2023-07-03 91 views
舊舖再番新便去試下,叫咗兩個午餐,B餐咸魚雞粒豆腐,啲飯同餸上到嚟完全唔熱,碟餸豆粉芡太多認真麻麻,C餐星洲炒米粉,好一般又冇鑊氣,米粉炒到一嚿嚿,面頭再擺幾隻細蝦仔,幾條叉燒同幾條火腿,米粉還米粉,餸還餸唔係一齊炒,味道同食物都相當之難食,我對呢間餐廳非常之失望

2023-06-30 83 views
落單第一次一個半鐘諗住一次半次意外唧,點知第二次一個鐘15分鐘,有進步既,但都係唔合格囉!生意好做唔切咪唔好接囉,做唔切咪同人地講聲會慢啲囉,有乜理由40分鐘打個電話就話出左門,過多40分鐘過到嚟,未出咪未出囉!
落單
第一次一個半鐘
諗住一次半次意外唧,點知
第二次一個鐘15分鐘,有進步既,但都係唔合格囉!

Delivery
可能食過深水埗本店,諗住呢間分店裝修得再靚啲,所以期望過高。裝修開揚,好多人食。長沙灣區50-70左右價位一個茶餐唔算平,但整體完全唔值。職員極度西口西面,幾枱人冇匙羹冇叉冇人理不單止,啲Staff仲會啤人覺得呢幾班(唔識既)人好麻煩。衛生情況:簡直係惡劣。地下成地垃圾算數,僅餘既餐具都痴左好多野唯有當睇唔到。傳菜紙直頭浸左係成個醬上面,加餸?味道勉強只能夠俾到不合格至僅僅合格。有種俾個裝修呃左入鋪的感覺。大伏......

2023-06-25
Type of Meal
Lunch
2023-05-27 110 views
🐽 赤肉猴頭菇燉湯呢款湯好濃郁,猴頭菇既味道入曬菇個湯水到,赤肉同埋猴頭菇搭配得好好,令湯味道更豐富。飲完一d都唔口乾,食得出無味精🫶🏻🐽 蕃茄金銀蛋肉鬆浸莧菜金銀蛋同肉鬆令到個湯更加濃味,再加上莧菜嘅爽脆,撈飯真係一流。蕃茄嘅酸甜同埋肉鬆嘅鹹香完美結合,令人回味無窮。🐽 海南雞飯海南雞皮薄肉嫩,味道鮮美。雞肉配上特製醬汁,味道更加濃厚,性價比極高。整體來講,呢間茶餐廳既海南雞飯非常出色,十分推薦
🐽 赤肉猴頭菇燉湯

🐽 蕃茄金銀蛋肉鬆浸莧菜

🐽 海南雞飯
2023-05-21 115 views
餐廳的裝潢充滿着茶餐廳的味道食物款式多今次叫左幾樣野試,款款都吸引先黎1) 檳城喇沙摻摻配日本櫻花蝦炒蛋+香酥丹麥多士 $60建議 +$9 轉樽仔奶茶/咖啡🩵🩵都幾好飲佢有2款麵,一款似烏冬,粗粗地,另一款幼身似米粉,質地幾特別,吸晒喇沙湯底嘅汁,惹味,要快啲食,如果唔係會冇晒汁丹麥多士配上牛油,鬆脆可口特色下午茶都有多個選擇2) 榛子醬西多士 $36 牛油🧈再加糖漿,配合多士中層的榛子醬,都幾甜下😂😂3)經典芝蛋牛肉漢堡包 $38 呢個高質,價錢合理,牛肉size 好厚身夠大份,2人一齊食就最滋味😆另外我加配了辣味薯皇 $9 ,點茄汁都唔錯以上下午茶配有餐飲,當然揀樽仔奶茶💯最後食埋4)招牌避風塘生炸髀 配紅豆🫘冰 $42 佢上面既炸蒜配合炸到好香脆嘅雞髀,真係無敵呀😋😋配紅豆冰亦都係不錯既選擇👍🏻
餐廳的裝潢充滿着茶餐廳的味道
食物款式多
今次叫左幾樣野試,款款都吸引
先黎
1) 檳城喇沙摻摻配日本櫻花蝦炒蛋+香酥丹麥多士 $60
建議 +$9 轉樽仔奶茶/咖啡🩵🩵都幾好飲
丹麥多士配上牛油,鬆脆可口

