2024-04-19 300 views
忙咗大半個月嘅我,終於可以唞一唞😉 縱使有幾眼瞓… 點都要食餐好嘅獎勵吓自己️😚 聽朋友講,佐敦附近開咗間 #日本料理 佐敦七福神和食亭(夢工房集團)環境同食物都唔錯,一於試吓佢🤤 由地面行上到餐廳大門,有股似曾相識嘅感覺,就好似喺東京街頭行上樓上居酒屋嘅場景,加上餐廳周圍都擺滿日式嘅擺設,突然有種返咗「鄉下」嘅感覺🤭服務員先為我哋安排座位,遞上熱茶🍵 #小秘書 已經急不及待打開餐牌搵嘢食🤤 佢哋嘅食物種類都唔少👀 有各式各樣嘅 #刺身、#壽司、#天婦羅、#日本小食、#串燒… 不過小秘書第一眼已經被餐牌上嘅 #八品刺身拼盤 吸引住👀 #海膽、#八爪魚、#帶子、#北寄貝、#三文魚、#油甘魚,仲有 #甘蝦… 非常豐富🤤 拼盤裡面嘅 #魚生刺身 都非常新鮮,#海膽 味道鮮甜,加埋少少醬油再用 #紫菜 包住嚟食,一啖一口零舍滿足🤤 #牛油焗帶子 味道香甜,經烤焗過嘅海鮮特別惹味🤤 #芝士焗天火蠔 非常肥美,入口充滿蠔嘅鮮味,好滿足呀🤤 而佢哋嘅 #炸物 亦都做得相當出色,我哋叫嘅 #忌廉蟹肉薯餅、#魷魚鬚,同埋 #海老天婦羅,入口完全冇油膩感,仲食到食物原有嘅鮮味,師傅喺控制火候上的確有一手😉

#牛油焗帶子 味道香甜,經烤焗過嘅海鮮特別惹味🤤 #芝士焗天火蠔 非常肥美,入口充滿蠔嘅鮮味,好滿足呀🤤 而佢哋嘅 #炸物 亦都做得相當出色,我哋叫嘅 #忌廉蟹肉薯餅、#魷魚鬚,同埋 #海老天婦羅,入口完全冇油膩感,仲食到食物原有嘅鮮味,師傅喺控制火候上的確有一手😉 最後食埋個熱辣辣嘅 #海膽蟹肉茶碗蒸,滑滑嘅口感,加埋 #海膽、#蟹肉 嘅鮮味,正好為呢餐畫上完美嘅句號🤤

餐廳整體食物質素同服務都令人滿意,而且食物嘅擺設同裝飾都做得好精美😚 確係一間食得又睇得嘅日式料理☺️

📍 七福神和食亭 (佐敦)彌敦道311-313號1樓
2024-04-18
Celebration
Birthday
2024-04-09 276 views
佐敦這家餐廳,我已到訪幾次,對他們甚有信心,約朋友聚餐當然第一時間要到這處。芥辣八爪魚日本芥辣與八爪魚粒的鮮甜完美結合,刺激著味蕾,令人胃口大開。芝麻雞翼雞皮沾上白芝麻,然後炸之金黃,咬開香脆外皮,雞肉嫩滑多汁,人閒美食。串燒拼盒五品金菇牛肉卷配合燒汁,口感多層次,味道可口。青唐辛子豚肉,豚肉卷著細細條的青椒仔,爽口又清新。燒雞翼:燒至外脆內嫩,肉汁豐富。雞軟骨,燒得脆脆用來佐酒一流。冬菇,燒得鮮嫩多每一樣都讓人回味無窮,是一場豐富的口感之旅。鰻魚西京燒串燒香濃的麵豉醬汁舖滿在鰻魚肉上,燒得焦香,鰻魚肉質紮實彈牙,整串魚油香而不膩。鐵板燒牛舌牛舌口感軟綿綿,配上洋葱香甜和濃郁醬汁,我完全被征服了。清酒煮大蜆大大隻新鮮肥美的大蜆,用清香日本酒來泡煮後,酒香與大海味交織,令人難以忘懷。三文魚腩壽司和油甘魚壽司魚肉新鮮度高,油脂豐富,米飯柔軟度適中,每一細節都處理得恰到好處。信州蘋果梳打清新爽口,是夏日裡的一股清流。Sapporo啤酒則是日式料理中不可或缺的一部分,其泡沫細膩,口感清爽。柚子生忌廉吉士芭菲以其獨特的柚子香氣和生忌廉的滑順,為這頓豐盛的晚餐畫上了完美的句點。總括來說,這家餐廳的

