十下火鍋

SUPPA Hot Pot by ATUM
於2024年5月3日晚餐。如果要介紹海外朋友來港火鍋,我大多推介十下。因為那裏的裝修擺設充滿港風外,連播放的音樂也是80年代廣東歌,這一切彷彿回到最興盛時代的香港。很久沒來,多了一架像舊式茶樓推的點心車,不過裝的卻是是日海鮮。白玉菊花湯底🌼湯頭以雞骨及豬骨熬製,再加加入白菊花、鯇魚片、腩肉片、海蝦、杞子、紅棗、冬瓜等。湯清甜,先品嚐到菜和菊花的甜味,後期則品嚐到魚鮮味。魚鮮嫩可口,不過有小骨,要小心謹慎。廚房會把煲起的雞斬件,雞肉味甚重,且雞皮和雞肉也非常嫩滑。大刀手切本地牛頸脊🥩 牛香味十足,帶有點點油脂味,更為其他食材帶有濃厚的牛油味。醬爆瀨尿牛丸🐮店員預先通知了牛丸會爆汁,但最後我還是用筷子穿時,彈了熱汁在手上,且陣陣蔥香味,口感爽口,味道也不凡。麻辣鴨血🦆可即食的。味道有點像譚仔三哥麻辣味,香料的香味配上香滑的鴨血,可想言之這的麻辣湯底應不錯。十下三寶滑😜六粒像丸般大的,原來是蝦滑、牛滑、墨魚滑,加入了蟹籽,增加了風味。職員會幫忙下的。豆卜魚腐🐟 我平常不喜歡吃魚腐或豆卜,想不到這平平無期的外貌,口感竟像魚蛋加上豆腐,再有少許香菜,吸了湯底的精華,口感和味道都不賴。鹹蛋撈飯🍚吃
[十下食評]

於2024年5月3日晚餐。

白玉菊花湯底🌼
湯清甜,先品嚐到菜和菊花的甜味,後期則品嚐到魚鮮味。
魚鮮嫩可口,不過有小骨,要小心謹慎。
廚房會把煲起的雞斬件,雞肉味甚重,且雞皮和雞肉也非常嫩滑。

大刀手切本地牛頸脊🥩 [必點]
牛香味十足,帶有點點油脂味,更為其他食材帶有濃厚的牛油味。

醬爆瀨尿牛丸🐮

麻辣鴨血🦆

十下三寶滑😜

豆卜魚腐🐟 [推薦]

鹹蛋撈飯🍚
吃得出飯粒粒分明,但鹹蛋味不重,可能炒飯就會好吃。

相信很快又會再和十下見面,我一邊吃,一邊發了給我的台灣朋友,她的胃等着十下醫治。

2024-03-23 529 views
今日同朋友打邊爐揀左哩間,我就第一次黎見個場都唔爆,但坐低巡例一問之下係限時兩個鐘,散叫都有限時食物正正常常,唔係難食既湯底叫左牛乳鍋但冇牛乳味,反而好勁藥材味,唔知係咪比錯邊爐料方面,特別d 既有鹹蛋黃撈飯,鹹蛋黃蝦滑,麻辣丸個鹹蛋黃撈飯係炒飯黎既,都唔係撈飯黎,都過都幾好食鹹蛋黃蝦滑食唔到有鹹蛋蜆都新鮮既牛頸脊正常,比較厚切饗羚普通貨色炸支竹烚極中間都有一忽係硬服務其實幾好,d 職員係咁加水,明明岩岩先加完另一個又走黎加又會幫我地撇油,又係一個撇完第二個又黎臨尾個職員係咁走黎倒數我地仲有幾多分鐘要交枱,心理壓力真係好大,搞到我朋友急得滯辣親條脷我地個火都熄仲係差個碗咁少少未食完都有眼睇,但又係咁催叫我地走,隔離有空枱又話有booking 要我地走,咁嚴厲既話去食牛站冇咁嬲,任食既話你夠鐘叫我走我都冇野講,但散叫我真金白銀買你碟野你又唔比我食埋先走真係谷氣開頭仲sell 我地做會員,好彩冇join, 冇下次
今日同朋友打邊爐揀左哩間,我就第一次黎