特色下午茶都有多個選擇
2) 榛子醬西多士 $36
牛油🧈再加糖漿,配合多士中層的榛子醬,都幾甜下😂😂

3)經典芝蛋牛肉漢堡包 $38

另外我加配了辣味薯皇 $9 ,點茄汁都唔錯
以上下午茶配有餐飲,當然揀樽仔奶茶💯

最後食埋
4)招牌避風塘生炸髀 配紅豆🫘冰 $42
佢上面既炸蒜配合炸到好香脆嘅雞髀,真係無敵呀😋😋
配紅豆冰亦都係不錯既選擇👍🏻
2023-05-13
$80 (Tea)
  • 樽仔奶茶
  • 經典芝蛋牛肉漢堡包
  • 避風塘生炸髀
榛子醬西多士(茶餐)$36呢度嘅西多士除咗常見嘅花生醬餡之外🍫仲可以揀榛子醬,西多士炸到金黃色,非常吸引🤩雖然入面嘅榛子醬唔係爆曬餡嗰種,但係食到蛋香味搭夠🍳南乳雞翼 $33好少見茶餐廳有南乳雞翼🐔就叫咗嚟試吓,雞翼係全翼,都幾大隻,咬開雞肉外層見到帶少少橙紅色,睇得出以南乳醃過,食到有一陣淡淡的南乳香味😌始祖椒鹽豬扒飯(炒底)$68呢個係餐牌上嘅必試推介,一上枱已經聞到碟飯香氣撲鼻🤤炸豬扒有大概五件,入口帶啲香茅味,肉質軟腍🐷而個炒飯係個精粹,鑊氣十足,入面有啲好多蒜頭同三色📍椒粒,少少辣好惹味🔥值得一讚嘅係炒飯入面都落咗唔少雞蛋一齊炒,令口感更加豐富🤓南洋咖哩牛筋腩飯 $48呢個都係下午茶餐,南洋咖喱入口偏甜唔辣,好啱送飯🍚個飯底都有輕輕加入雞蛋炒過,夠晒飽肚,都幾大件🐮炆得入味,唔會好韌。樽仔奶茶 +$9其中一杯嘅餐飲就加錢升級左做樽仔奶茶🌱入口幼滑,茶味都幾香濃,冇苦澀味,可惜嘅係冇得調整甜度😂凍奶茶 +$3另外一杯就叫咗普通凍奶茶🥤最多只係可以少冰,當然相比之下呢杯擺耐咗啲冰融左之後就會溝淡咗啲🙈不過整體都唔錯~
榛子醬西多士(茶餐)$36

南乳雞翼 $33

始祖椒鹽豬扒飯(炒底)$68

南洋咖哩牛筋腩飯 $48

樽仔奶茶 +$9

凍奶茶 +$3
2023-04-21 84 views
長沙灣好多cafe,但想食果間黎到長沙灣先知收18:30,於是search附近野食誤打誤撞黎左呢間冰室,咦,有驚喜喎!我地兩個人叫左兩個飯,一個鮑魚福建炒飯,一個招牌椒鹽豬扒炒飯底,見佢係餐牌推介,仲要炒飯底,幾有誠意丫!不過,唔知係咪師傅唔記得個飯唔記得落鹽,淡到無得再淡,椒牌豬扒不過不失,正常既豬扒無乜特別!比到驚喜我既反而係個鮑魚福建炒飯,味道夠而且仲係幾好味又足料,值得推介!雖然個豬扒遜色左,但都會再黎試其他野食!5分滿分1)椒鹽豬扒飯 值2.5分2)福建炒飯 值4分
誤打誤撞黎左呢間冰室,咦,有驚喜喎!
雖然個豬扒遜色左,但都會再黎試其他野食!
5分滿分
1)椒鹽豬扒飯 值2.5分
2)福建炒飯 值4分
鮑魚福建炒飯
椒鹽豬扒炒飯底
2023-04-19
鮑魚福建炒飯
2023-04-01 135 views
呢間係老字號嘅冰室,難得今日出開嚟,埂係要食返個豐富嘅早餐先出發啦個通粉比平時食開嘅茶記仲多咗隻鮑魚添,幾矜貴,佢嘅早餐另外可以配搭其他食物,例如菠蘿油,或者較普通嘅煎蛋,多士,自由度都幾大