芥辣八爪魚

芝麻雞翼

串燒拼盒五品
金菇牛肉卷配合燒汁,口感多層次,味道可口。
青唐辛子豚肉,豚肉卷著細細條的青椒仔,爽口又清新。
燒雞翼:燒至外脆內嫩,肉汁豐富。
雞軟骨,燒得脆脆用來佐酒一流。

鰻魚西京燒串燒

鐵板燒牛舌
牛舌口感軟綿綿,配上洋葱香甜和濃郁醬汁,我完全被征服了。

清酒煮大蜆

三文魚腩壽司和油甘魚壽司

信州蘋果梳打
清新爽口,是夏日裡的一股清流。

Sapporo啤酒
則是日式料理中不可或缺的一部分,其泡沫細膩,口感清爽。

柚子生忌廉吉士芭菲

總括來說,這家餐廳的料理展現了日式料理的多元化,每一道菜都值得細細品嚐。
Dinner
「七福神和食亭」位於佐敦地鐵站附近,開業多年,聽說性價比頗高,食物質素不錯<蟹籽沙律> $60小份沙律也很大份,沙律有青瓜絲、蟹柳絲、蟹籽、蛋黃醬作配料,清新開胃<玉子燒> $63玉子燒額外加芝士多$3。玉子燒質地厚實,入口濕潤,亦品嚐到芝士香味<紫蘇免治雞肉餅> $68/3pcs雞肉餅質地鬆軟,加上獨特的紫蘇葉香氣,喜歡<海膽蟹肉茶碗蒸> $38/pc茶碗蒸即叫即製,質感滑溜,有海膽、蟹肉、雜菇,海膽味道明顯<蟹味噌甲羅燒> $68配紫菜珍珠飯 甲羅燒由蟹肉+味噌組成,伴紫菜及珍珠飯。味道鹹香,帶有蟹肉鮮味,是白飯小偷<鰻魚炒飯> $90炒飯份量十足,飯粒炒得乾身,鰻魚粒粒增加口感<大阪燒醬油豚肉炒麵> $90豚肉炒麵充滿大阪燒醬汁,並加油大量椰菜、蘿蔔伴炒,入口爽脆惹味。壽司三文魚$22火炙三文魚$28火炙三文魚腩$40火炙帶子$30日本馬糞海膽$88壽司整體質素不俗,當中小編最喜歡火炙三文魚腩和日本馬糞海膽;三文魚腩油脂和魚肉比例剛好,馬糞海膽細滑鮮甜,推介大家也要點看

