十下火鍋

SUPPA Hot Pot by ATUM
2023-06-26 44 views
小編又又又又打邊爐啦🫣😂邊爐控呢個稱號真係名不虛傳架😏今次就去到銅鑼灣嘅「十下火鍋」打邊爐😬火鍋店充滿懷舊嘅色彩,除咗播住不同嘅經典金曲外,連環境都係十分之懷舊!有好懷舊嘅雪櫃 同 收音機📻等等,好似返返去以前小朋友嘅時候(出賣年齡系列)😂鴛鴦湯底(麻辣火鍋+養生豆乳白鍋) $148 + 醬料 $15/位兩邊湯底都有好豐富嘅配料,包括:豆腐 同 鴨血😋非常之入味😬安格斯牛小排(小) $178黑柏葉 $68蝦子蝦乾鮮蝦滑 $78鮮白鱔片 $88炸枝竹 $30唐生菜🥬 $36洛神花茶 $48火鍋材料都十分之新鮮!而且份量都算大份😬兩個人食爭啲都食唔哂😝P.S. 職員態度親切友善!使到今次用餐嘅過程都十分之愉快👍😬

安格斯牛小排(小) $178
黑柏葉 $68
蝦子蝦乾鮮蝦滑 $78
鮮白鱔片 $88
炸枝竹 $30
唐生菜🥬 $36
洛神花茶 $48

成日見人係Lee間餐廳打卡,超想自己都去感受下個個懷舊嘅感覺啊🤭今次去嘅係位於銅鑼灣嘅十下火鍋🥰一入門口就已經感覺到佢個懷舊感🤩難得早收工嘅我未到6點就到左😂成個場都比我影勻曬🤣🤣每個area 都係打卡位🥰超興奮😆今次我地就叫左◽️精選二人餐 $796湯底我哋就叫咗火曈花膠魚肚雞湯,入邊係有成隻雞,建議三個人先叫,如果唔係食唔晒,湯底超正,煮滾咗之後一定要飲返一碗湯🤤好清甜超足料👍🏻◽️大刀手切本地牛頸脊🐮🥩新鮮,肉質鮮嫩,帶點甘香👍🏻牛味重❤️◽️蟹肉蟹粉餃🥟🦀️超級出色,蟹肉超多,超濃郁❤️🦀皮好薄,所以建議大家唔好煮太耐😆◽️肥美大沙白好鮮甜,完全無沙,雖然餐廳有提供好多醬料,但食材本身都已經好鮮甜,唔需要點醬❤️👍🏻◽️十下三寶滑爽口,彈牙👍🏻非常好食😋◽️頂級野生竹笙好新鮮,食落好爽脆👍🏻◽️醬爆瀨尿牛丸呢個建議大家一定要小心食用,因為真係好多汁,煮熟咗之後建議要吹凍少少先食🤭好食😋◽️懷舊果皮魚蛋果皮味好香,魚蛋好彈牙😋👍🏻◽️紫菜響鈴Lee個好好食,但如果佢再脆啲會更好😂◽️蔬菜拼盤份量超多,粟米超甜,全部蔬菜都超新鮮🫶🏻🌽🥗◽️飲品2罐整體來講,食物好高質,食材新鮮,湯底鮮甜,另外特別一提,店入邊

今次我地就叫左

◽️精選二人餐 $796

◽️大刀手切本地牛頸脊🐮🥩
新鮮,肉質鮮嫩,帶點甘香👍🏻牛味重❤️

◽️蟹肉蟹粉餃🥟🦀️

◽️肥美大沙白

◽️十下三寶滑
爽口,彈牙👍🏻非常好食😋

◽️頂級野生竹笙
好新鮮,食落好爽脆👍🏻

◽️醬爆瀨尿牛丸

◽️懷舊果皮魚蛋
果皮味好香,魚蛋好彈牙😋👍🏻

◽️紫菜響鈴
Lee個好好食,但如果佢再脆啲會更好😂

◽️蔬菜拼盤
份量超多,粟米超甜,全部蔬菜都超新鮮🫶🏻🌽🥗

◽️飲品2罐

整體來講,食物好高質,食材新鮮,湯底鮮甜,另外特別一提,店入邊嘅服務員都超級nice👍🏻好貼心🫶🏻見到我覺得凍馬上就關細咗冷氣,見到湯滾左馬上幫我哋裝湯,而且仲幫我哋處理埋隻雞添🫶🏻Lee間餐廳值得再去❤️❤️

📍十下火鍋 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心2樓
2023-06-22 55 views
買咗件旗袍都無咩點著,今次嚟到呢間以懷舊設計的火鍋店,忍唔住要著下打卡😆📸餐廳周圍都放滿擺設,每一樣都似曾熟悉,滿有親切感💞。 火鍋湯底款式多,而且各有特色。夏天去濕消暑💦之讚~蟹肉瑤柱冬瓜湯底份量十足,真材實料,冬瓜上有推滿的蟹肉🦀及瑤柱絲,仲有鹹香的火腿粒,令湯底更香濃。配料就揀咗黑豚肉爽,肉味好香又爽滑,好有口感。本身唔食得辣嘅我亦好喜歡麻辣湯包,惹味彈牙,仲好多湯汁。 另外仲有老少平安,即係魚肉豆腐,營養豐富又好味。