2023-03-15 187 views
朋友係長沙灣收工,咁就約係附近食飯,行經雪山冰廳見到餐牌價錢相宜,就踏入左餐廳☺️店員好友善,份量仲好大份,不愧是老字號茶餐廳👍始祖椒鹽豬扒飯 (炒底) $68 👑椒鹽豬扒香口帶微辣,肉質鬆軟,肉汁豐富,外脆內嫰,散發出椒鹽的陣陣鹹香,下飯度極高。炒飯飯量足,粒粒分明,炒飯仲加左啲蒜、豆豉、紅椒去炒。XO醬乾炒豬扒公仔麵 $65豬扒香口惹味,肉質軟嫰,肉汁豐富。XO醬的味道濃濃地滲入公仔麵內,公仔麵亦炒得好乾身,配埋韮菜、芽菜、洋蔥齊食,唔會覺得好膩。避風塘生炸雞脾 $35 👑必點招牌菜👍即叫即炸,雞脾好大隻,雞皮炸到好香脆,而肉質就好嫰滑同juicy,完全無乾柴,配埋面頭既脆炸蒜,非常惹味。#燉湯 +$15 (跟餐)今日係沙參玉竹瘦肉湯❤️今日天氣又涼番,燉湯熱辣辣,飲完暖笠笠,仲十分清甜滋潤🫶#凍檸檬茶 +$9 (跟餐)茶香和檸檬香兼備,甜度剛好中和了茶澀味,帶一啲清新酸味,可解食物油膩。

始祖椒鹽豬扒飯 (炒底) $68 👑
炒飯飯量足,粒粒分明,炒飯仲加左啲蒜、豆豉、紅椒去炒。
始祖椒鹽豬扒飯 (炒底)

XO醬乾炒豬扒公仔麵 $65
XO醬乾炒豬扒公仔麵

避風塘生炸雞脾 $35 👑
避風塘生炸雞脾

#燉湯 +$15 (跟餐)
燉湯

#凍檸檬茶 +$9 (跟餐)
凍檸檬茶

2023-03-14
始祖椒鹽豬扒飯 (炒底)
XO醬乾炒豬扒公仔麵
避風塘生炸雞脾
燉湯
凍檸檬茶
  • 避風塘生炸脾
每次去茶記都有好多款想食🥹 作為一間老字號既冰廳 野食創新多選擇 今次試住幾款先焗鮮茄豬扒飯 $65一嚟到好香 炒底夠哂蛋香味 厚切豬扒食落軟淋多汁 夾埋芝士食更加分 不過茄味再濃小小就更好啦~木魚花蝦球煎烏冬 $68好有驚喜 配搭好特別~ 食落似大阪燒 但烏冬變左主角 蛋香十足 配埋木魚 燒汁又幾夾喎😎奶醬多士 $16奶醬既份量相當多 就快滿瀉🍞 無得輸!爆餡蛋牛治(烘底) $28烘左底既麵包夾住又厚又香既鹹牛肉炒蛋 加埋蔥花 真係完美配搭 外脆內軟🥪熱奶茶 香濃幼滑雪山冰廳📍長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖

焗鮮茄豬扒飯 $65

木魚花蝦球煎烏冬 $68

奶醬多士 $16
奶醬既份量相當多 就快滿瀉🍞 無得輸!