<蟹籽沙律> $60

<玉子燒> $63

<紫蘇免治雞肉餅> $68/3pcs
雞肉餅質地鬆軟,加上獨特的紫蘇葉香氣,喜歡

<海膽蟹肉茶碗蒸> $38/pc
茶碗蒸即叫即製,質感滑溜,有海膽、蟹肉、雜菇,海膽味道明顯

<蟹味噌甲羅燒> $68
配紫菜珍珠飯

<鰻魚炒飯> $90
炒飯份量十足,飯粒炒得乾身,鰻魚粒粒增加口感

<大阪燒醬油豚肉炒麵> $90

壽司
三文魚$22
火炙三文魚$28
火炙三文魚腩$40
火炙帶子$30
日本馬糞海膽$88
壽司整體質素不俗,當中小編最喜歡火炙三文魚腩和日本馬糞海膽;三文魚腩油脂和魚肉比例剛好,馬糞海膽細滑鮮甜,推介大家也要點看看
  • 蟹籽沙律
  • 鰻魚炒飯
  • 蟹肉味噌甲羅燒
  • 壽司
2024-01-23 574 views
位於佐敦的「七福神和食亭」是一間屹立多年的日本料理餐廳,餐廳門口以致裝修亦充滿懷舊風味,這裏最多好評就是性價比超高,食物質素高,但價錢超平和份量大,今日我和朋友就嚟試一試,食物一上枱份量真係有點嚇親,完全估唔到真係咁抵食,非常適合一班好友聚會多人分享🥗蟹籽沙律$ 60就係呢個蟹籽沙律份量嚇親人,比坊間正常Size 起碼大三倍,大量青瓜絲、蟹柳絲和蟹籽,伴上沙律醬,清新開胃🍲豆腐野菜湯 $ 80用上大量蔬菜、豆腐和香菇,湯底用上豆乳,味道飲落充滿奶香,蔬菜亦非常清甜🍢我們點了三款串燒,份量都係比坊間的大,而且燒得非常唔錯,尤其係雞翼大大隻,雞皮香脆,肉質嫩滑,充滿雞油香,牛肉和豚肉亦燒得剛剛好,非常美味🐷味噌豚肉$ 32🐮大蔥金菇牛肉串 $ 38🐓雞翼串$ 50🍙鰻魚飯糰(一本)$ 50驚喜之作,飯團燒得外脆焦香內軟充滿燒汁香,鋪面的鰻魚非常厚肉和得香口軟腍,配合飯團一齊食更加滋味🐠岩鹽油甘魚鮫$ 98油甘魚鮫油脂豐富,皮一樣係超級脆,淡淡魚油香魚肉嫩滑,充滿鹽香,好味到連骨都食埋🦑墨魚咀唐揚$ 65墨魚咀香脆又彈牙,炸粉厚度啱啱好,一啖一口,作為小食一流🦀忌廉蟹肉薯餅$ 60蟹肉配以牛

🥗蟹籽沙律$ 60

🍲豆腐野菜湯 $ 80

🐷味噌豚肉$ 32
🐮大蔥金菇牛肉串 $ 38
🐓雞翼串$ 50

🍙鰻魚飯糰(一本)$ 50

🐠岩鹽油甘魚鮫$ 98

🦑墨魚咀唐揚$ 65
墨魚咀香脆又彈牙,炸粉厚度啱啱好,一啖一口,作為小食一流

🦀忌廉蟹肉薯餅$ 60
蟹肉配以牛奶味忌廉餡料,軟滑細膩,外層香脆而不太油膩,薯香皮脆,滋味無窮

▪️壽司原來全部兩件起,這個價錢而家好少食到,我們點了這幾款用了新鮮,而且壽司飯軟熟,美味
🍣金龍蝦反卷 $ 55
🍣火灸三交魚腩壽司$ 40
🍣火炙帶子 $30
🍣火灸蟹棒壽司$ 20
🍣甘蝦壽司$ 28
  • 墨魚咀唐揚
  • 岩鹽油甘魚鮫
這間居酒屋在佐敦都開了很多年了,最近剛好夜繽紛,就跟朋友過來逛一下,順便吃個晚飯,想不到這間餐廳真的挺有驚喜的,性價比又高!香芒花之戀(70元)看價錢挺貴的,不過來到的份量還是挺吸引的,上面是蟹籽沙津,下面是大量的沙津醬加三文魚和飯,配上香甜的芒果,口感又脆又嫩又滑,鮮味十足!甜蝦壽司(28元)甜蝦比想像中大隻,味道鮮甜。三文魚腩壽司(特長)(32元)特長真的有驚喜,差不多是平常的1倍,口感嫩滑有油香!帶子刺身(6切)(72元)份量挺不錯,味道鮮甜,口感滑嫩,帶點檸檬香。北寄貝(8本)(68元)口感非常爽滑!墨魚咀唐揚(65元)炸漿薄薄的一層,吃起來外脆內爽滑,配上沙津醬解膩!醬油燒京蔥雞肉(50元)非常大串的串燒,雞肉嫩滑多汁,帶點酒香,京蔥香甜!鐵板燒牛舌(98元)性價比十足的牛舌,全是厚切,口感軟嫩,牛味十足!石鍋香蒜牛肉飯(85元)來到還是滾燙的狀況,蒜香味很足,味道帶點和風牛肉飯的味道,不過牛肉的質素挺高,亦很大片,牛味香濃!而且還有飯焦!麻辣風吉列大雞扒配他他醬(88元)這個是倍增菜單的,果然是非常大塊,差不多是平常的2倍尺寸,炸得非常香脆,內裡嫩滑,味道帶點辣椒粉,但不會

香芒花之戀(70元)

甜蝦壽司(28元)

甜蝦比想像中大隻,味道鮮甜。

三文魚腩壽司(特長)(32元)

特長真的有驚喜,差不多是平常的1倍,口感嫩滑有油香!

帶子刺身(6切)(72元)

份量挺不錯,味道鮮甜,口感滑嫩,帶點檸檬香。

北寄貝(8本)(68元)
口感非常爽滑!