夏天去濕消暑💦之讚~蟹肉瑤柱冬瓜湯底
蟹肉瑤柱冬瓜湯底

配料就揀咗黑豚肉爽,肉味好香又爽滑,好有口感。
黑豚肉爽
本身唔食得辣嘅我亦好喜歡麻辣湯包,惹味彈牙,仲好多湯汁。
麻辣湯包
蟹肉瑤柱冬瓜湯底
另外仲有老少平安,即係魚肉豆腐,營養豐富又好味。
老少平安

麻辣湯包
老少平安
2023-06-17 72 views
香港懷舊火鍋店🍲 火鍋店位於銅鑼灣鬧市,一上到2樓畫風特變🤣好似時光倒流咁返番去80年代嘅舊屋邨,餐廳仲會播住經典嘅粵語歌曲,相當有特色!食物方面可以單點,亦都有2人或4人套餐👌🏻今次要左個2人套餐 (每位$328)! 食物種類都都幾多,肉類、丸類、蔬菜等都有齊曬!加$15 仲可以有一大支酸梅湯/ 冬瓜茶/ 洛神花茶🤩 今次試左酸梅湯,酸酸甜甜非常解膩,真係火鍋必備!湯底方面,今次要左個鴛鴦湯底,分別有滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯,同埋清燉山藥菌菇湯👍🏻 鮮茄魚湯味道清甜,入面仲有一大條魚尾,非常足料🐟 菌菇湯都唔輸蝕,清清地用黎大邊爐一d 都唔油膩,入面仲有好多唔同種類嘅菇🍄 /大刀手切本地牛頸脊 (小)/通常我都好怕食手切肥牛,因為佢地太有咬口我冇牙力咬唔開🤣 但係黎個我竟然覺得幾好食😳佢雖然厚身但係食落彈牙,牛味濃郁👍🏻/花雕醉雞/花雕非常入味,初初要為煮熟咗都係普通雞肉,點知花雕味竟然冇俾湯底掩蓋,雞肉仲好嫩滑🐓非常推介!/十下三寶滑/分別有墨魚滑、蝦滑、牛肉滑!三種話都非常彈牙,味道各有特色,職員仲好貼心會幫你攪拌同埋煮d 三寶滑👍🏻/鳳城水餃/水餃皮薄餡靚,入面有大大粒鮮蝦🦐 /麻辣

/大刀手切本地牛頸脊 (小)/

/花雕醉雞/

/十下三寶滑/

/鳳城水餃/
水餃皮薄餡靚,入面有大大粒鮮蝦🦐

/麻辣鴨血/
麻辣鴨血可以就咁食得,個人真係唔鍾意食鴨血🫣 試左一啖都係接受唔到🫣 男友表示好好食,非常欣賞😆 佢自己一個食曬一大碗咁滯😳

/三星蔥醬爆貢丸/
貢丸彈牙,一咬落去就會爆汁,入面仲有好多蔥,食落香口!

/懷舊果皮魚蛋/
黎個魚蛋味道非常熟悉,但係我講唔出係邊度有食過🤔️ 有d 童年嘅味道🤣 果皮味道突出,估唔到配搭麻醬食又幾好食😳

/脆炸響鈴/
響鈴吸曬d 湯汁之後真係好正🤩唔知大家鍾意食脆定係淋嘅響鈴呢🤣

/蔬菜拼盤/
有生菜、娃娃菜、粟米、白蘿蔔、冬菇,全部都好新鮮,份量超多😳

整體黎講,火鍋主題非常特別,食物質素都唔錯,職員服務好好,唔洗出聲都會幫你片走湯嘅油同埋加湯,仲主動幫食客打卡影相👍🏻
2023-06-15 88 views
講起懷舊打邊爐🍲,點少得位於銅鑼灣哩間ATUM旗下嘅十下火鍋。裝修超懷舊,地面和牆身由水泥地同白綠瓷磚交錯而成,大排檔圓枱再加上不少懷舊物品精心佈置,在霓虹招牌的映照下,令人仿似穿越時空回到八十年代一樣。睇返menu,二人餐同四人餐都超級抵食,盡歎多款食物,仲可以幫選擇困難症人士省卻不少麻煩,吾洗諗,即刻go ahead!✨鴛鴦湯底多達六款湯底可以選擇,有辣有吾辣,我哋就揀咗坊間比較少見嘅酸菜辣肉鍋同養生豆乳白鍋。酸菜辣肉鍋好有新鮮感,酸酸辣辣較醒胃。豆乳鍋裡面有我最中意嘅豆腐同鴨血,而且藥膳味濃郁,食過返尋味~✨大刀手切本地牛頸脊雖然系小碟,但係諗吾到都有幾多片,兩個女仔食一定夠。肉質新鮮而且顏色粉嫩,肉質偏瘦,有適量油花,鮮嫩有咬口,肉味濃郁。✨花雕醉雞煮完都仲有好重花雕酒味,可見醃得出色。✨十下三寶滑嚟到絕對要一試嘅三寶滑,有蝦籽蝦乾鮮蝦滑、鹹蛋黃墨魚滑同埋髮菜蠔豉牛筋滑。後者坊間非常少見,真係值得一試!✨鳳城水餃中意食餃嘅我覺得哩個鳳城水餃系冇得彈!煮熟後皮薄餡多,蝦同肉餡多到爆棚,又吾會令菜嘅存在感降低,想外賣一打返屋企食~✨麻辣鴨血可以即食嘅鴨血,其他食物上枱之前可以餵下肚

