2024-05-07 1236 views
近排老婆辛苦多嘢搞,所以,趁開心星期五就費事煮,做一晚「無飯夫妻」出街食,因為唔喺咩慶祝,就無上啲大餐廳,不過,都想食好少少,就算茶記都搵間有水準嘅,故此就過嚟「雪山冰廳」,因為知道佢哋有好多蒸魚選擇,呢樣真喺啱晒佢。對比上一次嚟已新裝修過,不過,對上一次其實已經喺5年前嘅事,哈哈!今次再嚟,感覺舒服好多,除咗裝潢較新簇,間隔比之前好,燈火夠光猛。一如大多數嘅茶記,調味料、餐具、餐紙早已放齊晌枱面或枱側抽櫃,阿姐亦好醒目,嚟兩杯熱水俾客人洗洗刀叉筷子,而且,都好有禮貌。睇到餐具排列整齊,又夠充足,某程度都睇到啲管理幾唔錯。兩大本餐牌,食物款式包羅萬有,亦喺茶記嘅特色。餐牌過咗膠面,影出嚟有啲反光,好彩喺收銀旁有啲郵寄單張攞,掃描出嚟俾大家參考就一目了然。另外,喺牆上仲寫咗一系列是日鮮魚,有䱽魚、紅鮪、盲鰽、黃花及班仔。唔喺咁多茶記會提供咁多魚鮮菜式,當然要試吓佢哋啦。我哋就睇啱個「滋潤燉湯二人套餐」,因為既有燉湯飲,又可以揀蒸魚鮮,而另一款小菜又可以晌季節小菜嗰度揀。個餐本身就唔包飲品嘅,不過,但就有加配優惠。滋潤燉湯目測所見,好多客人都會揀燉湯飲,果然真材實料,撈一撈就見真章,而是晚
滋潤燉湯

目測所見,好多客人都會揀燉湯飲,果然真材實料,撈一撈就見真章,而是晚燉湯喺淮山杞子椰肉雞腳燉赤肉,湯色濃而不濁,好清澈,入口清甜滋潤,非常好飲。
香煎黑松露蓮藕餅

小菜揀咗藕餅,因為老婆都幾鍾意食蓮藕,同埋呢類菜式平時我哋都少搞。一客有成7件,仲要件件有番咁上下大件同厚身,煎得甘香唔油,咬落口感鬆化,裡面有唔少蓮藕粒粒,多咗一份爽脆口感,而陣陣黑松露嘅香味,亦令啲藕餅嘅食味錦上添花。
豉汁煎盲鰽

落單時,侍應都說明蒸魚鮮需要等15-20分鐘,不過,最後都比我哋預期嘅時間快好多,同埋真喺好多人都有嗌蒸魚,未夠8:00pm已經聽到廚房話得番兩、三條。碟煎盲曹嚟到真喺有啲喜出望外,因為好大條,而蒸嘅火喉啱啱好,啲肉無黐骨,非常之嫩滑,又有魚嘅鮮甜味,加上豉汁蒸,令魚鮮味更突出,啲豉汁又可以撈飯,一舉兩得。
港式茶走紅豆冰+$15、熱檸水 +$6