墨魚咀唐揚(65元)

炸漿薄薄的一層,吃起來外脆內爽滑,配上沙津醬解膩!

醬油燒京蔥雞肉(50元)

非常大串的串燒,雞肉嫩滑多汁,帶點酒香,京蔥香甜!

鐵板燒牛舌(98元)

性價比十足的牛舌,全是厚切,口感軟嫩,牛味十足!

石鍋香蒜牛肉飯(85元)

麻辣風吉列大雞扒配他他醬(88元)

這個是倍增菜單的,果然是非常大塊,差不多是平常的2倍尺寸,炸得非常香脆,內裡嫩滑,味道帶點辣椒粉,但不會很辣!

生忌廉吉士銅鑼燒餅(45元)

這個也是倍增菜單的,中間大量的生忌廉吉士真的非常邪惡,味道非常香甜,而且銅鑼燒餅內還有紅豆來增香,中和了吉士的甜膩感!
2024-01-09
5 day(s) ago 0 views
晚上到了佐敦區的#七福神和食亭,食番餐日本料理,當然點左美味可口的刺身同壽司過左口引先。刺身併盤,包括有三文魚,吞拿魚、深海池魚同埋甘蝦各2件,厚身新鮮夠凍好爽滑。散點了軟殼蟹同埋蝦🍤天婦羅手卷,特長三文魚腩壽司同埋帶子壽司,食材新鮮配上香醋飯,多層次的口感。石鍋香辣海鮮手打烏冬,食材豐富海鮮有大蝦、青口、大蜆、帶子同蟹柳,湯飲落濃厚香辣,烏冬夠彈性滑溜,份量充足。鰻魚西京燒串,魚非常之厚身,皮燒得香脆,肉質爽彈,配合了秘製醬汁醃製,味道濃郁。鐵板牛柳粒粒燒,粒粒厚身,熟度剛好,入口肉汁豐富亦很美味😋。綾菊燒酎加梳打,邊飲邊食夠晒爽☺️
晚上到了佐敦區的#七福神和食亭,食番餐日本料理,當然點左美味可口的刺身壽司過左口引先。

綾菊燒酎加梳打,邊飲邊食夠晒爽☺️
6 day(s) ago
6 day(s) ago 0 views
星期日朋友帶我去佐敦食日本野,裕華過條馬路上一樓就到,都幾方便。推開門發現餐廳都唔細,以原木風為主調,感覺都幾舒適。三文魚腩,超厚切,十分肥美,口感相當好,軟滑油潤,令人回味,一定要試。芝麻雞翼,外皮香脆,肉汁豐富,而且很入味,相當香口,比一般的好味。帶子壽司,帶子好大隻,幾厚身,非常新鮮甘甜,喜歡食帶子的不能錯過。風味花魚燒,燒得幾惹味,肉質結實,相當彈牙,都夠大條,夠厚肉。網燒牛扒,時間控制得恰到好處,外面微微焦香,內裏肉色呈淡粉紅,很軟滑香濃。芝士焗天火蠔,都幾大隻,焗過的芝士好香,有拉絲感,蠔亦鮮味。滑蛋豬扒飯,吉列豬扒十分厚身,外脆內軟,完全沒有乾柴的感覺,飯粒配上滑蛋,飽都要食。

🍽️七福神中午和同事出去食lunch,見近近地去左附近食七福神🎏它們的菜單種類頗豐富,午餐價錢在其他日本餐廳來說較相宜,所以中午時間都吸引了不少打工仔去光顧。石鍋蒜香牛肉飯 💰72牛肉飯是用石鍋送上,牛肉飯接觸到滾燙的石鍋後發出吱吱咋咋的聲音,並傳出陣陣香氣,十分誘人。牛肉飯配上燒汁,咸甜咸甜,牛肉不會太韌,食到最後還有飯焦😋滑蛋豬扒定食 💰85滑蛋份量滿滿,配上香脆的炸豬扒,配菜還有一些小蘑菇和洋蔥,澆上醬汁,賣相吸引同時,味道亦十分美味。味道 : 🤎🤎🤎🤎🤍環境 : 🤎🤎🤎🤎🤍服務 : 🤎🤎🤎🤎🤍CP值: 🤎🤎🤎🤎🤍🍽️ 七福神和食亭 📍佐敦彌敦道311-313號1樓
🍽️七福神