✨鴛鴦湯底

✨大刀手切本地牛頸脊

✨花雕醉雞
煮完都仲有好重花雕酒味,可見醃得出色。

✨十下三寶滑

✨鳳城水餃

✨麻辣鴨血
可以即食嘅鴨血,其他食物上枱之前可以餵下肚先。辣辣地又Q彈爽滑岩曬我!

✨三星蔥醬爆貢丸
超有驚喜嘅貢丸!咬一啖肉汁真係會爆出嚟,鮮味十足,建議你無論幾飽都要試返粒。
✨懷舊果皮魚蛋
食得出嘅陳皮味,又幾特別!
✨脆炸響鈴
可以索滿湯汁嘅響鈴都系打邊爐嘅靈魂食物之一,建議大家趁早食用,品嚐原汁原味嘅湯底~

✨蔬菜拼盤
哩個解毒菜籃有生菜、娃娃菜、白蘿蔔、冬菇、粟米等多款菜色,跟餐來講,都算系誠意十足!

✨酸梅湯(+$15)
跟套餐的汽水免費,但是如果升級的話就有許多選擇!酸梅湯是一渣的份量,誠意滿滿,用來配火鍋最合適不過了。

最後不得不提佢哋嘅服務真係要比滿分。從入座到離開,上菜到清枱,無微不至照顧到客人嘅需要。今時今日嘅香港,咁好嘅服務已經吾多見~
想來這家老香港風格的質感火鍋店好久了~ 裝潢是港式懷舊風,連音樂也搭配得超好都是在播老歌,走進餐廳像坐了時光機回去80年代的香港 - 霓虹燈牌、舊式冰箱、掛曆、燈籠等,都滿滿的時代感,也是我個人認為香港文化最美的時候💕餐具碗碟都是復古風,這個vintage 質感很愛☺️✨養生豆乳白鍋/木瓜番茄鮮魚湯鴛鴦鍋 ($148)豆乳白鍋有淡淡的藥膳味跟蒜香味,超好喝,裏面還有鴨血跟蜂巢豆腐,都是我愛吃的味道🥹 番茄湯底裏面是一整條魚超猛的~魚湯加上木瓜跟番茄的甜味香氣十足!✨安格斯牛小排 (200g) ($178)✨六合彩 ($98)✨十下三寶滑 ($138)✨蟶子 ($68)✨蔬菜拼盤 ($68)火鍋的食材全都非常新鮮~六合彩是丸類拼盤,六種的丸子都有得嘗試,小朋友才做選擇😀 三寶滑也很推薦,包括蝦滑丶墨魚滑跟牛筋滑,店員還會留意我們吃的進度,很貼心地幫我們逐一下到鍋裏,服務值得加分👍🏻👍🏻 蟶子非常大顆很鮮甜,牛肉的牛味很香而且份量很足,整體而言用餐體驗很不錯😋😋

✨養生豆乳白鍋/木瓜番茄鮮魚湯鴛鴦鍋 ($148)

✨安格斯牛小排 (200g) ($178)
✨六合彩 ($98)
✨十下三寶滑 ($138)
✨蟶子 ($68)
✨蔬菜拼盤 ($68)