小弟一向都鍾意晌茶記飲杯奶茶,而老婆就鍾意食紅豆冰嘅紅豆,所以嗌呢杯茶走紅豆冰就滿足到大家。其實奶茶紅豆冰都唔喺第一次飲,不過呢度刻意寫明喺港式茶走,咁你就明白佢喺落煉奶,而非花奶。紅豆嘅份量都唔少,口感又綿又清甜,奶茶嘅茶底幾芳香醇厚,入口蠻順滑,唔錯。
港式茶走紅豆冰、熱檸水
整體嚟講,環境舒服,啲阿姐招呼好好,又無話催你走,再者,啲嘢食得吖嘛,啱晒口味,無論燉湯,抑或小菜,以及飲品,都無咩挑剔位,食得稱心,十二分滿意呀
2024-04-26 82 views
茶餐廳美食款款吸引,好像除了常餐沙嗲牛肉麵以外就最愛下午茶時段!這天來到長沙灣一帶,想來太久沒吃茶餐廳的下午茶餐,就走到這邊非常受歡迎又歷史悠久的茶餐廳吃個飽 避風塘生炸雞脾配紅豆冰 $45店家的人氣美食有好幾款,吃過西多士這次就來吃招牌下午茶:避風塘生炸雞脾配紅豆冰!相信大家對炸雞脾應該難以抗拒,這裡的炸雞脾是即叫即炸,有如手掌般大小的雞脾炸得金黃香脆,表面更滿佈金蒜、辣椒等避風塘炒料,香氣四溢!切開雞脾完全感受到皮脆、肉嫩、多肉汁,還有因為新鮮即炸的關係切開還是會冒煙的!雞肉入口已經略帶調味,再加上避風塘的微辣吃起來超惹味啊!再搭一杯完美的紅豆冰,有沒有人像我一樣喝一杯紅豆冰都要自訂冰量紅豆量跟奶量?自己就最喜歡少冰跟多紅豆的組合,紅豆軟糯香甜,已事前煮至略帶起沙的感覺,配上冰粒和花奶後味道剛好不會太甜,絕對是完全的下午茶組合~經典芝蛋牛堡配迷你肉醬意粉(連熱飲) $62樽仔奶茶 +$9(跟餐價)另一款人氣美食就是芝士煎蛋手打牛肉漢堡啊!除單點以外店家還將這個漢堡搭配迷你肉醬意粉成常餐~ 漢堡份量十足,鬆軟而烘得剛好的麵包,中間夾雜着煎蛋、芝士片跟厚厚的手工漢堡扒!雞蛋煎得剛好有帶
避風塘生炸雞脾配紅豆冰 $45
經典芝蛋牛堡配迷你肉醬意粉(連熱飲) $62
樽仔奶茶 +$9(跟餐價)
另一款人氣美食就是芝士煎蛋手打牛肉漢堡啊!除單點以外店家還將這個漢堡搭配迷你肉醬意粉成常餐~ 漢堡份量十足,鬆軟而烘得剛好的麵包,中間夾雜着煎蛋、芝士片跟厚厚的手工漢堡扒!雞蛋煎得剛好有帶心效果,要一讚漢堡肉,手打關係非常軟嫩且有彈性,沒有煎得太熟令口感變得很好,自帶濃郁牛味所以只加入少許調味,咬開有肉汁跟脂香~ 再搭上半溶芝士,味道調得適中,吃得滋味又滿足!常餐基本配有熱飲,來到這店就當然要試招牌的樽仔奶茶啦~ 自多年前戒掉奶茶下糖的習慣以後就絕少喝這類預先調味的奶茶,因為受不了過多的糖份!不過店家的樽仔奶茶絕對可以啊!奶茶入口幼滑,茶味香濃甘醇奶香豐腴,夠冰涼,以樽仔盛載減少因加入冰塊而味道變淡的機會;而且只加入非常少量的糖份,喝起來不會太感受到甜味,非常好喝啊!店員更說這個有不少客人專誠來外帶呢,難怪這個成為招牌
店家是一間擁有六十多年歷史的冰廳,之後易手再重新裝修後轉型為新式茶餐廳,現時在長沙灣跟深水埗共開設兩家店啊~ 店內裝潢以現代化為主,座位寬闊坐得輕鬆舒服,始終地方比較大啊!餐單結合經典跟新派美食,性價比高,份量十足,所以無論哪個時段來都是人頭湧湧的,想來吃的話反而要留意一下想吃的在哪個時段供應
2024-04-19
2023-12-13 1446 views
之前在附近用饍後經過蔽店, 當時已經把餐廳收藏了, 事隔多個月終於親臨用饍 😊 餐廳是60多年歷史的老字號冰廳, 除了一般茶餐廳應有的食物外, 還有越南風味食品, 更有其他創新港式美食, 款式蠻多 👍🏻避風塘生炸雞脾配紅豆冰 $44雞脾皮脆肉嫩, 用刀切開時還有咔嚓幾聲, 炸得金黃, 相當脆口! 🤩 加上避風塘口味既獨特又惹味! 至於紅豆冰紅豆份量不少, 比較多奶。綜合牛湯河配樽仔奶茶 $62所謂綜合牛, 除了一片片肥牛外, 更有牛腩和牛丸, 這個是港式與越式的組合吧 😆 牛丸彈牙多汁, 湯十分清甜, 可根據自己口味加入辣椒和青檸, 如果想單純要港式河粉不額外加配料就可以了 😌 樽仔奶茶茶味濃郁, 不太甜, 口感順滑, 難怪是熱賣之一 😋南乳雞翼 $22由於沾了南乳醬, 顏色比較紅潤, 一上碟已經嗅到陣陣南乳香味, 雞翼為全翼, 完全沒有營養不良的問題 🤣 雞翼同樣炸到金黃, 當然相對下雞脾更脆口!榛子醬西多士 $38西多士非常厚身, 除了外面的蛋香外再配有中間的榛子醬, 還有一大塊牛油和蜜糖, 既邪惡又美味! 😈 雖然二零一七年易手, 而我亦首次到蔽餐廳用饍, 但似乎保持一定水準 😉

