸雞($35)

🥟煎餃子($29)

✦ 沾麵 ✦
🍜每款麵硬度可選:較硬|標準|較柔
每款麵溫度可選:冷麵🧊|熱麵💥

🦪牡蠣沾汁麵($138)

🦐海老沾麵($88)

以豬骨、雞肉、鰹魚及野菜熬製12小時來做沾汁,再加入大量櫻花蝦,湯底濃香😝 配以豚肉及流心溏心蛋也非常美味,冷麵條口感特別,超級美味😚沾麵份量亦很多,絕對是性價比之選👍🏻

✦ 飲品 ✦
🥤可樂($10)
吃沾麵配上可樂一流🤓
  • 牡蠣沾汁麵
  • 海老沾麵
  • 煎餃子
2024-05-17 0 views
經開旺角想食拉麵既話,會推薦一生懸麵👍佢地既沾麵同拉麵質素都不錯‼️❇️海老拉麵🦐🦐拉麵加了大量的櫻花蝦,充滿咸鮮味‼️配料豐富,有炙燒豚肉、糖心蛋、香蔥和筍片。可選擇麵的硬度,我揀正常既硬度麵質夠煙韌彈牙,很喜歡😋😋❣️❇️濃厚豚骨沾麵🐷🐷炙燒豚肉燒得焦香,油脂比例啱啱好,豚骨濃湯味道香濃,加了香蔥和豬肉粒增加口感層次,沾麵食非常夾👍👍❇️雞軟骨棒🐔雞軟骨夠咬口,面味道濃郁很開胃😋

❇️海老拉麵🦐🦐

❇️濃厚豚骨沾麵🐷🐷

❇️雞軟骨棒🐔
雞軟骨夠咬口,面味道濃郁很開胃😋
  • 海老拉麵
2024-05-12 110 views
2024.05.08再忙都係需要抽時間見下好姐妹👩🏻‍🤝‍👩🏼今日放工去完旺角花墟買花💐就去咗呢間餐廳食晚餐🥢雖然今日期間限定🉐嘅廣島牡蠣沾汁麵🦪SOLD OUT❌不過都仲有其他拉麵🍜沾麵😍小食🍗飲品供應💁🏻‍♀️今次我地分別叫左兩個小食➕兩碗麵🍜➕兩樣飲品🥤小食:雞軟骨棒🐥 $29 & 唐炸揚雞🍗 $35 前者就口感彈牙🦷後者就好香脆🤗麵:海老沾麵🦐 $88 & 雞白湯拉麵🐓 $95無論沾麵定湯麵都可以選擇軟硬度🫶🏻前者超多香脆可口嘅蝦米🦐叉燒超肥美🫢流心蛋好吸精🤩後者湯底超香濃雞肉好嫩滑而呢款叉燒係薄身D嘅🙂飲品:無糖可樂🥤$10 天氣熱爽一爽🫧SAGE 白桃烏龍冷泡茶🍑 $20 超大枝解油膩不錯👍🏻
2024.05.08

後者湯底超香濃雞肉好嫩滑而呢款叉燒係薄身D嘅🙂

飲品:
無糖可樂🥤$10 天氣熱爽一爽🫧
SAGE 白桃烏龍冷泡茶🍑 $20 超大枝解油膩不錯👍🏻

今次係旺角發掘到一間好食拉麵店🍜平時我其實麻麻地食拉麵,因為覺得普遍湯底都好鹹偏重口味🥹但今次呢間嘅雞白湯同海老湯都令我好驚艷!唔會好鹹又夠惹味,而且兩種麵質都好正好出色😍💯海老沾麵 $88呢個真心惹味得嚟又唔會過咸,濃郁嘅蝦湯,配上佢隻帶小麥粒嘅沾麵,有啲似稻庭烏冬口感,好掛湯好好味😍落單嗰時可以揀冷/熱沾麵,冷麵口感更煙韌呢🤩軟硬度可以揀柔軟!如果唔係又凍又硬就要咬好耐🤣加咗慢煮叉燒好正!極推薦♥️雞白湯拉麵 $95湯麵嘅幼麵又係好出色,揀咗標準軟硬度!口感彈牙💖呢個嘅湯好好飲!唔會好重口味,飲完唔口渴✨呢款係配慢煮雞胸肉,加左叉燒,超豐富🥳章魚燒 $29佢哋嘅章魚燒粉漿較多,但係粒粒都整到外脆內軟😝都幾好味~燒餃子 $29餃子外脆內多餡,好juicy,推薦😋白桃烏龍冷泡茶 $20有美白作用嘅冷泡茶🥳
今次係旺角發掘到一間好食拉麵店🍜