餐廳走懷舊香港路線, 周圍都係80年代嘅舊屋邨裝潢, 感覺有少少似回到以前, 枱與枱之間有距離好闊落, 幾舒適。𓊈十下麻辣火鍋 $𝟷𝟺𝟾𓊉麻辣火鍋唔算好辣, 充滿麻香味, 湯底裡面有好多辣椒, 豆腐同鴨血。𓊈大刀手切本地牛頸脊 $𝟸𝟶𝟾𓊉手切牛頸脊真係好適合打邊爐, 每一片厚薄都剛好, 肉質好軟腍, 蘸點埋自製麻香辣油一齊食, 口感更順滑。𓊈日本黑豚五花腩片 $𝟷𝟶𝟾𓊉五花腩片一片片卷好, 肥瘦均勻, 好好食!𓊈三星蔥醬爆貢丸 $𝟻𝟾𓊉店員好細心咁提醒要小心淥熟之後裡面會爆醬, 貢丸好大粒, 外面充滿菇香, 裡面嘅醬好香濃, 口感好豐富。𓊈鹹蛋黃墨魚滑 $𝟽𝟾𓊉墨魚滑加咗鹹蛋黃, 味道充滿鹹香, 墨魚滑好彈牙, 唔會覺得粉, 好好食!𓊈脆炸魚皮 $𝟺𝟾𓊉魚皮炸得好香脆, 蘸點少少湯, 半脆半淋好好味!𓊈油麥菜 $𝟺𝟾𓊉油麥菜好爽脆, 不過淥完之後真係會好辣。𓊈青島啤酒 $𝟸𝟻𓊉打邊爐配啤酒, 青島啤酒味道唔會太濃, 好易入口。𓊈烏龍茶 $𝟷𝟾𓊉烏龍茶非常解渴解膩。𓇊 整體食物都好好食, 環境舒適, 好適合一大班朋友一齊打邊爐。

𓊈十下麻辣火鍋 $𝟷𝟺𝟾𓊉

𓊈大刀手切本地牛頸脊 $𝟸𝟶𝟾𓊉

𓊈日本黑豚五花腩片 $𝟷𝟶𝟾𓊉
五花腩片一片片卷好, 肥瘦均勻, 好好食!

𓊈三星蔥醬爆貢丸 $𝟻𝟾𓊉

𓊈鹹蛋黃墨魚滑 $𝟽𝟾𓊉

𓊈脆炸魚皮 $𝟺𝟾𓊉
魚皮炸得好香脆, 蘸點少少湯, 半脆半淋好好味!

𓊈油麥菜 $𝟺𝟾𓊉
油麥菜好爽脆, 不過淥完之後真係會好辣。

𓊈青島啤酒 $𝟸𝟻𓊉
打邊爐配啤酒, 青島啤酒味道唔會太濃, 好易入口。

𓊈烏龍茶 $𝟷𝟾𓊉
烏龍茶非常解渴解膩。

前幾日趁住早收工,同男友過咗嚟銅鑼灣搵嘢食,上網見呢間邊爐店評價唔錯,就去咗試,點知幾有驚喜,亦相當滿意😋 而且裝修好懷舊,見唔少人都喺度打卡,幾推薦比鍾意打邊爐嘅朋友仔!🌟 二人套餐 $328/位呢個二人套餐又幾抵食,包咗以下咁多樣嘢食,我哋仲加錢要咗份新鮮象拔蚌仔,兩個人食完都捧住個肚走,超級滿足!✨ 湯底我哋嗌咗鴛鴦湯底,分別係好滋潤嘅木瓜蕃茄鮮魚湯同埋胡椒豬肚湯。兩個湯底都幾出色,由其係個魚湯,擺咗成條魚尾落去滾湯,令到個湯超鮮甜😳 最後店員仲幫我哋撈咗條魚上嚟,就咁點豉油食都好滑好好食😋✨ 麻辣鴨血呢個鴨血係就咁食嘅,個麻辣味都幾出,而鴨血份量都唔少,有成5-6嚿,仲要好滑添🤤✨ 大刀手切本地牛頸脊(小)之前打邊爐都好驚食牛頸脊,通常都比較韌😮‍💨 但呢度嘅又唔會,切到大大片,有咬口得嚟又滑溜,幾乎冇咩筋位,相當唔錯!✨ 花雕醉雞醉雞係男友至愛,啲雞件都幾多嚿下,而且嚿嚿都啖啖肉,男友大讚佢啲醉雞就算浸過湯都仲有酒味,算係少有👍🏻✨ 十下三寶滑三寶滑分別有蝦滑、牛筋滑同墨魚滑,店員會過嚟親自幫我哋落啲滑,服務好周到👍🏻 當中令我驚喜嘅係佢嘅墨魚滑,入面有大大粒嘅墨魚肉,好爽口

🌟 二人套餐 $328/位

✨ 湯底

✨ 麻辣鴨血

✨ 大刀手切本地牛頸脊(小)

✨ 花雕醉雞

✨ 十下三寶滑

三寶滑分別有蝦滑、牛筋滑同墨魚滑,店員會過嚟親自幫我哋落啲滑,服務好周到👍🏻 當中令我驚喜嘅係佢嘅墨魚滑,入面有大大粒嘅墨魚肉,好爽口,每食一啖都好有口感😋

✨ 三星蔥醬爆貢丸

呢個貢丸超好味,而且超大粒🤤 入面由三星蔥加肉碎組成,一咬落口就咇哂啲肉汁出嚟,蔥味好香,就算我平時唔好食蔥都好鍾意😛

✨ 懷舊果皮魚蛋

懷舊邊爐又點少得夠哂懷舊嘅果皮魚蛋,份量又係好多,每粒都夠哂彈牙,而且浸完湯都仲有淡淡嘅果皮香,佢啲丸特別高質!