避風塘生炸雞脾配紅豆冰 $44

避風塘生炸雞脾配紅豆冰

綜合牛湯河配樽仔奶茶 $62
綜合牛河湯

南乳雞翼 $22
南乳雞翼

榛子醬西多士 $38

榛子醬多士

雖然二零一七年易手, 而我亦首次到蔽餐廳用饍, 但似乎保持一定水準 😉 定價又親民, 是可以回頭的餐廳。
2023-12-09
$85 (Tea)
避風塘生炸雞脾配紅豆冰
綜合牛河湯
南乳雞翼
榛子醬多士
之前工作周圍走,在深水埗工作的時候經常光顧雪山冰廳深水埗總店。今日去長沙灣探朋友,見到原來長沙灣都有分店,所以帶朋友去試試🤩🤩避風塘生炸髀配紅豆冰 $44炸髀加紅豆冰是個人最鍾意的下午茶組合😍😍炸髀即叫即炸,上枱的時候熱辣辣,雞皮香脆,雞肉滑身入味。由於炸髀加了避風塘調味,令到味道帶少少辣,更惹味。辣味薯皇 +$9薯皇有驚喜,脆身香口。紅豆冰香甜美味,紅豆起沙軟糯,但保持到有咬口的口感,配上花奶味道剛剛好,不會太甜。榛子醬西多士 $38金黃色的西多士有雞蛋香味,中間是令人無法抗拒的榛子醬,加上牛油同蜜糖,是邪惡味道🤤🤤粟米雜果沙律 +$9港式雜果沙律,份量足,簡單好味。樽仔奶茶 $15 (跟餐+$9)奶茶幼滑,茶味香濃,奶同茶比例剛剛好。用樽仔裝,不會額外加冰,避免奶茶因為冰塊融化而稀釋了奶茶的味道,個人十分鍾意,忍不住叫多了一枝😂😂始祖椒鹽豬扒飯 (炒底) $70見到呢個是必試推介,決定試下。上枱已經好吸引,炸豬扒份量足,肉質鮮嫩,肥瘦適中。炒飯乾身,粒粒分明。整體調味出色濃郁,香辣惹味。餐廳裝修新淨,座位闊落,食物味道不錯,份量足,價錢親民。下午茶時間,近乎坐滿了九成客人。住附近的

避風塘生炸髀配紅豆冰 $44

辣味薯皇 +$9
薯皇有驚喜,脆身香口。
避風塘生炸髀配辣味薯皇

避風塘生炸髀
辣味薯皇

紅豆冰

榛子醬西多士 $38

粟米雜果沙律 +$9
港式雜果沙律,份量足,簡單好味。
榛子醬西多士配粟米雜果沙律

樽仔奶茶 $15 (跟餐+$9)
樽仔奶茶

始祖椒鹽豬扒飯 (炒底) $70
始祖椒鹽豬扒飯 (炒底)

餐廳裝修新淨,座位闊落,食物味道不錯,份量足,價錢親民。下午茶時間,近乎坐滿了九成客人。住附近的朋友覺得值得再光顧👍🏻👍🏻
2023-12-02
$96 (Tea)
避風塘生炸髀配辣味薯皇
避風塘生炸髀
辣味薯皇
紅豆冰
榛子醬西多士配粟米雜果沙律
樽仔奶茶
6 day(s) ago 0 views
我今日約同好友去長沙灣行街,順道去位於長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖的雪山冰廳食下午茶餐,環境舒適,坐得舒服。我點左個始祖椒鹽豬扒飯(炒底)$70,配樽仔咖啡$9(跟餐),好友點左個特色下午茶的經典芝士煎蛋牛肉漢堡$40,配樽仔咖啡$9(跟餐),另外點左個榛子醬流心西多士$39,配熱檸檬茶;及越式小食的家鄉魚餅$30。椒鹽豬扒煎得香脆可口,炒飯底有菠蘿、煎蛋等配菜和少辣,惹味好食;牛肉漢堡材料豐富,榛子流心西多士好味,魚餅香口好食,樽仔咖啡味濃好飲。