CP值: 🤎🤎🤎🤎🤍

🍽️ 七福神和食亭
📍佐敦彌敦道311-313號1樓

2024-05-22 0 views
朋友仔生日,約了朋友來七福神居酒屋,地方佈置日式,美食選擇亦很多,價錢親民,份量十足,難怪有咁多食客光臨啦🩷蟹籽沙律🥗(小) 沙律超大碗極震撼,底部放了大量的青瓜絲🥒 上面加上蟹柳絲和蟹籽,頂部是滿滿一大堆的蟹籽😍 碗邊勁多沙律醬,跟朋友看到後不約而同「嘩」左一聲😂人多的話還可以選大份量版,超跨張💯💚日本馬糞海膽叫左一板海膽,味道非常濃厚鮮甜又唔貴, 極其甘香,配搭上再加上紫菜及壽司飯一齊食,簡直引人入勝💯💜活鰻西京串🐟白鱔非常新鮮,燒得外皮金黃色,肉質好彈牙👍🤍網燒牛扒 🐂牛扒要求五成熟,火喉控制得啱啱好,咬落非常多汁軟嫩有牛肉味頗濃,伴有炸蒜片和燒烤汁,絕不馬虎❤️鰻魚炒飯🐟鰻魚飯的CP值好高,珍珠米炒得粒粒分明。鰻魚十分足料,份量亦多🤎生忌廉吉士銅鑼燒餅🍓 有厚厚的吉士醬以燒餅夾著,上面放了士多啤梨,內裹有些紅豆蓉,非常match,最重要係唔會好甜🩷荔枝香桃梳打梳打飲品充滿日本特色,特別冰涼。荔枝香桃味非常夾🤎士多啤梨沙冰有天然的士多啤梨味,很出色🩷

蟹籽沙律🥗(小)

日本馬糞海膽

活鰻西京串🐟
白鱔非常新鮮,燒得外皮金黃色,肉質好彈牙👍🤍

網燒牛扒 🐂

鰻魚炒飯🐟

生忌廉吉士銅鑼燒餅🍓

荔枝香桃梳打
梳打飲品充滿日本特色,特別冰涼。荔枝香桃味非常夾🤎

士多啤梨沙冰
有天然的士多啤梨味,很出色🩷

Dinner
差唔多周圍都會見到日本餐廳 今次我哋喺佐敦做完嘢 就搵咗間餐廳入咗去食😝🍀刺身我地叫左兩款刺身 三文魚刺身同埋甘蝦刺身 兩款刺身都好新鮮 味道鮮甜😉🍀芝士焗天火蠔啲蠔幾大隻 一夾起個下即刻心心眼😍 滿滿嘅芝士覆蓋住蠔🧀 大大啖放落口好滿足🥰🍀網燒牛扒牛扒燒得恰到好處 口感有嚼勁得黎又吾韌 而且牛肉味幾濃😛🍀清酒煮海蜆蜆新鮮有彈牙 味道鮮甜 加埋清酒嘅清新 更加好食🤤🍀墨魚咀唐揚份量好多 全部都係新鮮熱辣辣炸好 香脆可口 點埋沙律醬更加好食😜🍀鰻魚炒飯炒飯夠乾身 炒得好香好入味 每一啖都會咬到鰻魚粒 好食🤩🍀士多啤梨活乳酸沙冰吾會太甜 食吾同野食中間飲返啖夠晒爽🍧