✨ 鳳城水餃

佢呢度嘅鳳城水餃都幾好食,首先嚿餃子就咁睇已經好飽滿,入面啲餡料好足,嚿蝦都好大粒,最緊要係餃子皮夠薄,好味!

✨ 蔬菜拼盤

又係超大份嘅蔬菜拼盤,有粟米、冬菇、白蘿蔔、生菜同娃娃菜,蔬菜全部都幾新鮮下,我哋將啲粟米放落蕃茄湯度,食落勁鮮甜😋

✨ 脆炸響鈴

呢度嘅響鈴都好多下,每嚿都大大嚿,通常我都會浸3秒就擺入口,食落又脆又軟,最鍾意呢種口感😌

✨ 象拔蚌仔 $138

我哋另外加咗4隻象拔蚌仔,其實我覺得都幾大隻下,淥一陣就食得,口感幾爽口,而且淥完都仲係好大隻,好滿足😝

✨ 竹蔗茅根 +$15

打邊爐當然唔少得飲涼茶下下火,我哋加咗錢嗌一jar竹蔗茅根,打邊爐咁熱氣,飲佢就可以順便清下熱解下毒😗

同你一齊搵更多好嘢食😋
2023-06-08 117 views
這間位於銅鑼灣的火鍋店,以港式懷舊火鍋為主題,有各種八十年代佈置、裝飾,充滿七十八年代香港的懷舊氣息。醬油方面,有各種火鍋豉油配料,更有芝麻醬及沙茶醬。侍應服務十分貼心,頻密地為火鍋加湯、又篩去火鍋表層的多餘油脂等等。二人套餐 - $328/位鴛鴦鍋底養生豆乳白鍋乳白色的湯底散發清新的豆乳香,有不少吸汁的蜂巢凍豆腐和爽滑的鴨血。滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯一大條鮮魚尾,魚尾先油炸後滾湯,鹹香的魚皮略帶香脆,厚厚的魚肉雪白又嫩滑多汁,加上酸酸甜甜的蕃茄及軟糯的木瓜,滋補養生。大刀手切本地牛頸脊一片片厚切的牛頸脊更有口感,本地手切特別新鮮紅潤,肌肉多油花少,肉質相對結實有彈性,而且肉味亦比較濃。花雕醉雞肥美飽滿的鮮雞件浸泡著清香的花雕酒香,咬開嫩滑多汁的雞肉特別清爽不膩。十下三寶滑包括牛筋滑、蝦滑、墨魚滑三款,用上新鮮的材料打至起膠,質地略為黏身,入口爽口彈牙又鮮嫩。鳳城水餃薄透的水餃皮包裹著滿滿油潤帶脂香的豬肉餡,更有原隻鮮蝦爽滑彈牙,加上木耳、筍絲等材料,口感好輕盈。三星蔥醬爆貢丸彈牙可口的貢丸包裹著三星蔥,有獨特濃郁青蔥香氣,一咬即爆出醬汁,味道好濃郁,驚喜十足。懷舊果皮魚蛋結實的魚蛋爽口彈牙

二人套餐 - $328/位
養生豆乳白鍋 & 滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯

鴛鴦鍋底
滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯

滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯

三星蔥醬爆貢丸 & 懷舊果皮魚蛋

懷舊果皮魚蛋

結實的魚蛋爽口彈牙,富陳皮甘香。

麻辣鴨血
每塊鴨血均吸飽麻辣湯汁很入味,軟嫩滑順,沒有腥味。

脆炸響鈴
炸透的豆腐皮金黃酥脆,掛湯能力一流,脆中帶濕潤。

蔬菜拼盤
新鮮翠綠的唐生菜及娃娃菜,還有香菇、蘿蔔及粟米平衡肉膩感。
冬瓜茶

冬瓜茶 +$15
冬瓜天然清爽的甘甜味,口感好清新,有清熱利水的效果。
2023-06-07
Dinner
餐廳裹面充滿住香港六七年代嘅家屋佈置,又有大型水晶燈,好多細節位都佈置得好好,仲有好多打卡位,係我最愛嘅懐舊風❤️我地選擇一張大圓枱,餐具都係別出心裁嘅懷舊舊式,幻想自己回到過去。😍我地order左🥘胡椒豬肚湯(湯底)$148火煱配料:🌟黑豚肉爽$88🌟花雕醉雞$88🌟黑百葉 $68🌟十下三寶潑 $138(髮菜蠔豉牛筋滑鹹蛋黃墨魚滑蝦籽蝦乾鮮蝦滑)🌟老鼠粉(銀針粉)$30🌟皇帝菜$36🌟蜂巢凍豆腐$34飲品:🫗洛神花茶$48(開胃又好飲)整體嘢食都算ok,有質素,環境就更加無得頂!喜歡懷舊feel嘅朋友可以嚟試下🤗

