#MC帶你去大圍.大圍雖是住宅區,但自從開咗商場「圍方 The Wai」之後,吸引咗唔少人入大圍覓食。今次介紹依間人氣小店,發跡於元朗嘅人氣泰國船麵店。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖✨ 阿叔泰麵.由2018年於元朗起家,曾日賣300碗,成為區內人氣名物之一。餐廳主打泰國船麵,以30斤牛骨加入藥材熬足12小時成為船麵湯底,加上炸豬皮、牛肉、豬肉或雞肉,非常正宗。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 牛肉船麵|$72 ✨阿叔船麵✨.牛骨湯湯底味道極為濃郁,有別於坊間,餐廳用了軟嫩牛腩替代牛肉片,口感就更加豐富;仲有爽口彈牙不起渣嘅牛丸做伴菜,配埋脆口既炸豬皮,層次豐富!➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 豬肉船麵|$70 ✨阿叔船麵✨.以新鮮牛骨湯配豬肉片及豬肉丸,豬肉片口感柔軟嚼勁十足,搭配幼細軟滑嘅金邊粉,口感彈牙煙韌,每一口都充滿了層次豐富嘅泰國風味。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 阿萊燒豬頸肉|$68.每一片燒豬頸肉都厚度適中,外皮香脆可口,肉質爽彈有嚼勁。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 凍泰式奶茶|$28.以泰國茶葉做茶底嘅傳統泰式奶茶,香醇幼滑,甜而不膩又有濃厚茶香味。➖➖➖➖➖

#MC帶你去大圍

✨ 阿叔泰麵

🥢 牛肉船麵|$72 ✨阿叔船麵✨
[麵底可選金邊粉/米粉/粉絲]

🥢 豬肉船麵|$70 ✨阿叔船麵✨
[麵底可選金邊粉/米粉/粉絲]
🥢 阿萊燒豬頸肉|$68
每一片燒豬頸肉都厚度適中,外皮香脆可口,肉質爽彈有嚼勁。
凍泰式奶茶

🥢 凍泰式奶茶|$28
凍泰式咖啡

🥢 凍泰式咖啡|$28
咖啡味濃郁但苦澀味唔算太重,幾容易入口。
⚠️ 四款調味料
枱上備有魚露、白沙糖、辣椒粉和白醋嘅調味料,可按個人喜好自行調味。
6 day(s) ago
凍泰式奶茶
凍泰式咖啡
  • 阿叔船麵
今日收工特別想食泰國船麵🍜上網搵到呢間阿叔泰麵✨鄰近大圍地鐵站,地點都幾方便,即刻約埋同事去撐枱腳🤟🏻餐廳裝潢好有泰國風情,別具心思~晚飯時間接近全場滿座,好多人捧場🔥🔹阿叔船麵深啡色湯底味道香濃,揀咗金邊粉,麵質幼細彈牙~牛肉份量十足,嫩滑又多汁!配料仲有豬肉丸同埋酥香味十足嘅炸豬皮~🔹肉碎生菜包呢度嘅肉碎生菜包可以揀辣度,唔食得辣嘅我就揀咗走辣,不過味道依然係好惹味!新鮮爽脆生菜包裹住泰式肉碎,口感豐富,開胃而不膩,令人滋味無窮!🔹芒果糯米飯糯米飯質地柔軟Q彈,口感帶點微黏,配以濃濃椰奶香氣嘅椰漿、細嫩多汁嘅芒果同食,層次感十足,味道鹹鹹甜甜,超讚~🔹青檸梳打味道清新又酸甜嘅青檸梳打夠晒氣,飲落透心涼!阿叔泰麵✨📍大圍積信街31-51號安信樓地下Q號舖

🔹阿叔船麵

🔹肉碎生菜包

🔹芒果糯米飯

🔹青檸梳打
味道清新又酸甜嘅青檸梳打夠晒氣,飲落透心涼!