見個場都唔爆,但坐低巡例一問之下係限時兩個鐘,散叫都有限時

食物正正常常,唔係難食既
湯底叫左牛乳鍋但冇牛乳味,反而好勁藥材味,唔知係咪比錯

邊爐料方面,特別d 既有鹹蛋黃撈飯,鹹蛋黃蝦滑,麻辣丸
個鹹蛋黃撈飯係炒飯黎既,都唔係撈飯黎,都過都幾好食
鹹蛋黃蝦滑食唔到有鹹蛋
蜆都新鮮既
牛頸脊正常,比較厚切
饗羚普通貨色
炸支竹烚極中間都有一忽係硬

又會幫我地撇油,又係一個撇完第二個又黎

開頭仲sell 我地做會員,好彩冇join, 冇下次
2024-01-21 1333 views
打邊爐都係食材料夠唔夠新鮮,湯底夠唔夠濃,今次點左椰子雞煲,味道唔錯,而且服務周到,有侍應幫大家分湯分渣,前前後後加湯都好足。 食物方面,牛頸脊同牛丸幾唔錯,其他食物都新鮮。 唯醉蝦酒味靠淡,同普通蝦分別不大。陳皮魚蛋可以增加咬口會更好味。環境方面唔錯,枱與枱之間有足夠空間,唔會為左擺多枱要背貼背。餐廳播一些90年代舊歌,有feel。 不過場內都好熱鬧,有點吵耳而且𨋢口地方靠窄,等位時會有點擠擁。但安排入坐很快,服務周到。
2024-01-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 牛丸
呢度真系一个令人感到失望嘅用餐经历。首先,餐厅嘅食材质素实在唔怎样,唔新鲜、唔新鲜,啲味道亦都异常淡薄,完全唔符合对美食的期望。令我感到最困扰嘅系老板嘅态度,冷冷淡淡,俨然对客人冇咩在意。系呢间餐厅嘅用餐经历令我好失望,唔止冇食到好味嘅菜,仲要面对唔够热情嘅服务态度。系度食嘢,本应系一个欢愉嘅时刻,但系佢哋嘅服务态度真系令人满意唔到。系咁差嘅食材同唔友善嘅服务态度下,实在唔建议其他人光顾呢间餐厅。
2023-11-13 1310 views
最近天氣開始轉涼,最啱就係去打邊爐🍲今次見到個二人餐($656),包咗八碟火鍋料同埋兩款飲品🍹🍹呢間火鍋店好有特色,由裝修至到餐具,由香港80年代嘅感覺!而且全晚不斷播經典廣東歌,好似時光倒流左去80年代咁💃🏻湯底一望落都覺得好足料😉麻辣湯底本身有蜂巢豆腐同埋鴨血,兩樣配料吸晒啲麻辣湯湯食得好過癮!個胡椒豬肚湯好重胡椒味飲完個身暖粒粒☺️全部火鍋料都好高質!尤其係十下三寶滑,識落好彈牙鮮味😉兩個人食呢個二人餐飽到差啲行唔到🤣
最近天氣開始轉涼,最啱就係去打邊爐🍲

湯食得好過癮!個胡椒豬肚湯好重胡椒味飲完個身暖粒粒☺️
全部火鍋料都好高質!尤其係十下三寶滑,識落好彈牙鮮味😉
兩個人食呢個二人餐飽到差啲行唔到🤣

麻辣湯底及胡椒豬肚湯底
麻辣鴨血
十下三寶滑
2023-10-07 973 views
午市通常冇乜人,所以唔使等位,我估大家都係夜晚幫襯,店內環境寬敞,復古裝修,打卡位。午市可以揀食車仔麵,湯底有雞湯,胡椒湯等等選擇,我就一定係揀胡椒湯,胡椒味相當香濃,餸方面有好多選擇,可能仲多過普通嘅車仔麵店,我估最主要原因係因為佢晚市去做火鍋,所以打邊爐嘅配料喺午市就係車仔麵,所以相比起其他車仔麵嚟講高質。送方面必揀嘅係牛丸,正宗潮州味道,仲有滷水雞翼都好好食,好入味。配嘅嘢飲都有好多選擇,應該都係因為晚市做邊爐嘅關係。必食!