我地order左

🌟黑百葉 $68
🌟十下三寶潑 $138
(髮菜蠔豉牛筋滑
鹹蛋黃墨魚滑
蝦籽蝦乾鮮蝦滑)
🌟老鼠粉(銀針粉)$30
🌟皇帝菜$36
🌟蜂巢凍豆腐$34

飲品:
🫗洛神花茶$48
(開胃又好飲)

整體嘢食都算ok,有質素,環境就更加無得頂!
喜歡懷舊feel嘅朋友可以嚟試下🤗
2023-06-04
$400 (Lunch)
📍 十下火鍋 SUPPA Hot Pot by ATUM📍 銅鑼灣 𝗖𝗮𝘂𝘀𝗲𝘄𝗮𝘆 𝗕𝗮𝘆 • 登龍街28號永光中心2樓〔 Follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-Nice hotpot place with friendly and helpful staff! If you are feeling particularly nostalgic and want to have a glimpse of how family dining takes place in the old Hong Kong, SUPPA is where you wanna visit!If you are like me and have a hard time thinking of what to eat, I would recommend ordering set menus that have preselected combinations of hotpot ingredients, and guests would only need t
📍 十下火鍋 SUPPA Hot Pot by ATUM
If you are like me and have a hard time thinking of what to eat, I would recommend ordering set menus that have preselected combinations of hotpot ingredients, and guests would only need to choose the soup base and drinks. The set for two very fulfilling, and everything was very much to our appetite!
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
最近天氣超級炎熱,反而燃燒了大家對打邊爐的熱情🔥
銅鑼灣《十下火鍋》這天就坐滿了來打邊爐的食客!
《十下火鍋》裝潢充滿懷舊氣息,大大的霓虹燈、家具、舊電器、揮春等,滿滿的舊香港情懷,特別吸引嚮往這段時期的年輕人~🎞️
最重要的是背景播著的八十年代金曲,首首都十分熟悉,大家不妨也帶同家人一起到訪,喚起他們舊時的回憶!
這天享用的〔二人套餐〕令人超級滿足,包含了湯底(雙拼也可)、多達十種配料飲料,而且還免醬料費,相當划算!
服務也滿有驚喜:店員會主動加湯、為客人下火鍋料、還會為客人撇油🤩
平時都是我問店員拿一個碗、拿著勺子撇油;這裡店員竟然會主動為你做!真的好加分!
二人套餐 ($656)
• 已包括醬料費
• 湯底: 養生豆乳白鍋 + 酸菜辣肉鍋 (鴛鴦)
• 大刀手切本地牛頸脊
• 花雕醉雞、十下三寶滑
• 麻辣鴨血、鳳城水餃
• 三星蔥醬爆貢丸、懷舊果皮魚蛋
• 蔬菜拼盤、脆炸響鈴
• 兩罐飲品: 我們換成了竹蔗茅根 (+$15)
醬料
養生豆乳白鍋 + 酸菜辣肉鍋 (鴛鴦)
可以任意配搭鴛鴦湯底,還不用加錢,真好~
養生豆乳白鍋 + 酸菜辣肉鍋
〔養生豆乳白鍋〕用上養生藥材、香滑豆乳熬製,味道滿濃郁;而且還包含了蜂巢凍豆腐還有鴨血,相當豐富!
〔酸菜辣肉鍋〕湯底又酸又香,好惹味~裡面包含了豬腩肉、酸菜等材料~
酸菜辣肉鍋
大刀手切本地牛頸脊
份量滿多;厚切、有口感;牛肉香氣濃郁,好滿足~
花雕醉雞
雞肉質感滑嫩,吃起來酒香四溢,明顯有下足心機醃製🥰
十下三寶滑
口味好特別~有髮菜蠔豉牛筋滑、鹹蛋黃墨魚滑、蝦子蝦乾鮮蝦滑
加入蟹子,每一口都彈牙中帶點爽脆,口感好豐富!
同座友人錯誤示範XD
交給店員表演吧XD
鳳城水餃
水餃包裹著滿滿蝦肉,好彈牙🦐
麻辣鴨血
鴨血迷一定很喜歡這個!
三星蔥醬爆貢丸、懷舊果皮魚蛋
貢丸包裹著香蔥,味道好香;陳皮魚蛋小小顆,口感偏結實,帶微微陳皮甘香,味道獨特
響鈴略嫌不脆~
竹蔗茅根
貌似啤酒的健康飲料~
味道不甜,竹蔗味道濃郁,讚👍
三星蔥醬爆貢丸、懷舊果皮魚蛋
今次Emi去咗一間以八九十年代舊式家庭裝修為主題嘅餐廳打邊爐,入面嘅傢俬都係好懷舊風,比人感覺好warm🏠養生豆乳白鍋拼十下麻辣鍋 $148睇吓個Menu淨係揀湯底都已經眼花撩亂,最後就揀咗個雙拼鍋,兩個湯底都好真材實料,入邊有好多蜂巢豆腐同埋鴨血,味道超濃!麻辣湯底唔係台式亦都唔係川味嗰種麻辣,而係好似以前去寧記打邊爐嗰種港式麻辣啊😋大刀手切本地牛頸脊(小)$208六合彩 $98|十下三寶滑 $138蟹肉蟹粉餃 $82|沙爆魚肚 $76邊爐料黎講今晚mvp一定係個蟹肉蟹粉餃,個餃入面勁多蟹肉勁飽滿,蟹味仲好鮮甜,我地食完一份仲要再encore左一轉🦀三寶滑之中個髮菜蠔豉牛筋滑最特別,唔係得個樣,有蠔豉嘅甘香味,另外兩個咸蛋黃蝦滑同蟹子蝦乾墨魚滑都好有特色,好爽口彈牙,要讚讚讚🙆🏻‍♀️鹹蛋撈飯 $24/碗|冬瓜茶 $48/樽醬料 $15/位值得一提係啲員工全部都好親切,坐低時會介紹下啲醬料同是日推介,啲嘢食到晒又會主動過嚟問你要唔要一齊影張合照,食緊嘅中途又會主動過嚟幫你加水同埋撇左啲油泡,誇張啲講真係有番左屋企食飯翹埋雙手等食嘅感覺🤣