阿叔泰麵✨
📍大圍積信街31-51號安信樓地下Q號舖
2024-04-25
2024-03-28 616 views
一直以為阿叔泰麵主打泰麵船麵,去開大圍見到幾受歡迎,就算夜晚八點幾都需要稍等安排入座,氣氛唔錯真係好似曼谷的泰菜小店,價位平易近人,整體味道都幾高質,一定會再回訪系列阿叔船麵($80)湯底真心高質夠濃郁鍾意食牛就啱河粉係我最鍾意正宗嗰種泰式河粉 夠薄 又唔會太淋牛肉量多有超過7件仲可以其他例如金邊粉、米粉香芒蟹肉炒飯($72)原本想食芒果糯米飯,但係朋友唔想食,所以揀咗呢款蟹肉炒飯配上芒果,芒果勁甜好新鮮炒飯夠乾身粒粒分明,仲有唔少蟹肉,呢個價錢值肉碎生菜包($62)沒有想過份量同平時食開百幾蚊嘅差唔多,生菜新鮮爽口,泰式肉碎調味酸酸辣辣好香口,見到好少人嗌,如果我鍾意食生菜包真係好推薦飲品🍸菠蘿梳打唔會太甜好解辣$26價錢合理—————————————————阿叔泰麵 (積信街) (大圍)大圍積信街31-51號安信樓地下Q號舖—————————————————#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkon

阿叔船麵($80)

湯底真心高質夠濃郁
鍾意食牛就啱

河粉係我最鍾意正宗嗰種泰式河粉 夠薄 又唔會太淋

牛肉量多有超過7件
仲可以其他例如金邊粉、米粉

香芒蟹肉炒飯($72)

炒飯夠乾身粒粒分明,仲有唔少蟹肉,呢個價錢值

肉碎生菜包($62)

飲品🍸

菠蘿梳打唔會太甜好解辣
$26價錢合理

—————————————————

阿叔泰麵 (積信街) (大圍)
大圍積信街31-51號安信樓地下Q號舖

—————————————————

#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #香港 #香港美食 #吃貨 #asokthainoodles #大圍美食 #沙田美食

___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
  • 生菜包
  • 芒果蟹肉炒飯
2024-03-15 474 views
同事同我食Farewell 飯~嚟左阿叔泰麵先前已經食過5~6次,倒數兩日梗係要再幫襯下泰式椰子雞湯米$68呢款先前無叫過,放上枱已經聞到好香椰子味米粉索晒d湯好正,雞脾肉好嫰滑入味,仲有好多雜菌同事叫左馳名楊叔叔豬手飯$68配菜有咸酸菜,蛋,豬肉好淋,滿滿骨膠原加左5個小食,分別係:篤篤炸丸(雙拼)Thai Fried Meat Ball$18~好香口粒粒雞棗 Chicken Jujube $18~蘸埋泰式辣醬好好食炸魚餅 Crispy Thai Fish Cake $18~唔算太辣但係後勁好香香料味,好有驚喜唔錯。聖巴東無骨酸辣鳳爪 $18 Hot and Sour Chicken Feet酸酸甜甜好開胃,配料仲有好多洋蔥加菜:飛天通菜$28~通菜好爽口無渣飲品:菠蘿梳打加$10,夠晒濃味,好香菠蘿味泰式綠奶茶 Thai Green Tea加$12~幾好唔算太甜,隻味同泰式奶茶有d分別甜品:加左$28/份 x2 芒果糯米飯 Mango Sticky Rice糯米飯熱辣辣,好香椰汁味,口感軟糯 Aroi Mak jing jing😍😍芒果正常好飽兩個人食到捧住個肚番公司一如既往店員親
同事同我食Farewell 飯~嚟左阿叔泰麵
先前已經食過5~6次,倒數兩日梗係要再幫襯下