• 椒鹽豬扒飯(炒底)
  • 榛子醬西多士
  • 經典芝蛋牛肉漢堡包
  • 始祖椒鹽豬扒飯
6 day(s) ago 0 views
之前食過深水埗分店,見佢係長沙灣都開左新分店,就過去試一試🥳今次試下抵食下午茶,價錢唔算太貴,仲幾大份😏🍗即叫即炸避風塘炸蒜雞髀 $45雞髀外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁😛一啲都唔鞋😳而蒜味好香好濃郁😎🍔經典芝蛋牛肉漢堡包 $40芝士好濃郁,牛肉好多汁,煎蛋好滑嫩🤩🐷椒鹽豬扒飯 $70豬扒外酥內嫩,椒鹽好香,但唔會好油膩🤓炒飯粒粒分明🫶🏻🌰🥪足餡榛子流心西多 $39係近期最好食既西多士🤤外層好酥脆,內餡係榛子醬,味道十分濃郁,每食一啖都feel到果種流心爆漿口感🤤口感一流✌🏻🥛樽仔奶茶 (套餐+$9)茶香同奶味好濃郁,甜度適中,唔會太甜或者太啖🫶🏻雪山冰廳 (長沙灣)📍長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖

今次試下抵食下午茶,價錢唔算太貴,仲幾大份😏

🍗即叫即炸避風塘炸蒜雞髀 $45
雞髀外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁😛一啲都唔鞋😳
而蒜味好香好濃郁😎

🍔經典芝蛋牛肉漢堡包 $40
芝士好濃郁,牛肉好多汁,煎蛋好滑嫩🤩

🐷椒鹽豬扒飯 $70
豬扒外酥內嫩,椒鹽好香,但唔會好油膩🤓
炒飯粒粒分明🫶🏻

🌰🥪足餡榛子流心西多 $39

🥛樽仔奶茶 (套餐+$9)
茶香同奶味好濃郁,甜度適中,唔會太甜或者太啖🫶🏻

雪山冰廳 (長沙灣)
📍長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖
2024-05-04 0 views
雪山冰冰嘅早餐我間唔時都會揸車嚟食,貪佢快手、份量足、而且味道唔錯。🍜🍳🧇🐂沙嗲牛肉米粉🍜+32今次嘅沙嗲牛肉份量比以前少,有少少失望。沙嗲幾香,牛肉不過不失,早餐來說算幾好。🇯🇵日本櫻花蝦炒蛋、酥皮牛角窩夫+$10第一次加錢要呢款炒蛋,幾有驚喜。櫻花蝦配上滑捋捋嘅炒蛋,口感唔錯。🧇酥皮牛角窩夫牛角窩夫都算幾酥脆,有淡淡的牛油香。雖然不可以與烘焙店的相提並論,但以這價格計,算幾好。

🐂沙嗲牛肉米粉🍜+32

🇯🇵日本櫻花蝦炒蛋、酥皮牛角窩夫+$10

🧇酥皮牛角窩夫
//🇭🇰雪山冰廳 //長沙灣嘅呢間茶餐廳舊式得來又新派有特色新派小食亦有舊式茶餐廳有嘅嘢滿足晒唔同人嘅需要🤩♡̴ 經典芝蛋牛肉漢堡包($35)聽講呢個係呢度嘅經典招牌菜舊肉都幾厚入面又好juicy唔會太乾加埋半生熟嘅蛋蛋切開爆晒蛋汁出黎入邊嗰張仲會加埋芝麻醬味道好豐富包好脆好香芝麻味個底仲會幫你烘過超級香!♡̴ 避風塘生炸脾 ($35)生炸雞髀超大隻即叫即炸雞髀肉質鮮嫩唔會炸得好老仲會有好多肉汁流出嚟而雞皮炸得超香脆雞皮面佈滿避風塘炸蒜兩樣加埋超級香口大家一定要試!♡̴ 榛子醬西多 $32平時花生醬西多就食得多 榛子醬大家又食過未?今次呢個榛子醬西一食落口好重nutella既味道 加埋一大塊牛油係面加埋一齊食好香牛油同榛子醬對於我咁鍾意榛子醬嚟講呢個簡直冇得輸👍🏻♡̴ 樽仔奶茶茶味好香奶茶好滑亦都唔會太甜完全係港式凍奶茶嘅風味啱晒我呢啲唔鍾意飲太甜奶茶嘅人❤️‍🔥另外仲會有其他正餐選擇不過小編覺得小食比較出色正餐飯面不過不失
//🇭🇰雪山冰廳 //
長沙灣嘅呢間茶餐廳
舊式得來又新派
有特色新派小食亦有舊式茶餐廳有嘅嘢
滿足晒唔同人嘅需要🤩