養生豆乳白鍋拼十下麻辣鍋 $148

大刀手切本地牛頸脊(小)$208
六合彩 $98|十下三寶滑 $138
蟹肉蟹粉餃 $82|沙爆魚肚 $76

鹹蛋撈飯 $24/碗|冬瓜茶 $48/樽
醬料 $15/位

Dinner
2023-06-04 37 views
這間位於銅鑼灣的火鍋店,裝修以老香港為主題,充滿懷舊風情,而且放滿了不少八十年代的屋村擺設,加上播著經典的懷舊金曲,真的很有特色風味,打卡必到📸 另外,值得一讚,店員服務好殷勤,會不時主動幫忙加湯、隔油👍🏻.二人套餐 .♨️鴛鴦湯底:.✨滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯用上原條魚🐟熬煮而成的湯底,真的很足料。店員待魚煮好後,還幫忙將魚拿起,方便我們進食,魚肉肉質嫩滑,不過較多骨,所以進食時要小心點,而湯底的蕃茄味都好濃。.✨養生豆乳白鍋這個湯底好適合女士,有當歸、紅棗、杞子,感覺很養生。入面還有不少豆腐粒,吸引了湯汁更美味。.🐮大刀手切本地牛頸脊牛頸脊牛味香濃,肉質嫩滑,而且都厚身,吃下去好多汁。.💕十下三寶滑髮菜蠔豉牛筋滑這個很有驚喜,入面的髮菜蠔豉,配上牛肉後想不到這麼配合。.🦑鹹蛋黃墨魚滑墨魚滑口感爽口彈牙,入面還有不少墨魚和鹹蛋,充滿鹹香鮮味。.🦐蝦籽蝦乾鮮蝦滑彈牙鮮味的蝦滑,配上蝦籽、蝦乾,味道更提升,富層次。.🐔花雕醉雞雞肉好嫰滑,煮後還吃到淡淡花雕酒香。.🦆麻辣鴨血鴨血很厚身,口感順滑,配上麻辣好惹味。.🥟鳳城水餃水餃皮薄餡靚,而且粒粒飽滿,入面有不少蝦肉、木耳、肉,口感層次豐富。.🐷三

♨️鴛鴦湯底:
✨滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯
✨養生豆乳白鍋

🐮大刀手切本地牛頸脊
牛頸脊牛味香濃,肉質嫩滑,而且都厚身,吃下去好多汁。

💕十下三寶滑
髮菜蠔豉牛筋滑
這個很有驚喜,入面的髮菜蠔豉,配上牛肉後想不到這麼配合。
🦑鹹蛋黃墨魚滑
墨魚滑口感爽口彈牙,入面還有不少墨魚和鹹蛋,充滿鹹香鮮味。
🦐蝦籽蝦乾鮮蝦滑
彈牙鮮味的蝦滑,配上蝦籽、蝦乾,味道更提升,富層次。

🐔花雕醉雞
雞肉好嫰滑,煮後還吃到淡淡花雕酒香。
🦆麻辣鴨血
鴨血很厚身,口感順滑,配上麻辣好惹味。

🥟鳳城水餃
🐷三星蔥醬爆貢丸
店員好貼心提醒我們吃時會爆汁,貢丸口感爽彈,入面湯汁加上三星蔥和肉,真的很美味,十分推薦。
🐟懷舊果皮魚蛋
陳皮魚蛋真的較少能吃到,雖然細細粒,但味道好香,而且比坊間的更彈牙。