泰式椰子雞湯米$68
呢款先前無叫過,放上枱已經聞到好香椰子味

米粉索晒d湯好正,雞脾肉好嫰滑入味,仲有好多雜菌

同事叫左馳名楊叔叔豬手飯$68
配菜有咸酸菜,蛋,豬肉好淋,滿滿骨膠原

加左5個小食,分別係:
酸酸甜甜好開胃,配料仲有好多洋蔥

加菜:飛天通菜$28~通菜好爽口無渣

飲品:菠蘿梳打加$10,夠晒濃味,好香菠蘿味

好飽兩個人食到捧住個肚番公司
一如既往店員親切,價錢親民貼地,係附近番工既可以試下。
2024-03-15
Type of Meal
Lunch
  • 香茅魚露雞翼
  • 粒粒雞棗
  • 凍泰式綠奶茶
2024-01-22 819 views
最近兩餸餸成巿都能找到連大圍都開始有售,加班回家來個方便飯都算不錯,吃得多都會厭,就想吃其他食物,就想起阿叔泰麵,久沒前來,就有點懷念船麵的味道。大圍食店改變了不少,更沒想到阿叔泰麵,都一樣滿座。餐牌就相對改變,多了點菜式選擇,晚巿更有加一收費。雖然前來時雖然滿座,等一會就好快有枱入座。阿叔牛肉船麵金邊粉 HKD72,一如以往,先喝一口湯,甜甜骨湯底喝完不會口渴,再加入4式調味,味道變得更加豐富。來自泰國金邊粉都相對較幼細,能和甜美湯汁共融。牛腩非常腍,還有牛丸、脆口豬皮、通菜等,回味那久遺船麵的風味。冬蔭功湯麵金邊粉 HKD68,冬蔭功湯底酸辣得來又開胃,配上金邊粉更加連湯味道一拼吃下。除了蝦有還有鮮魷魚、豆泡,鮮味不錯。泰式綠奶茶 HKD30,帶有抹茶香味,又不會很甜,都算不錯。泰式奶茶 HKD28,泰國香草茶味都幾香,入口甜甜,吃完酸辣冬蔭功湯,最好喝口甜甜奶茶很滿足。芒果糯米飯 HKD60,最愛吃這甜品,糯米飯口感暖又綿,配上香濃椰漿和芒果,份外滋味。

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 阿叔船麵
  • 凍泰式奶茶
  • 泰式奶茶
  • 凍泰式綠奶茶
4 day(s) ago 0 views
呢間餐廳佈置得好有feel😌坐喺側邊望住個街景成個感覺都非常chill!🍜阿叔船麵 Asok Boat Noodle (豬)—金邊粉豬肉船麵食落去,你可以感受到船麵的麵條彈牙有嚼勁🤤而且吸收咗湯汁嘅味道更加濃郁,入面配搭豬肉同埋豬肉丸,勁足料😍成個湯底都好有泰式風味!濃度都啱啱好,唔會話太鹹~同埋都好大碗絕對份量足夠😜🍛蛋炒咖喱蟹肉飯咖喱的香氣瀰漫其中,令人垂涎欲滴😌蟹肉鮮美多汁😚與炒蛋的結合更加豐富口感😎每一口咬下去,你可以品嚐到咖喱的辛香和香料的風味,同時感受到蟹肉的鮮甜😚🥓阿萊燒豬頸肉阿萊燒豬頸肉經過燒烤後,表面呈現出金黃色澤同炭燒的香氣😚豬肉細嫩多汁,每一口咬下去都能品嚐到肉汁的鮮美與肉質的軟嫩😍阿萊燒豬頸肉的獨特香味令整道菜更加迷人,帶來一種濃郁的炭燒香氣和肉香的結合😉🧋泰式奶茶飲落去,你可以感受到奶茶散發出濃郁嘅茶香和奶香😌泰式奶茶的甜度適中,帶有一點點的焦糖風味,讓整杯奶茶更加香甜可口😝🥭芒果糯米飯食落去,你可以感受到糯米飯的Q彈口感,細緻而有嚼勁😌芒果的香氣散發出來😉帶來一種清新、果香四溢的味道😌每一口咬下去,你可以品嚐到糯米飯的甜味和芒果的鮮甜,兩者的結合帶來一份絕妙

🍛蛋炒咖喱蟹肉飯

🥓阿萊燒豬頸肉

🧋泰式奶茶

🥭芒果糯米飯
食落去,你可以感受到糯米飯的Q彈口感,細緻而有嚼勁😌芒果的香氣散發出來😉帶來一種清新、果香四溢的味道😌每一口咬下去,你可以品嚐到糯米飯的甜味和芒果的鮮甜,兩者的結合帶來一份絕妙的口感😎

總括而言,性價比都唔錯~份量都好足夠😗當自己嚟咗個泰國都幾好!
2024-05-21 0 views
大圍好多小店都幾高質!試左個冬蔭功海鮮肉碎蛋麵($72)+仲$5轉左MAMA麵,個冬蔭功湯酸辣味濃郁好好飲仲加左肉碎幾特別,令個湯底更香,撈埋麵食嘅口感幾好!Mama麵口感軟熟又吸湯,好正仲試左蛋炒咖哩蟹肉飯($78),個咖哩偏甜唔辣,蛋同蟹肉份量都多,蟹肉幾鮮甜一啲都唔腥,同咖哩都幾夾,用黎撈飯食好開胃飲品就叫左椰青($48),好清甜,椰青肉仲好軟滑另外就叫左泰式奶茶($28),味道正宗,甜味好出依間價位都親民,味道又不錯,難怪咁滿座
大圍好多小店都幾高質!