♡̴ 經典芝蛋牛肉漢堡包($35)

聽講呢個係呢度嘅經典招牌菜
味道好豐富
包好脆好香芝麻味
個底仲會幫你烘過
超級香!

♡̴ 避風塘生炸脾 ($35)

炸雞髀超大隻
兩樣加埋超級香口
大家一定要試!

♡̴ 榛子醬西多 $32

平時花生醬西多就食得多
榛子醬大家又食過未?
今次呢個榛子醬西一食落口好重nutella既味道

另外仲會有其他正餐選擇
不過小編覺得小食比較出色
正餐飯面不過不失
  • 避風塘生炸脾
4月21日星期日,朝早嚟食早餐,人客好多好忙。諗住睇戲前,嚟食個高質早餐😋,否則可以揀普通質素的大快活幫襯。都嚟過雪山食,之前係ok的。今日先嚟個沙嗲牛米粉,米粉應該係一早煮定,等客人叫就即淋熱湯就上枱,感覺未夠軟熟,有點硬,要浸多陣湯等佢吸番d水份先食到。再嚟煎雙蛋多士,本人對煎蛋都有少少要求,最怕食蛋黃過熟,浪費左隻雞蛋。點知嚟呢碟煎蛋,真係未見過咁差,幾乎100%全熟,仲要穿晒蛋黃,完全唔合格!真係想問下廚師,點解咁樣都好意思比客食,過唔過到自己個關?知道廚房好忙,都太過份了。再嚟杯熱檸茶,都唔好飲,水準麻麻。都無心機影杯茶啦!總括而言,早知去轉彎間大快活食,應該都比佢高質。退步到咁,有點失望。如果講質素,深水埗華園一定勝佢幾籌。嚟緊都唔會再嚟食早餐,可能都會食下午茶,反正炒野仲係ok.
都嚟過雪山食,之前係ok的。

再嚟杯熱檸茶,都唔好飲,水準麻麻。都無心機影杯茶啦!

如果講質素,深水埗華園一定勝佢幾籌。
嚟緊都唔會再嚟食早餐,可能都會食下午茶,反正炒野仲係ok.

有一日收工,覺得好肚餓。忽然諗起茶記,或者因為茶記美食惹味,最能夠治愈打工仔的心靈。我其實好喜歡茶餐廳,因為這是只有香港才有的味道—「香港味」。早前去開長沙灣,想揀一間有啲新意的茶餐廳。路經有名氣的,其食物充滿新意。今次點了具有香港風味的菜色。先講我最愛又惹味的避風塘炸雞髀,生炸雞髀,雞皮面鋪滿避風塘炒料、金蒜、辣椒……外皮炸得香脆,鎖住肉汁,好香口。主食有手打煎蛋芝士牛肉漢堡,麵包鬆軟,漢堡有肉香也有口感,配合芝士、蛋汁,口感豐富。另一人氣美食,應該是惹味的椒鹽豬扒飯,餐廳十分認真,配合炒飯底,飯粒炒得粒粒分明粒粒入味,每啖都有椒鹽的辣香。最後以內藏玄機的榛子西多士作甜品,堅果的香味,別有一番風味。當然入得茶餐廳就必定要飲奶茶,其奶香豐腴,茶味甘醇,如果喜歡奶味較重的必選。整體茶餐廳頗有新意,用料及煮食方法都很認真,別是椒鹽豬扒飯,選用炒飯底,別惹味。