海老沾麵 $88

雞白湯拉麵 $95

章魚燒 $29
佢哋嘅章魚燒粉漿較多,但係粒粒都整到外脆內軟😝都幾好味~

燒餃子 $29

餃子外脆內多餡,好juicy,推薦😋

白桃烏龍冷泡茶 $20
有美白作用嘅冷泡茶🥳
2024-05-02 89 views
餐廳名字: 一生懸麵 (旺角)餐廳地址:旺角通菜街73號地舖白湯豚骨拉麵白湯豚骨拉麵真係太好食了啦!湯頭濃郁充滿豬骨味道,麵條都好滑順可以拉長,配上青菜蔥花更鮮味爆棚。加上大大塊叉燒同唐心蛋!太推薦喇!唐揚炸雞外脆肉嫩內外味同步,吃下去脆脆啾啾嘅,配上蛋黃醬更顯迷人。配埋拉麵食一流!
餐廳名字: 一生懸麵 (旺角)

餐廳地址:旺角通菜街73號地舖

唐揚炸雞

2024-04-25 122 views
他們的湯底濃郁,配料豐富多樣,服務也非常友善。無論是麵條的口感還是湯頭的風味,都讓人愛不釋手。它們以經過長時間熬煮的高湯為基礎,混合了多種香料和調味料,味道濃郁而鮮美。湯頭有多種口味可選,包括豚骨、魚介、醬油等,每一款都有獨特的風味,滿足了不同口味的人。配料非常豐富多樣。他們提供各種肉類選擇,如叉燒、燒肉片、牛肉片等,每一種肉都經過精心烹調,口感嫩滑。此外,還有豆芽、海苔、蔥花等配料,增添了食物的口感和風味。
2024-04-24
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Dining Offer
Group-buy, Credit Card Offers
2024-04-19 203 views
呢間餐廳嘅老闆係由日本學藝後開創,走平民路線,主打各款湯拉麵同沾麵🍜💗海老沾麵($88)海老沾湯落咗勁多櫻花蝦,非常濃郁,充滿蝦鮮味🦐粗麵條彈牙有嚼勁,超級掛汁🍜配有兩塊炙燒厚叉燒,肥瘦相間,有燒香嘅味道🍖配料仲有筍同糖心蛋🥚💗白湯豚骨拉麵($72)豚骨湯底濃厚而且唔肥膩🦴配上順滑嘅幼身拉麵,選用薄切慢煮叉燒,肉質嫩滑🐖 配料同樣有筍同糖心蛋🥚💗燒餃子 ($29)煎餃子皮薄焦脆,入面係簡單嘅豬肉餡,蘸上餃子醋減低油膩感🥟💗唐揚雞 ($35)唐揚炸雞炸得金黃香脆,內𥚃肉嫩多汁🍗