2023-09-18
$60 (Lunch)
因為長輩想打邊爐,而同行有台灣朋友,見之前有朋友IG Story黎過個裝修幾特別, 一直有興趣黎試下,比朋友食下特色舖。同行4個大人2個小朋友,因為有小朋友比較細食,所以無選擇去放題任食火鍋。5點幾6點黎到walk-in未有其他客人,入座都順利,職員都會介紹推介食物。唯一覺得有待改善入座時應該同客人講明用餐時間,最低消費,我地Order左1 round食物之後,估計經理見到我地嗌咁少野,就叫侍應過黎同我地講有最低消費其實打邊爐我唔一定一下子要嗌晒成枱都係食物,成差不多1.5個鐘用餐時間同埋入座前理應同客人講清楚最低消費係幾多。小朋友爸爸都疑問一下咁小朋友點計?事後亦再叫侍應clarify一下咁小朋友點計,好似好即興先有呢個規矩,問個侍應都唔知,要問返經理,要問先最後話2個小朋友計1個大人。建議員工需要well train,唔係淨係識得叫人join member , up sell 食物先係staff training.為環境打卡的話可以黎1次,為食好野都可以唔使黎。胡椒豬肚/番茄魚 鴛鴦湯底唔係太Surprise, 比較普通手切牛頸脊普普通通,無咩肉味游水蝦唯一要選擇全餐最好,叫做最新

唯一覺得有待改善
同埋入座前理應同客人講清楚最低消費係幾多。
小朋友爸爸都疑問一下咁小朋友點計?

為環境打卡的話可以黎1次,為食好野都可以唔使黎。
胡椒豬肚/番茄魚 鴛鴦湯底
唔係太Surprise, 比較普通
手切牛頸脊
普普通通,無咩肉味
游水蝦
唯一要選擇全餐最好,叫做最新鮮

2023-10-03
2023-09-25 341 views
十下火鍋🍲 叫咗個椰子燉雞湯底試吓🥥 開始打邊爐前,職員會先斟一碗湯俾你飲先💁🏻‍♀️ 個湯真係不得了好鮮甜!飲完一碗之後都忍唔住再斟多碗嚟飲😆 至於打邊爐配料方面就正正常常😌 值得一提嘅係職員會好細心咁喺打邊爐途中幫你撇走湯上面層油👍🏻⁣
2023-09-18 326 views
朋友想打邊爐 但係又唔想食放題所以就揀咗𝙎𝙐𝙋𝙋𝘼 貪方便既我地揀咗二人套餐鍋底超香 有飲胡椒豬肚湯 重胡椒味!啲餸好高質 特別係三寶滑 好大份超彈牙 三款味都好特別(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)牛丸魚蛋好彈牙完全唔係普通超市買個類雪藏魚蛋大家既𝙢𝙖𝙞𝙣𝙥𝙤𝙞𝙣𝙩都一定係想知啲牛!首先好多塊 其次勁嫩勁滑 覺得都幾抵食٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و二人套餐 $𝟲𝟱𝟲ꕀ 鍋底 十下麻辣湯 胡椒豬肚湯ꕀ 大刀手切本地牛頸脊ꕀ 花鵰醉雞ꕀ 十下三寶滑ꕀ鳳城水餃ꕀ麻辣鴨血ꕀ三星蔥醬爆牛丸 & 懷舊果皮魚蛋ꕀ蔬菜拼盤ꕀ脆炸響鈴ꕀ兩杯飲品
朋友想打邊爐 但係又唔想食放題
所以就揀咗𝙎𝙐𝙋𝙋𝘼
貪方便既我地揀咗二人套餐
鍋底超香 有飲胡椒豬肚湯 重胡椒味!
牛丸魚蛋好彈牙完全唔係普通超市買個類雪藏魚蛋
大家既𝙢𝙖𝙞𝙣𝙥𝙤𝙞𝙣𝙩都一定係想知啲牛!