飲品就叫左椰青($48),好清甜,椰青肉仲好軟滑

另外就叫左泰式奶茶($28),味道正宗,甜味好出

依間價位都親民,味道又不錯,難怪咁滿座
2024-05-21 0 views
之前在附近覓食的時候,知道這裏有間泰國食肆,今天下午便專程來到。冬陰功湯麵$68,冬陰功湯底酸辣味道十足,令人胃口大開,是夏天必選的一道主席。牛肉船麵$72,配料除了牛肉之外,還有牛丸、豬皮,湯底味道濃郁,牛肉軟腍腍可口,牛丸爽口彈牙,豬皮香脆,原則爽口彈牙,整個船麵做得不錯。凍泰式咖啡$24,咖啡味道香濃,甜到是正宗泰式咖啡,個人非常喜歡。飛天通菜$28,通菜爽口,醬汁味道十足,如置身於泰國之中。粒粒雞棗$18,做法有點像潮式蝦棗蟹棗,雞肉軟硬適中,加點泰式酸辣汁,可以減少油膩感。芒果糯米飯$28,芒果酸酸甜甜,份量不會太多,非常適合一個人享用。

飛天通菜$28,通菜爽口,醬汁味道十足,如置身於泰國之中。

2024-05-18 0 views
小店嘅裝飾佈置得好有風格,食物都好有泰國風味。牛肉船麵船麵有好多牛腩粒粒,牛丸,芽菜,通菜,花生碎及炸豬皮,配上新鮮牛骨濃湯。牛粒好軟淋,豬皮又夠脆,加埋好索湯汁嘅米粉,最後飲曬成個湯,真係超好味,必食推介。蛋炒咖喱蟹肉飯濃味香辣之選,入邊有雞蛋,鮮甜嘅蟹肉,咖喱帶辣味又好香,另外可以另加配香脆既酥餅,無論配飯定係酥餅都好夾。炭燒豬頸肉豬頸肉燒到好香又有脆邊,肉質Q彈,份量都算幾多。泰式奶茶&泰式奶綠大大杯,奶茶香濃,全部都係我鍾意嘅少甜♥️

小店嘅裝飾佈置得好有風格,食物都好有泰國風味。

蛋炒咖喱蟹肉飯

炭燒豬頸肉
豬頸肉燒到好香又有脆邊,肉質Q彈,份量都算幾多。

泰式奶茶&泰式奶綠
大大杯,奶茶香濃,全部都係我鍾意嘅少甜♥️
2024-05-14 9 views
阿叔泰麵今次要介紹大圍一間泰國菜餐廳叫「阿叔泰麵」,餐廳內有幾幅好cute嘅卡通壁畫,天花天花上掛著兩條泰拳短褲,仲有幾把紙雨傘,播著泰文歌好似置身喺泰國一樣!餐廳門外有一級,輪椅人士需要自備斜板,入到去之後,店員會樂意又好快安排座位比我坐,仲比我揀座位坐,我就揀咗最cute嘅卡通壁畫隔離坐,影相都靚多少少 !1.牛肉麵(新鮮牛骨湯配牛肉及牛丸,附有芽菜,通菜,花生碎及炸豬皮)$72(9/10)咩碗牛肉麵個湯底牛尾濃郁,麵就揀咗金邊粉,牛肉有6舊,肉質算偏瘦,好彈牙嘅牛丸有3粒,仲有芽菜,通菜,花生碎及4大條好脆嘅炸豬皮,整體嚟講呢碗牛肉麵算好豐富!2.芒果糯米飯$60(9.5/10)呢碟芒果糯米飯個芒果好甜,糯米飯配上椰汁,影完相再食糯米飯仲熱辣辣,糯米飯煙韌微黏,椰汁唔算好甜,好好食!3.糕點拼盤$58(9/10)呢個糕點拼盤有西米糕(凍)同千層糕(熱),3個西米糕同3個千層糕,西米糕入面有西米、芋頭粒同粟米粒,千層糕微暖,咬落煙煙韌韌,造型似玫瑰花,兩款糕點都唔算甜,好正!4.聖芭東酸辣鳳爪$58(9.5/10)呢碟聖芭東酸辣鳳爪大約有15隻鳳爪,我比較鍾意少酸多辣,呢度嘅酸辣鳳
阿叔泰麵

2.芒果糯米飯$60(9.5/10)

3.糕點拼盤$58(9/10)

4.聖芭東酸辣鳳爪$58(9.5/10)
呢碟聖芭東酸辣鳳爪大約有15隻鳳爪,我比較鍾意少酸多辣,呢度嘅酸辣鳳爪就好啱我,酸酸辣辣好開胃,咬落好爽口,好正!