爆餡蛋牛治(烘底) $28

熱奶茶
香濃幼滑

雪山冰廳
📍長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖
2023-03-08 69 views
有食開雪山既晚餐 今日放假決定試試佢個常餐Lunch12點幾左右時間入到去都已經坐左一大半人落左常餐1號 唔使5分鐘就到齊喇先黎左丹麥多士 夠熱脆口 牛油會分開比你自己加 佢份炒蛋一定足兩隻蛋有多 好大份 滿足香草腸仔整得好熱 個皮又好脆 正!接著佢個沙嗲牛肉麵到喇 我轉左做岀前一丁 不過佢沙嗲牛肉已經香濃到食唔到岀前一丁個味下次唔使轉一丁了佢啲沙嗲牛肉好大堆 牛肉係滿滿香濃嘅沙嗲醬 岩哂沙嗲人士愛好餐飲叫左杯凍咖啡 都好好飲
有食開雪山既晚餐 今日放假決定試試佢個常餐
Lunch12點幾左右時間入到去都已經坐左一大半人
落左常餐1號 唔使5分鐘就到齊喇

香草腸仔整得好熱 個皮又好脆 正!
下次唔使轉一丁了

餐飲叫左杯凍咖啡 都好好飲

🐥雪山冰廳🐥<椒鹽豬扒飯>熱啦啦 香噴噴 出晒煙咁上枱🔥豬扒唔鞋唔韌 好入味🥰個飯炒到乾身👍🏻粒粒分明☺️仲好有鑊氣🔥成個飯好惹味 唔會好油膩推薦 必食‼️💰: $68<樽仔咖啡>有啡味 但偏重奶味🍼冇典型茶記咖啡既酸味👍🏻☺️💰: $15 (跟👆🏻餐)<海南雞飯>個雞都係幾入味而且滑溜不過有骨🦴無得啖啖肉🐓🍗個飯唔係傳統既油飯🍚偏乾身 加左啲乾蒜🧄醬汁就正常 黑豉油同辣醬 不過就沒有指定部位提供 限量每日100份✨💰: $68<樽仔奶茶>奶味好出 茶味濃啲會更好🤣好絲滑👍🏻甜度剛好💰: $9 (跟👆🏻餐轉)<榛子醬西多士>驚喜之作‼️超邪惡之極☺️西多士炸得金黃⭐️配上超大舊牛油🧈好香加少少楓糖漿已經夠🍯因為入面搽左榛子醬🌰唔會過甜減緊肥都忍唔住 食多兩件🤤真係好好食‼️必食‼️💰: $32.__. .__. .__.🐥🐥🐥.__. .__. .__.總結:推薦!好食高質冰室!超推介多士同 椒鹽豬扒飯環境:🐥🐥🐥🐥/5服務態度:🐥🐥🐥🐥/5食物質素:🐥🐥🐥🐥🐣/5 性價比:🐥🐥🐥🐥🐣/5 回頭率 :🐥🐥🐥🐥/5
🐥雪山冰廳🐥

💰: $68

<樽仔咖啡>
有啡味 但偏重奶味🍼
冇典型茶記咖啡既酸味👍🏻☺️
💰: $15 (跟👆🏻餐)

<海南雞飯>
💰: $68

<樽仔奶茶>
奶味好出 茶味濃啲會更好🤣
好絲滑👍🏻甜度剛好
💰: $9 (跟👆🏻餐轉)