二人套餐 $𝟲𝟱𝟲

ꕀ蔬菜拼盤

ꕀ脆炸響鈴

ꕀ兩杯飲品
2023-09-03 262 views
<十下火鍋> 📍銅鑼灣🔸午市麵食 $50有找 🤑🤑🤑🔸有冷氣火鍋店 🌬️ 還原大排檔格局Lunch唔知食乜好,同事介紹我去<十下>,車仔面淨四餸都只係五雞($50)有找!生菜 🥬($10) — 正常,爽脆。冰豆腐($10) — 正常。肥牛🐮 ($14) — 有驚喜!!!唔係一般茶記果種薄切切肥牛,厚切而且有咬口,果然係火鍋店,有啲料到!金牌牛丸($14) — Juicy,幾好食。湯底我揀左藥膳養生白湯,飲落暖笠笠,好舒服,飲完無口渴。埋單$48,唔是劣食!抵!下次再幫襯!🤑👍🏼
<十下火鍋> 📍銅鑼灣
🔸午市麵食 $50有找 🤑🤑🤑
🔸有冷氣火鍋店 🌬️ 還原大排檔格局

生菜 🥬($10) — 正常,爽脆。
冰豆腐($10) — 正常。
金牌牛丸($14) — Juicy,幾好食。

湯底我揀左藥膳養生白湯,飲落暖笠笠,好舒服,飲完無口渴。

埋單$48,唔是劣食!抵!下次再幫襯!🤑👍🏼

好耐無係“屋企”打邊爐啦! 今晚車車嚟左位於銅鑼灣登龍街嘅十下火鍋, 點解會話屋企? 因為入到去真係好有家嘅感覺, 以80年代老香港屋村為主題, 一個充滿住懷舊特色, 令人懷念嘅感覺, 車車雖然唔係生於果個時代, 卻好中意果個時代嘅野, 所以好喜歡E到帶嚟嘅人情味同溫暖, 餐廳環境好大, 周圍都擺滿懷舊嘅裝飾, 好似綠色嘅雪櫃, 舊式麻雀枱咁, 最令人覺得似家嘅地方就係每張枱嘅櫈都係唔同嘅, 就好似媽媽一叫食飯啦, 個個都會擔住自己張櫈沖出嚟開飯咁! 背景音樂播住80, 90年代嘅歌曲, 令人回味!二人套餐⭐冬瓜茶非常抵飲嘅消暑飲品, 大大jar兩個人飲岩岩好⭐鴛鴦湯底湯底點左幾有特色嘅滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯同清燉山藥菌菇湯, 木瓜蕃茄鮮魚湯用上一大條煎魚配搭大量木瓜同蕃茄製作而成, 味道鮮甜濃郁, 打邊爐前建議飲兩碗先!⭐大刀手切本地牛頸脊(小)牛肉口感鮮嫩, 肉味濃郁⭐花雕醉雞雞肉嫩滑, 烚完都仲有淡淡嘅酒香⭐十下三寶滑店員幫忙落滑十分貼心, 口感彈牙超好食⭐鳳城水餃⭐麻辣鴨血自家製嘅麻辣鴨血, 要襯熱食啊, 唔需要烚的, 食落麻辣味剛好, 惹味十足⭐三星蔥醬爆貢丸一啖咬落去即刻爆汁,