2024-04-17 44 views
🇭🇰 Cheung Sha Wan 長沙灣|雪山冰廳This restaurant is famous for a lot of their food 🤩 and I have to give it a try! I can tell you that the restaurant may not look classy, the food surely taste great! 🤤 I tried:🍫 Nutella French Toast 🍞This is pure evil! 😈 Not only do they have Nutella between the layers, they also put butter 🧈 and honey 🍯 on top, making every bite as juicy and filling as possible! 😋 🍔 Classic Cheeseburger 🍔 The meat they use are very unique as they taste a little sweet and special, 😜 tas
🇭🇰 Cheung Sha Wan 長沙灣|雪山冰廳

🍫 Nutella French Toast 🍞

🍔 Classic Cheeseburger 🍔
The meat they use are very unique as they taste a little sweet and special, 😜 taste more like BBQ pork chops lol. 😂

🍜 Laksa with mixed noodle 🍜
The soup taste rich 👍🏻 and it also comes with fried egg 🥚 with sergestid shrimp 🦐 & brown sugar toast on the side! 😁

🥩 Pepper Salt Pork Chop Rice 🍚
This is a savory dish 😋 as the rice are actually fried rice 😙 and the pork chop are also very tasty! Tho I personally like it less salty. 😆

Overall filled with great food for tea time or dinner! 😄 There are also a lot more dishes that looks so good and I wanna try them all next time! 😜

📍Shop 4-5, G/F, Tone King Building, 413 Castle Peak Road, Cheung Sha Wan
💲Price per person: $103
2024-04-16 49 views
🌻推薦指數:茶走紅豆冰:7/10椒鹽豬扒飯(炒底):8/10無花果紅棗瘦肉燉湯︰8.5/10環境整潔:8/10 (廁所污糟)服務態度:9/10整體評分:8/10晚餐︰1. 茶走紅豆冰︰對比普通紅豆冰嚟講味道尚可,紅豆份量充足,粒粒分明,唯獨茶走味偏淡。2. 椒鹽豬扒飯(炒底)︰性價比高,份量有驚喜,炒飯底香口同有鑊氣,美中不足既係口感偏濕,如果再炒得乾身啲啲就完美。飯粒有陣陣椒鹽香味,再加埋蔥粒同椒絲既配搭令到連平時唔鍾意食飯嘅同行朋友都不停追住嚟食。豬扒油脂分佈平均,口感軟嫩,炒之前有醃過,算幾入味同香口。3. 無花果紅棗燉湯︰份量比想像中大碗,無花果同紅棗令湯水入口清甜溫醇,飲完唔會口渴,湯入味仲有一絲絲既瘦肉,令成碗湯有陣陣豬肉味,以$15呢個價錢嚟講真係無嘢好挑剔。
🌻推薦指數:
茶走紅豆冰:7/10
椒鹽豬扒飯(炒底):8/10
無花果紅棗瘦肉燉湯︰8.5/10
環境整潔:8/10 (廁所污糟)
服務態度:9/10
整體評分:8/10

晚餐︰
茶走紅豆冰

椒鹽豬扒飯(炒底)

無花果紅棗瘦肉燉湯
2024-04-14
Type of Meal
Dinner
椒鹽豬扒飯(炒底)
無花果紅棗瘦肉燉湯
2024-04-09 48 views
未裝修之前都食過幾次,今次係裝修後黎食嘅。味道無變,只係轉左新裝修,空間焕然一新,色彩搭配和布局都很舒適。講返食物方面下午茶咖哩焗雞扒飯($52)雞扒肉質嫩滑多汁,配上濃郁的咖哩醬汁,醬汁的香料和辛辣度岩岩好,唔會太辣。下午茶份量都唔會覺得太少。下午茶XO醬豬扒炒公仔麵($50) 豬扒煎得金黃酥脆,肉質嫩滑多汁,搭配XO醬的香辣味道,給整個菜餚增添了一層豐富的風味。公仔麵炒得Q彈有嚼口,吸收了醬汁的美味,每一口都充滿了滿足感。而且下午茶份量十足。
未裝修之前都食過幾次,今次係裝修後黎食嘅