🍀刺身

🍀鰻魚炒飯
炒飯夠乾身 炒得好香好入味 每一啖都會咬到鰻魚粒 好食🤩

🍀士多啤梨活乳酸沙冰
吾會太甜 食吾同野食中間飲返啖夠晒爽🍧
同朋友去佐敦行街,朋友話想食日本野,就上網search到七福神和食亭,見幾多正評就去試下,入到去見環境乾淨企理,燈籠掛飾又幾靚,一啲都唔擠迫,又坐得舒服,岩哂同朋友食飯傾計。睇menu 見到款式都好多樣化,壽司、刺身、燒物、沙律乜都有。刺身及壽司 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)先來厚切三文魚腩刺身,賣相吸引,大大啖或小口逐啖品嘗都好滿足,質感肥美。至於帶子壽司,新鮮帶甜,極具彈性,都係大大粒。鰻魚壽司大大件,醬汁調味恰到好處,不會甜到入牙。馬糞海膽壽司,好足料,海膽一層層鋪滿壽司飯上面,海膽帶有甘甜, 一啲都唔腥唔苦。墨魚咀 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)燒物方面,墨魚咀炸得煙靭鬆脆,大大粒有咬口,配旦黃醬都好夾。不過就有啲熱氣,都係同朋友share先敢叫。鹽燒油甘魚鮫(⭐️⭐️⭐️⭐️💢)熱香氣洋溢,肥美juicy,鍾意食燒物既我就啱晒啦。啲魚唔算好多骨,食落都幾方便。蟹味噌甲羅燒鱈魚乾紫菜珍珠飯 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)蟹膏味濃郁,佢有兩種食法,一種係配薄餅,係薄身嗰隻薄餅,或者配珍珠飯。配珍珠飯同鱈魚乾都好出色。而且值得一讚既係保持到個溫度。西京鰻魚燒(⭐️⭐️⭐️⭐️💢)大大件兩個人share ,一串已經夠好,魚油感覺好滿足。食完真係
睇menu 見到款式都好多樣化,壽司刺身、燒物、沙律乜都有。

刺身壽司 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
三文魚腩壽司
鰻魚壽司
帶子壽司
海膽馬糞壽司

墨魚咀 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
墨魚咀

鹽燒油甘魚鮫(⭐️⭐️⭐️⭐️💢)
油甘魚鮫

蟹味噌甲羅燒鱈魚乾紫菜珍珠飯 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
甲鑼燒
珍珠飯

西京鰻魚燒(⭐️⭐️⭐️⭐️💢)
大大件兩個人share ,一串已經夠好,魚油感覺好滿足。食完真係已經好飽了。
西京鰻魚燒

整體而言,如果想食日本嘢食,但係諗唔到食咩,呢間係唔錯嘅選擇,因為咩都有啲。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
七福神和食亭
甲鑼燒
珍珠飯
西京鰻魚燒
2024-05-13 16 views
今日做完物理治療回家,突然暴雨,唯有停下腳步吃完午餐才回家。午餐有如下:海膽、三文魚、黑鯛魚,帶子、甜蝦拼盤:新鮮的海膽滑嫩如絲,帶著海洋的清新氣息,入口即化。三文魚肉質鮮嫩,口感豐富。黑鯛魚則以其緊實的肉質和鮮美。帶子滑嫩爽口,而甜蝦則清甜的口感。芝士焗蠔:蠔肉的鮮嫩與芝士的濃郁完美融合,焗烤後的芝士散發出濃郁的香氣,既保留了蠔肉的鮮美,又增添了芝士的濃郁。清酒煮海蜆:海蜆的口感爽滑,清酒的加入不僅去除了海蜆的腥味,還為其增添了一絲清新的口感。炸蝦反卷壽司:炸蝦反卷壽司是一道創意十足的壽司料理。反卷的設計使得壽司更加獨特,既保留了壽司的傳統風味,又加入了新的元素。火灸三文魚腩壽司:三文魚腩與壽司飯和配料搭配在一起,口感層次分明,既有魚肉的鮮美又有米飯的綿軟。三文魚籽壽司:三文魚籽口感豐富、鮮美可口,與壽司飯完美融合。每一顆魚籽都飽滿圓潤,散發出淡淡的海洋香氣。

2024-05-13 11 views
今日去咗佐敦一間好多好評嘅居酒屋,食物質素高,員工態度友善!刺身拼盤包括油甘魚、三文魚、深海池魚、甘蝦同埋帶子,每一款都新鮮味美呢個大蝦天婦羅係用大蝦油炸至金黃酥脆嘅料理。大蝦肉質鮮嫩,外皮炸得香脆,入口即化。配上醬汁,味道更加豐富魷魚鬚唐揚係將魷魚鬚油炸至酥脆香口,魷魚鬚食落有咬勁,外皮酥香,內裡軟嫩,非常好味。加上少許檸檬汁,更能提升口感。火灸左口魚裙邊係將左口魚裙邊灸燒至熟透。左口魚裙邊肉質鮮嫩,燒烤後散發出獨特嘅香氣,味道濃郁。慢煮鐵板燒牛舌係將牛舌慢慢煮熟,然後放喺鐵板上燒烤至香嫩。牛舌肉質軟嫩,入口即化石鍋蒜香牛肉飯中嘅牛肉同蒜頭,喺熱石鍋入面同飯一齊絕對配搭。牛肉鮮嫩多汁,蒜頭香味撲鼻,飯底有一層金黃酥脆嘅焦糊,味道非常濃郁。咖哩牛肉撈烏冬係將咖哩牛肉同烏冬拌炒。咖哩牛肉醬汁濃郁香濃,牛肉軟嫩多汁,烏冬筋道有彈性,入口滑嫩,令人食指大動。