5.泰式奶茶$28(9/10)
呢杯泰國奶茶無出面其他餐廳咁甜,茶味好香又出,最啱食完酸辣鳳爪就飲一啖解下辣味!

2人總共價錢$304,有加一服務費!

個人口味總評分:9.2/10

地址:大圍積信街31-51號安信樓地下Q號舖

#阿叔泰麵 #泰國菜 #大圍 #大圍好去處 #大圍美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

• 糕點拼盤
  • 凍泰式奶茶
2024-05-09 9 views
當日去到無需等候,直接入坐。今次叫咗一份香芒蟹肉炒飯$72,同一碗冬陰功湯麵$68。上嚟之後感到詫異,炒飯份量好少,就一小碗,芒果有五至六條。而湯麵既餸唔錯,有蝦、魷魚同豆卜等。味道算正常,但份量都真係幾少,食完之後冇咩飽肚感,可能只啱比啲食得少既女生。🤯
2024-05-06 17 views
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 大圍 - #阿叔泰麵 ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 『 轉角的驚喜 』今次嚟大圍食嘢想食啲濕濕哋嘅嘢 想食麵😜👋🏻行下行下嚟到積信街呢頭呢邊有好多餐廳選擇 不過想食麵就揀咗阿叔泰麵🫲🏻6點嚟到都冇乜人可以成間餐廳慢慢影牆壁上嘅畫用色柔和 望落去好舒服坐㡳望下發現bar 枱位置都幾悠閒望住街景🏙️ 幾chill ~不過想有得挨住坐都係坐返正常餐枱啦~另外裝筷子容器都好可愛 筷子仲可以揀唔同色🔹冬蔭功海鮮肉碎蛋麵 $72我本身睇錯咗menu 以為係蛋+麵,原來係蛋麵冬蔭功較甜身 較多椰奶海鮮量都好夠 有2隻蝦+ 4舊魷魚最鐘意食個肉碎 佢哋用塊生菜裝住可以拿拿林拎起當生菜碎肉包食😂🔸阿叔船麵Asok Boat Noodle(牛)蛋麵(+$5.00)呢款就可以自由揀麵 另一半揀咗蛋麵蛋麵較淋身 同埋易黐埋一齊不過勝在湯底夠耐人尋味~而且牛肉都好鬆軟🔹阿萊燒豬頸肉ThBai Pork Jowl $68燒得超好味 真係金黃香脆亦有豬頸肉帶少少煙韌口感不過略嫌個汁 可以再酸多少少更好味🔸香茅魚露雞翼Lemmongrass Chicken Wings $58脆卜卜雞翼 入面又係好嫩

『 轉角的驚喜 』

今次嚟大圍食嘢

6點嚟到都冇乜人
可以成間餐廳慢慢影
牆壁上嘅畫用色柔和 望落去好舒服
坐㡳望下發現bar 枱位置都幾悠閒
望住街景🏙️ 幾chill ~
不過想有得挨住坐都係坐返正常餐枱啦~
另外裝筷子容器都好可愛 筷子仲可以揀唔同色

🔹冬蔭功海鮮肉碎蛋麵 $72
我本身睇錯咗menu
以為係蛋+麵,原來係蛋麵
冬蔭功較甜身 較多椰奶
海鮮量都好夠 有2隻蝦+ 4舊魷魚
最鐘意食個肉碎 佢哋用塊生菜裝住
可以拿拿林拎起當生菜碎肉包食😂

🔸阿叔船麵Asok Boat Noodle(牛)
蛋麵(+$5.00)
呢款就可以自由揀麵
另一半揀咗蛋麵
蛋麵較淋身 同埋易黐埋一齊
不過勝在湯底夠耐人尋味~
而且牛肉都好鬆軟