<榛子醬西多士>

食物質素:🐥🐥🐥🐥🐣/5
性價比:🐥🐥🐥🐥🐣/5
回頭率 :🐥🐥🐥🐥/5
  • 榛子醬西多士
  • 始祖椒鹽豬扒飯(炒底)
2023-02-06 139 views
雪山冰廳 • 長沙灣長沙灣呢間雪山冰廳應該算同區茶餐廳入面比較有名氣嘅一間,所以今晚決定試一試佢。呢間餐廳有幾款食物都比較出名,包括西多士、樽仔奶茶,避風塘炸脾,今晚就叫左前2樣。侍應姐姐都幾有禮貌,服務抵讚👍🏼..✅ 榛子醬西多士 🧇 $32榛子醬西多士裹上蛋漿炸至金黃,色澤幾靚,火候掌握幾好。食嘅時候仲熱辣辣,蛋香味皇。榛子醬香濃,好食!😋..✅ 乾撈蟹籽海皇粉絲煲 🥘 $85煲入面有魷魚、魚塊、青口、蟹柳,粉絲煲入面加上蛋去炒香,香氣十足。加上大量芽菜,不過鍾唔鍾意就見人見智。青口等海鮮質素平平,不過意料之內,但整體都唔錯👍🏼..✅ 鮮沙薑蟲草花蒸雞 🐔 $88蒸雞鋪上大量蟲草花,而且有沙薑調味,沙薑味幾濃,味道唔會太鹹。如果雞肉再滑啲就更好。..✅ 樽仔奶茶(跟餐) ☕️ $15樽仔奶茶唔算太甜,入口順滑,值得推介俾大家~
雪山冰廳 • 長沙灣
✅ 榛子醬西多士 🧇 $32
✅ 乾撈蟹籽海皇粉絲煲 🥘 $85
✅ 鮮沙薑蟲草花蒸雞 🐔 $88
✅ 樽仔奶茶(跟餐) ☕️ $15
樽仔奶茶唔算太甜,入口順滑,值得推介俾大家~
冰室有60年多年的歷史,提供各式懷舊菜式,包括芝蛋牛肉漢堡、避風塘生炸髀等,除了港式口味之外,餐廳亦提供海南雞飯、南洋咖喱等菜式。始祖椒鹽豬扒飯(炒底)豬扒鬆軟多汁香脆惹味,炒底飯加上生炸椒鹽配料及辣椒乾快炒,入口微辣,散發出椒鹽的陣陣鹹香。榛子醬西多士金黃脆炸的西多士,配合香濃榛子朱古力醬夾心,難得食落甜香不油膩。避風塘生炸脾生炸雞髀即叫即炸,大大隻又啖啖肉,雞肉嫩滑多汁,上面有一層椒鹽辣蒜,香辣滋味。經典芝蛋牛肉漢堡包自家手打牛肉咬開爆出滿滿肉汁,鬆軟的麵包夾著牛肉和香滑煎雞蛋,加上軟滑芝士,一咬超滿足。木魚花蝦球煎烏冬外型似足一塊厚身薄餅,以蛋汁煎烏冬做底,輕微的焦香,加入木魚花和蝦球,配上日式燒汁,食起來層次分明。
始祖椒鹽豬扒飯(炒底)
榛子醬西多士
避風塘生炸脾
經典芝蛋牛肉漢堡包
木魚花蝦球煎烏冬
2023-02-05 880 views
訓醒閒來無事就去左長沙灣接個朋友收工,然後就係附近睇下有咩好食,行行下我話想食西多,朋友話附近有間西多好正,話我一定鐘意食(´▽`)原來係雪山冰廳,我聽過個名但真係第一次食,有五六十年歷史,點都要試下佢.餐牌上樣樣野我都好想食,但係知道一定食唔唒唔想浪費,所以叫左最最最想食既,其他就只好下一次過黎再試(´▽`).榛子醬西多士 $32 第一次食榛子醬既西多士,多士炸到脆邊,麵包軟熟再配上榛子醬夾心,出奇地夾而且唔會好甜,真係邪惡又好食!.避風塘生炸雞脾 $35一上枱朋友哇左一聲,話估唔到咁大隻,雞皮脆卜卜,雞肉又滑又juicy,連埋炸蒜一齊食,正啊!.爆焰蛋牛治(烘底)$28一見到圖覺得好吸引就叫左,我哋最後先食個三文治都仲係好脆,麵包烘得鬆軟,炒蛋又厚又滑加埋咸牛肉既香味再配上葱花增加口感,真係好夾又好足料.始祖椒鹽豬扒飯$68見到呢個飯係招牌就點黎試下,一上枱就聞到好香,豬扒份量多啖啖肉炸到乾身唔會太油,個飯係炒飯底而且粒粒分明,用左蒜,葱,紅椒等既配料去炒,有少少辣味好好食,呢個我極推薦!

榛子醬西多士 $32

避風塘生炸雞脾 $35

爆焰蛋牛治(烘底)$28

始祖椒鹽豬扒飯$68

• 榛子醬西多士
  • 始祖椒鹽豬扒飯(炒底)