這家位於佐敦的居酒屋從地面走上一樓門口時真的有一種像在日本街頭走上居酒屋的感覺😍而且身邊有朋友推薦過自然信心大增😍🥚海膽蟹肉茶碗蒸 都是即叫即蒸,所以蛋很滑溜,也嚐得出海膽蟹肉的味道🐟風味花魚燒魚很大條👍🏻燒得焦香味美,但要留意一下有很多細刺🍶清酒煮海蜆蜆肉大隻肥美,濃濃的清酒味更突顯了蜆肉的鮮味😍🦀蟹味噌甲羅燒份量夠2人吃,可以配鱈魚乾或米飯,個人選了鱈魚乾,一口吃下滿滿的蟹膏更過癮😂🍚海膽海鮮炒黃金飯份量挺多的,有海膽香,又有咸蛋下去一起炒很惹味🍣吞拿魚壽司$48/池魚壽司$48/油甘魚壽司$48/鮟鱇魚肝壽司$30/黑鯛壽司$55刺身全部很新鮮👍🏻是其中一樣抵食之選
這家位於佐敦的居酒屋
而且身邊有朋友推薦過自然信心大增😍

🥚海膽蟹肉茶碗蒸
都是即叫即蒸,所以蛋很滑溜,也嚐得出海膽蟹肉的味道

🐟風味花魚燒
魚很大條👍🏻燒得焦香味美,但要留意一下有很多細刺

🍶清酒煮海蜆
蜆肉大隻肥美,濃濃的清酒味更突顯了蜆肉的鮮味😍

🦀蟹味噌甲羅燒

🍚海膽海鮮炒黃金飯
份量挺多的,有海膽香,又有咸蛋下去一起炒很惹味

刺身全部很新鮮👍🏻是其中一樣抵食之選
2024-04-21
  • 一夜干
  • 海膽蟹肉茶碗蒸
  • 清酒煮蜆
  • 海膽海鮮炒黃金飯
今晚係佐敦打完波,朋友帶我去食呢間日本料理,坐位非常多,食物款式亦都唔少。刺身,活赤貝、三文魚、深海池魚、黑鯛、帶子活赤貝味道鮮甜,質地柔軟,三文魚肉質鮮嫩、油脂豐富,深海池魚肉質緊實、鮮美,黑鯛肉質細嫩、鮮甜,帶子帶有濃郁的海水味。海膽壽司、三文魚腩壽司海膽鮮甜,呈奶油般既質地,三文魚腩非常肥美,豐潤且多汁。忌廉蟹肉薯餅蟹肉配以牛奶味忌廉餡料,軟滑細膩, 外層香脆而不太油膩。玉子燒玉子燒味道鬆軟鹽燒油甘魚鮫油甘魚鮫用鹽燒過更香,外脆內軟,魚肉嫩滑。芝士焗天火蠔芝士焗天火蠔結合了鮮蠔的鮮美和芝士的濃郁,呈現出豐富的口感和味道。海膽蟹肉茶碗蒸茶碗蒸裡面既蛋好滑,加入左海膽,鮮味更濃郁。柚子生忌廉吉士芭菲柚子味道清新,配合幼滑既忌廉同香濃既吉士,非常香滑。

刺身,活赤貝、三文魚、深海池魚、黑鯛、帶子

海膽壽司、三文魚腩壽司

海膽鮮甜,呈奶油般既質地,三文魚腩非常肥美,豐潤且多汁。

忌廉蟹肉薯餅

蟹肉配以牛奶味忌廉餡料,軟滑細膩, 外層香脆而不太油膩。

玉子燒

玉子燒味道鬆軟

鹽燒油甘魚鮫

油甘魚鮫用鹽燒過更香,外脆內軟,魚肉嫩滑。

芝士焗天火蠔

海膽蟹肉茶碗蒸

茶碗蒸裡面既蛋好滑,加入左海膽,鮮味更濃郁。

柚子生忌廉吉士芭菲

柚子味道清新,配合幼滑既忌廉同香濃既吉士,非常香滑。