💗海老沾麵($88)
海老沾麵

💗白湯豚骨拉麵($72)
白湯豚骨拉麵

💗燒餃子 ($29)
煎餃子皮薄焦脆,入面係簡單嘅豬肉餡,蘸上餃子醋減低油膩感🥟
燒餃子

💗唐揚雞 ($35)
唐揚炸雞炸得金黃香脆,內𥚃肉嫩多汁🍗
唐揚雞
燒餃子
唐揚雞
2024-04-17 172 views
終於俾我試到呢間啦!持續人氣極高 次次行過都大排長龍喺旺角女人街入邊 細細間 望落以為好普通~食落去原來每一款都係心意之作 比想像中更好食🥹😍➊ 白湯豚骨拉麵🍜 $72店長已經設定好係配幼面 飲起第一啖湯非常舒服豚骨味道唔會太濃太熱 淡淡嘅骨香係後面湧上嚟 選用瘦身叉燒 一整碗拉麵配搭一口接一口簡直係要清碗!➋ 🦪広島県の牡蠣沾汁麵 #旺角限定又一誠意之作 一碗麵有5種配餸:‣ 慢煮豚/雞叉燒、炙燒豚肉、廣島蠔、燒洋蔥、半熟蛋炙燒過嘅蠔十分香口 放上粗沾麵有淡淡的炙燒香氣豚骨沾麵每一口都有香濃嘅蠔味!麵汁食一半後再加上青檸🍋‍🟩超級可口 啖啖香🤤➌ 煎餃子絕對係咁多間日式店裏面嘅 TOP List!! 皮薄外脆 內裏肉餡有汁 肉料同外皮亦唔會太過分離 剛好的比例 🥟👍🏻怪唔之得長期都排隊 因為呢個Level 依個價錢完全超值!絕對係~ 會不斷返去食過又再食!!!😋😋😋‣ 建議唔想排長龍,大家提早六點前就去開飯啦~

終於俾我試到呢間啦!
持續人氣極高 次次行過都大排長龍
喺旺角女人街入邊 細細間 望落以為好普通~
食落去原來每一款都係心意之作 比想像中更好食🥹😍

➊ 白湯豚骨拉麵🍜 $72
店長已經設定好係配幼面 飲起第一啖湯非常舒服
豚骨味道唔會太濃太熱 淡淡嘅骨香係後面湧上嚟
選用瘦身叉燒 一整碗拉麵配搭一口接一口簡直係要清碗!

➋ 🦪広島県の牡蠣沾汁麵 #旺角限定
又一誠意之作 一碗麵有5種配餸:
‣ 慢煮豚/雞叉燒、炙燒豚肉、廣島蠔、燒洋蔥、半熟蛋
炙燒過嘅蠔十分香口 放上粗沾麵有淡淡的炙燒香氣
豚骨沾麵每一口都有香濃嘅蠔味!
麵汁食一半後再加上青檸🍋‍🟩超級可口 啖啖香🤤

➌ 煎餃子

怪唔之得長期都排隊 因為呢個Level 依個價錢完全超值!
絕對係~ 會不斷返去食過又再食!!!😋😋😋
‣ 建議唔想排長龍,大家提早六點前就去開飯啦~
♡ 必食限定款沾麵 |一生懸麵 ♡-朋友仔話我知 最近一生懸麵出咗限定款 牡蠣沾汁麵😍 放咗工即刻約埋朋友一齊去試吓先✌️😋- ♡ 牡蠣沾汁麵 ♡ $138除咗有隻炙燒廣島蠔之外仲有慢煮豚叉燒、炙燒豚肉、燒洋蔥🧅同半熟蛋~ 沾麵汁有濃濃嘅蠔味 味道濃郁。-♡ 白湯豚骨拉麵 ♡ $87豚骨湯底味道同樣香濃值得一讚係佢嘅叉燒 表面有燒過 食落去有油脂嘅香味 不過我個人就鍾意沾麵多啲啦🥰-♡ 唐揚炸雞 ♡ $35小食就揀咗炸雞 🍗水準唔錯 炸雞外脆內嫩-❥#⇢店鋪資料:一生懸麵 (旺角)旺角通菜街73號地舖
♡ 必食限定款沾麵 |一生懸麵 ♡