二人套餐

⭐冬瓜茶
非常抵飲嘅消暑飲品, 大大jar兩個人飲岩岩好

⭐鴛鴦湯底

⭐大刀手切本地牛頸脊(小)
牛肉口感鮮嫩, 肉味濃郁

⭐花雕醉雞
雞肉嫩滑, 烚完都仲有淡淡嘅酒香

⭐十下三寶滑
店員幫忙落滑十分貼心, 口感彈牙超好食

⭐鳳城水餃

⭐麻辣鴨血

⭐三星蔥醬爆貢丸
一啖咬落去即刻爆汁, 食落好彈牙, 不錯不錯
⭐懷舊果皮魚蛋

⭐脆炸響鈴

⭐蔬菜拼盤
2023-07-25
Type of Meal
Dinner
2023-08-01 257 views
在香港能有這麼實惠的火鍋店真的是走過路過不要錯過~花膠湯底 濃濃的雞湯味居然才368套餐可選一鍋半只雞,真的很想和老闆說:2人套餐,你給半只雞,那麼多花膠,還有豬皮,就算你不會虧本,我也還想吃點兒別的菜啊。難道我下次點單要走雞,且其他減半麼?2人真的份量太足了吧本地大刀手切鮮牛肉,是不是鮮牛肉一口就吃的出來,而香港的鮮牛肉有多難得,大概非本行不能理解,一頭活牛在HK可是好幾萬啊脆炸響鈴在香港必點的火鍋伴侶,又脆又響魚滑、蝦滑全部實打實的鮮味~野生竹蓀都系我的最爱不得不提的調味料,港式風味👍強烈推薦”小蔥+醬油+小米辣”這個配方,配港式火鍋特別合適沙白 2人餐里有一大盤,各個飽滿肥實,沒有空的也沒有沙(沒有沙特別好評)推薦:本地大刀手切鮮牛肉 花膠湯底 十下三寶滑 脆炸響#週末去哪兒 #筆記靈感 #想記錄下此刻 #這個模板有點東西#网红火锅店# #火锅# #探店#
在香港能有這麼實惠的火鍋
真的是走過路過不要錯過~
花膠湯底 濃濃的雞湯味居然才368套餐可選
一鍋半只雞,真的很想和老闆說:2人套餐,你給半只雞,那麼多花膠,還有豬皮,就算你不會虧本,我也還想吃點兒別的菜啊。難道我下次點單要走雞,且其他減半麼?2人真的份量太足了吧[失望R]

本地大刀手切鮮牛肉,是不是鮮牛肉一口就吃的出來,而香港的鮮牛肉有多難得,大概非本行不能理解,一頭活牛在HK可是好幾萬啊[汗颜R]

脆炸響鈴在香港必點的火鍋伴侶,又脆又響[色色R]

魚滑、蝦滑全部實打實的鮮味~

野生竹蓀都系我的最爱[色色R]

不得不提的調味料,港式風味👍
強烈推薦”小蔥+醬油+小米辣”
這個配方,配港式火鍋特別合適[色色R]