講返食物方面

XO醬豬扒炒公仔麵  咖喱焗雞扒飯
XO醬豬扒炒公仔麵  咖喱焗雞扒飯
14/2/2024📍雪山冰廳平時好少食茶餐廳 但見呢間嘅龍蝦叻沙沙幾吸引 就嚟試下 ⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨波士頓龍蝦叻沙摻摻 ($98)湯底唔錯 好香幾濃郁 啱我哋口味👍🏻龍蝦幾大隻 味道正常 但係食落唔係好新鮮以呢個價錢嚟講都好好㗎啦配料都幾豐富 有半熟蛋、豆卜、魚片頭個麵好入味 湯底真係幾正如果揀其他摻摻 六十幾蚊幾抵食✨鬼馬鹹豆漿浸娃娃菜 ($88)我哋都未試過鹹豆漿加油炸鬼 所以好好奇究竟係咩味個湯白白哋色 但幾乎飲唔到豆漿味 好似普通上湯咁油炸鬼浸完仲有少少脆 食落真係幾鬼馬😆入面有啲蝦米、菇同原瓣蒜頭 但冇咩蒜味娃娃菜切得偏大舊 如果細舊啲會更加方便食同埋啲菜唔係好吸到湯嘅味 有種奇怪嘅菜味😲✨樽仔奶茶 (+$9)幾滑 甜度啱啱好👍🏻 不過好似同普通奶茶無咩分別⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯我哋食咗~$200 整體嚟講 都係普通茶餐廳 始終都翻新過 唔係特別懷舊 推薦指數🌟:3/5
14/2/2024
📍雪山冰廳
平時好少食茶餐廳 但見呢間嘅龍蝦叻沙沙幾吸引 就嚟試下
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
✨波士頓龍蝦叻沙摻摻 ($98)
湯底唔錯 好香幾濃郁 啱我哋口味👍🏻
龍蝦幾大隻 味道正常 但係食落唔係好新鮮
以呢個價錢嚟講都好好㗎啦
配料都幾豐富 有半熟蛋、豆卜、魚片頭
個麵好入味 湯底真係幾正
如果揀其他摻摻 六十幾蚊幾抵食

✨鬼馬鹹豆漿浸娃娃菜 ($88)
我哋都未試過鹹豆漿加油炸鬼 所以好好奇究竟係咩味
個湯白白哋色 但幾乎飲唔到豆漿味 好似普通上湯咁
油炸鬼浸完仲有少少脆 食落真係幾鬼馬😆
入面有啲蝦米、菇同原瓣蒜頭 但冇咩蒜味
娃娃菜切得偏大舊 如果細舊啲會更加方便食
同埋啲菜唔係好吸到湯嘅味 有種奇怪嘅菜味😲

✨樽仔奶茶 (+$9)
幾滑 甜度啱啱好👍🏻
不過好似同普通奶茶無咩分別

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

推薦指數🌟:3/5
2024-02-14
身為港🐷去茶餐廳食下午茶叫炸雞髀,都可謂好平常嘅事😬有日網上見到有人介紹雪山冰廳嘅「避風塘炸雞髀」好吸引,今日去開長沙灣就順便去試下啦😋餐廳環境闊落,去到卡位都多,坐低就叫嘢食先😎下午茶多選擇又抵食,不過今次緊係叫避風塘炸雞髀先啦😎仲有唔係好多地方有嘅榛子醬西多🍴同一人份量嘅Tea拼盤,下午茶當埋晚飯咁食喇😋1. 避風塘炸雞髀配紅豆冰 ($45)由於即叫即炸,所以佢都寫明需時15分鐘,上碟時雞髀熱辣辣,面頭有避風塘炒蟹嘅調味,皮脆肉滑😋👍🏻切開啲肉仲出緊煙,要吹下先食😋雖然叫避風糖但唔會好辣但惹味😎另外紅豆冰唔太甜,紅豆沙都夠蓉👍🏻2. 榛子醬西多 ($39)平時西多裏面嘅花生醬換左榛子醬,榛子味濃,唔會過甜😝西多新鮮炸起熱辣辣又鬆軟,牛油好大塊,好邪惡😋3. Tea 拼盤一人份 ($46)呢個拼盤性價比高,一隻南乳炸全翼、辣味薯皇、雜果沙律再加一件酥皮窩夫 🤩4樣嘢夾埋都只係46蚊,超抵食😋辣味薯皇唔係好辣幾好味,件酥皮窩夫煙韌似牛角窩夫一件啱啱好,南乳雞翼肉嫩香口😚

1. 避風塘炸雞髀配紅豆冰 ($45)

2. 榛子醬西多 ($39)

3. Tea 拼盤一人份 ($46)
避風塘炸雞髀
榛子醬西多