朋友仔話我知
最近一生懸麵出咗限定款

牡蠣沾汁麵😍
放咗工即刻約埋朋友一齊去試吓先✌️😋

♡ 牡蠣沾汁麵 ♡ $138
除咗有隻炙燒廣島蠔之外

仲有慢煮豚叉燒、炙燒豚肉、燒洋蔥🧅
同半熟蛋~ 沾麵汁有濃濃嘅蠔味

小食就揀咗炸雞 🍗
水準唔錯 炸雞外脆內嫩

#
⇢店鋪資料:
一生懸麵 (旺角)
旺角通菜街73號地舖
2024-04-03 269 views
之前都有聽聞呢一間拉麵店嘅拉麵十分出色,一直都想過嚟試一試,可惜之前一路向都有長長嘅人龍排隊,所以等到今天先來試吓。晚市7:30左右到,人龍未算好長,等大約5分鐘就可以入內。喺等候期間,見到外面嘅海報寫住推介一款旺角分店限定嘅沾麵。呢款沾麵有生蠔,叉燒及雞肉,仲包括埋糖心蛋。見到網上評價不錯,所以都點咗呢款沾麵。呢款沾麵果然冇令我失望,沾麵嘅湯汁10分鮮味,唔會過鹹,係咁多間知名舖頭喺香港識到嘅其中一款最好味嘅沾麵湯底。沾麵🍜上面嘅餸非常豐富,雖然麵嘅份量多,但食完呢碗拉麵都有滿滿嘅飽足感。如果你嚟到旺角嘅分店,一定一定要過嚟試一試呢一款拉麵。

如果你嚟到旺角嘅分店,一定一定要過嚟試一試呢一款拉麵。

2024-03-31 195 views
復活長假冇錢去旅行, 留港消費, 支持小店, 換來職員不禮貌/求其對待. 食左海老沾麵, 雞白湯拉麵, 仲有炸雞. 上次黎食既炸雞係冇味道既, 今次就太鹽🙃d 單落得岩, 但d 野食就擺到錯哂枱🤪埋單$218, 現金交左比職員就慢慢行出去, 唔記得左有印花給, 喺舖頭門口(仲未行到出去), 就行返入去, 諗住搵返本身張印花卡, 點知搵唔到, 就問返剛剛收錢既職員係咪有印花卡, 佢零反應, 我話我岩岩比完錢, 佢先如夢初醒佢「岩岩見你冇反應以為唔要」我「下, 你冇比我喎」佢「唔緊要啦唔緊要啦」下????唔知佢講乜野唔緊要, 而家好似我同左佢講對唔住咁??! 我做錯野所以佢接受左我所以講唔緊要?? 全程冇眼神交流, 唔係望住人講野.要玩印花制度唔該好心提下人啦, 唔係日日食唔會記得嫁, 唔好睇到自己咁高啦, 要等人自己拎出黎, 唔拎出黎就等於唔要. 唔想講野唔好做服務行業啦, 唔係我逼你做嫁

佢「岩岩見你冇反應以為唔要」
我「下, 你冇比我喎」
佢「唔緊要啦唔緊要啦」

唔想講野唔好做服務行業啦, 唔係我逼你做嫁
2024-03-31
2024-03-28 156 views
旺角 | 一生懸面一向都好鐘意食拉麵嘅我終於食到一生懸面啦!每次經過旺角一生懸面外面都大排長龍,今日收工一早去就唔洗排隊~【期間限定】牡蠣沾面 $138朋友比較鐘意食沾面,更重要嘅係“期間限定”四個大字。碗面都幾大兜,配上熱辣辣又濃稠嘅沾面汁以及新鮮嘅牡蠣,非常美味白湯豚骨拉麵 $72我就試咗最basic and classic嘅豚骨拉麵,湯底同麵條不過不失,不過叉燒口味就比較清淡唐揚炸雞 $35全餐最好味我會話係呢個炸雞!真係必叫!我平時其實係唔鐘意order 唐洋炸雞呢樣小食,因為好多餐廳都會炸到皮又厚又硬,既乾又會咬到牙痛。但呢度嘅唐揚炸雞可以話係我食過最好食,皮薄、多汁、肉質嫩滑,配上mayo,令我欲罷不能!桂花烏龍冷泡茶 $20好多地方嘅冷泡茶都會好酸澀,不過呢度嘅桂花烏龍就無呢啲問題。不止解膩,更加有排毒祛濕嘅功效我地食完八點門口已經排咗十幾個人!所以大家記得要食就早d去啦~~
旺角 | 一生懸面

【期間限定】牡蠣沾面 $138

白湯豚骨拉麵 $72

唐揚炸雞 $35
全餐最好味我會話係呢個炸雞!真係必叫!

桂花烏龍冷泡茶 $20