沙白 2人餐里有一大盤,各個飽滿肥實,沒有空的也沒有沙(沒有沙特別好評)[赞R]
推薦:本地大刀手切鮮牛肉 花膠湯底 十下三寶滑 脆炸響
#週末去哪兒 #筆記靈感 #想記錄下此刻 #這個模板有點東西#网红火锅店[话题]# #火锅[话题]# #探店[话题]#
  • 大刀手切本地牛頸脊
  • 十下三寶滑
🌟 花膠魚肚🐔湯湯底:整只🐔在裡面!肉質還是超鮮嫩的~ 湯底很足料,卻不會濃到膩,吃得出是真實熬出來的feel,不會有味精感❤️ 配合各種火鍋食材吃,很夠味!🌟 醬爆瀨尿牛丸:吃的時候真的要小心呀!爆汁的程度非常誇張,感覺自己在拍周星馳的食神電影一樣🎬 🌟 蟹肉蟹膏餃🥟:以為只是食物名字改得好聽,沒想到真的滿滿的蟹膏味🦀️ 蟹肉也是根根分明,愛蟹的小夥伴們一定要嘗嘗~🌟 三寶滑:平時只會點墨魚滑,這個套餐一次過給你來三款口味!每一款都是挺有創意等等新搭配,吃起來彈牙爽口~ 我還特地留意了服務員的下滑方式,偷偷學起來,下次煮得就很爽口了😊
2023-07-30 228 views
【烚下烚下😋十下火鍋】店內裝飾得好有特色,好似舊屋邨咁,牆上掛滿復古嘅海報同相片,仲有啲舊式電視📺同電話☎️。氣氛懷舊,仲播住經典廣東歌。而且坐位寬敞,唔會覺得迫💯我同朋友點咗個二人套餐,我哋揀咗鴛鴦湯底,一邊係十下麻辣鍋,一邊係胡椒豬肚湯。十下麻辣鍋係佢哋自家調製嘅湯底,🌶️辣度啱啱好,湯底香濃,入面仲有鴨血!麻辣同埋鴨血真係絕配嚟🥰胡椒豬肚湯係用新鮮豬肚同胡椒熬成,暖胃又滋補套餐嘅食材豐富,有大刀手切本地牛頸脊、花雕醉雞、十下三寶滑、麻辣鴨血、鳳城水餃、三星蔥爆貢丸、蔬菜拼盤🤓本地牛頸脊係厚切,分量夠多,牛肉味非常濃郁。用醉雞🥃嚟打邊爐都係第一次,醃得好夠味,每一啖都有酒嘅清香。十下三寶滑,比較特別嘅係有髮菜蠔豉牛筋滑,另外墨魚滑同埋蝦滑,都非常彈牙。另外仲有啖啖都係蝦肉嘅鳳城水餃。仲有蔥味滿滿嘅三星蔥爆貢丸😋二人套餐入邊仲有麻辣鴨血同埋蔬菜拼盤。基本上其實都一定夠飽🤭
【烚下烚下😋十下火鍋

˜”*°•.˜”*°• 十下火鍋。•°*”˜.•°*”˜🔅銅鑼灣區十下麻辣火鍋 + 滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯 (鴛鴦)HK$148麻辣火鍋嘅湯底好有麻香味🤭佢既辣度係慢慢愈煲愈辣🫠慢慢滲出黎🥰另一個湯底我就揀左個木瓜蕃茄鮮魚湯🫶🏻超鮮味, 內𥚃真係有原條魚尾架, 仲要魚肉都好鮮味又嫩滑😂同埋木瓜同蕃茄好養身架🤭飲埋d湯打邊爐得來又好養生💕大刀手切本地牛頸脊 (小) HK$208手切本地牛頸脊d 肉切得都幾有厚度🤭鮮嫩紅色既牛肉一睇就知道好新鮮🫠見到佢既紋理同雪花都好平均😇 充滿濃郁既牛味🥰好好食🤣安格斯牛小排 (小) HK$178呢個安格牛小排🤭份量都幾多牛味香濃🫠佢既雪花分佈得好平均🤤肉質好有口感🫶🏻不錯不錯加拿大桂花蚌 HK$128桂花蚌超鮮味🥰食落去係爽脆鮮味🤤麻辣鴨血 HK$48開頭我以為呢個鴨血要放落個火鍋度恰🤪店員提醒我原來係可以即食既鴨血係帶外爽內𥚃軟嫰柔滑🫠索埋d麻辣汁好好味🤤正🫶🏻爽脆牛黃喉 HK$78我個人好中意食牛黃喉🧡質感好爽脆😌 好新鮮🤤份量都幾多😎大大片😂萵筍 HK$46娃娃菜 HK$36冬瓜 HK$36打邊爐有點小得蔬菜類🥰蔬菜🥬都好新鮮索晒d麻辣汁🧡超正🤭啖啖
˜”*°•.˜”*°• 十下火鍋。•°*”˜.•°*”˜

🔅銅鑼灣區

寬冬粉好煙韌🤭
用黎索哂麻辣湯底汁就最Perfect啦

竹蔗茅根 HK$48
竹蔗茅根超推薦❤️
一揸都真係幾大樽🤭飲落去好清甜又解辣解渴🤤好出色❤️而且打邊爐到最啱飲佢啦😎順便可以行下火嘛😝