🔹阿萊燒豬頸肉ThBai Pork Jowl $68
燒得超好味 真係金黃香脆
亦有豬頸肉帶少少煙韌口感
不過略嫌個汁 可以再酸多少少更好味

脆卜卜雞翼 入面又係好嫩口 YoHooooo~
超喜歡吃呢

🔹凍泰式檸檬茶 $24
望落平平無奇 飲落新奇有趣
同埋唔太甜 夏天飲超涼快

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍 阿叔泰麵 (積信街) (大圍)
大圍積信街31-51號安信樓地下Q號舖

喜歡我嘅分享:請follow, like and share @elaine.eat

🔎冇頭緒:#elaineeat
🔎發掘同區美食:#ee大圍
🔎發掘同類美食:#ee泰國菜

#hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #hkblogger #hkkol #大圍美食 #泰國船麵
2024-05-05 9 views
大圍出名多好嘢食今日經過呢間食泰國餐廳嘅竟然有船麵即刻入去試下😍下午茶都好多選擇我哋叫咗一個牛肉船麵同埋蛋炒咖喱蟹肉配飯船麵湯底好濃郁 配美金邊粉就最好食牛肉份量都好多 岩晒鍾意食肉既朋友蛋粉咖喱蟹肉飯個咖喱好香唔會好辣 用嚟撈飯一流套餐加$18叫咗個炸魚餅熱辣辣出到嚟辣辣地幾好食野飲我哋叫咗泰式奶茶味道正宗 仲有兩個特別菜式加$28 呢個係飛天通菜,一個係芒果糯米飯飛天通菜炒得好惹味 推薦👍🏻食完飯之後食返個甜品芒果糯米飯就啱啱好
大圍出名多好嘢食

熱辣辣出到嚟辣辣地幾好食

野飲我哋叫咗泰式奶茶
味道正宗

仲有兩個特別菜式加$28
呢個係飛天通菜,一個係芒果糯米飯

飛天通菜炒得好惹味 推薦👍🏻
食完飯之後食返個甜品芒果糯米飯就啱啱好
2024-05-03
Type of Meal
Tea
2024-05-04 7 views
周末冒着大雨来这间泰国餐厅用餐,两个人叫了香叶肉碎太阳蛋饭,阿叔牛肉船面,以及泰式绿奶茶。{香叶肉碎蛋饭}太阳蛋用模具煎得很漂亮,单面煎,但是肉碎的颜色非常浅,也完全没有锅气,是比较偏湿润清淡的口味,和白米饭捞在一起总觉得差点什么;{阿叔牛肉船面}选了金边粉,端上来之后发现是口感烟韧的那种粉,类似红薯粉比较有嚼劲儿很难咬断,于是要求换成米粉,味道尚可但是分量比较小,胃口小的女生吃比较合适。{泰式绿奶茶}想不到全场最佳竟然是这个绿奶茶,开始看颜色绿色和一般泰式奶茶完全不同,还以为会中伏,但是没想到意外好喝,融合了泰式奶茶和抹茶的味道,两者很搭,我不爱喝饮料的人都喝了大半杯。也许是我们点的东西不太对,食物总体来说差强人意。

也许是我们点的东西不太对,食物总体来说差强人意。
2024-05-04
  • 泰式绿奶茶
2024-05-02 6 views
餐廳地方細細,門口裝修似cafe 般,店內很色彩豐富,牆身畫上搶眼圖案,很打卡的。一頁紙的餐牌選擇不多,但有齊飯,麵,小食,甜品及特飲。招牌的阿叔船麵,湯底充滿牛肉及肉味的香,並帶陣陣藥材香,飲落會有肉味的甜,但不會太油太膩,可以配撘不同的粉麵,我最鍾意金邊粉,索上湯汁更好味。配料可選牛肉或豬肉,另有炸豬皮及豬肉丸,豬肉丸是泰國貨,細細粒夠彈牙。香葉肉碎蛋飯,微辣的肉碎好惹味開胃,很好送飯,配上燶邊蛋,賣相加分。蒜香及微辣的飛天通菜,翠綠而嫩身。香茅魚露雞翼,$58 有5隻,醃得入味,皮脆肉嫩。
蒜香及微辣的飛天通菜,翠綠而嫩身。
香茅魚露雞翼,$58 有5隻,醃得入味,皮脆肉嫩。
2024-04-28