🥗蔬菜拼盤
吃個菜感覺健康點,而且款款都好新鮮。
💫脆炸響鈴
這是吃火鍋必點,微微吸收湯汁精華,口感微脆很好吃。

🎋竹蔗茅根 +$15
跟餐有不少飲品選擇,有部分要加錢,我們加了$15升級。飲竹蔗茅根可以清熱,最適合吃火鍋喝。
Lunch
2023-06-04 39 views
一入到去就見到好多舊屋邨嘅裝飾,霓虹燈、舊電器、揮春等等,好似返到八十年代咁。店入邊仲播緊經典廣東歌Menu有提供套餐或者散叫首先落晒調味先湯底嘅款式勁多,我哋最後揀咗卜卜蜆煲,湯頭鮮甜,卜卜蜆肉大大隻又彈牙,有用蒜頭、辣椒做配料,非常惹味。打邊爐點少得食牛肉,大刀手切本地牛頸脊,切得厚身嘅本地牛,肉質嫩滑牛味濃郁,有少少蔥同埋炸蒜已經好好食。鹹蛋黃墨魚滑、寛冬粉、脆炸響鈴同紫菜。鹹蛋黃墨魚滑入口彈牙加埋鹹蛋黃嘅鹹香有幾得意。寛冬粉、脆炸響鈴呢兩款都係用嚟索湯嘅,寛冬粉煙靭,響鈴脆卜卜。仲有比較少見嘅紫菜,輕輕淥一下就食得。飲品方面都唔少,我哋就叫咗洛神花茶, 大大支可以share,唔會太甜,打邊爐用嚟解渴解膩啱啱好。卜卜蜆煲 $238大刀手切本地牛頸脊 $288鹹蛋黃墨魚滑 $78寛冬粉 $32脆炸響鈴 $54紫菜 $36洛神花茶 $48

Menu有提供套餐或者散叫

脆炸響鈴 $54
紫菜 $36
洛神花茶 $48
2023-06-03 39 views
再訪銅鑼灣香港的懷舊火鍋店。餐廳的風格懷舊。職員都非常細心,會主動加湯及去油。播上懷舊的香港金曲。非常具有特色。是日與朋友叫了一個二人餐,食物都豐富,抵食。湯底我們選了鴛鴦鍋。最後食左以下食物。清燉山藥菌菇鍋山藥、黃酒、杞子、紅棗等配料清燉而成。健脾益氣,養胃生津養生豆乳白鍋 湯頭入口香醇濃郁,清甜不膩。加上藥膳養生食材及香滑豆乳煮成,風味獨特。配有蜂巢豆腐及鴨血,正。大刀手切牛頸脊(小)牛味細緻。脂肪分佈平均而細膩。花雕醉雞雞肉嫩滑。且食落帶有清香的花雕味十下三寶滑(牛筋滑、蝦滑、墨魚滑)三款都具有特色。且非常彈牙和足料。職員會主動協助把滑放入湯頭內。鳳城水餃每一粒都平薄餡靚,大大的一粒,足料。鴨血三星蔥醬爆貢丸貢丸彈牙,內有滿滿的三星蔥,非常惹味。蔬菜拼盤非常大的一盤新鮮蔬菜,有菇、粟米,兩款菜類懷舊陳皮魚蛋脆炸響鈴打邊爐必不可少的響鈴,非常香口竹蔗茅根清淡的竹蔗茅根,非常解渴且可以減低油膩
再訪銅鑼灣香港的懷舊火鍋店。

餐廳的風格懷舊。

職員都非常細心,會主動加湯及去油。
播上懷舊的香港金曲。非常具有特色。

是日與朋友叫了一個二人餐,食物都豐富,抵食。

湯底我們選了鴛鴦鍋。

最後食左以下食物。
清燉山藥菌菇鍋

山藥、黃酒、杞子、紅棗等配料清燉而成。
健脾益氣,養胃生津

養生豆乳白鍋

湯頭入口香醇濃郁,清甜不膩。
加上藥膳養生食材及香滑豆乳煮成,風味獨特。

配有蜂巢豆腐及鴨血,正。

大刀手切牛頸脊(小)

牛味細緻。脂肪分佈平均而細膩。

雞肉嫩滑。
且食落帶有清香的花雕味

十下三寶滑(牛筋滑、蝦滑、墨魚滑)

三款都具有特色。且非常彈牙和足料。
職員會主動協助把滑放入湯頭內。

鳳城水餃

每一粒都平薄餡靚,大大的一粒,足料。
鴨血

三星蔥醬爆貢丸
貢丸彈牙,內有滿滿的三星蔥,非常惹味。

蔬菜拼盤

非常大的一盤新鮮蔬菜,有菇、粟米,兩款菜類

懷舊陳皮魚蛋

脆炸響鈴

打邊爐必不可少的響鈴,非常香口

竹蔗茅根

清淡的竹蔗茅根,非常解渴且可以減低油膩
2023-06-03
$350 (Lunch)