2024-05-22 47 views
今日又去到深水埗覓食、望見四處都好多食嘢店舖🤔、行到某一個地方望到呢間素年、係一間食素嘅cafe款式都有好多選擇☺️、入到去整間店面四處都係以綠悠悠草及紅蘋果為主題、整間店面係以柔和色澤不同木係枱櫈、簡潔坐著舒適我覺得都唔錯😚、同時喜歡食素嘅人仕唔錯之選、有好多不同特式素食選擇☺️!.午餐送指定飲品可升級飲品 -$12優惠.泰式香辣炸蝦秘製冬蔭公意大利粉 $118意大利粉望著都睇得吓🤤色香味都有、尤其是炸蝦口感仿蝦入口味道特別🤔、整碟意大利粉軟硬適中沾滿冬蔭公醬汁、令到更加惹味又美味又唔會好辣😋、配埋茄子腍軟索滿汁液一樣咁好食!.日式三文魚照燒豆腐麻醬撈稻庭烏冬定食 $158呢一款撈稻庭烏冬定食、整份望著都好幾款配菜🤔、本地菜關冬煮 、時令水果、 自家製漬物 、自家製芝麻醬等、整碗稻庭烏冬加添芝麻醬、令到味到香而美味😋烏冬軟硬適中、尤其是佢嘅配菜漬物、每一款口感各有不同美味、另外一款仿似三文魚爽口味道特別🤭!.自家製香蕉蛋糕配焦糖香蕉琥珀合桃 $68呢一款甜品望見都唔錯、整款賣相配搭都幾特別🤔、香蕉蛋糕食到入口啖啖香蕉味道😚入口鬆軟、加埋琥珀合桃甜而脆口好好食😋、再食埋條香蕉口感軟綿香甜!

午餐送指定飲品
可升級飲品 -$12優惠
泰式香辣炸蝦秘製冬蔭公意大利粉 $118

日式三文魚照燒豆腐麻醬撈稻庭烏冬定食 $158

自家製香蕉蛋糕配焦糖香蕉琥珀合桃 $68

呢一款甜品望見都唔錯、整款賣相
班蘭豆奶咖啡 $34

呢一杯豆奶咖啡賣相都唔錯、拉花望著都好靚清晰、飲到入口好香班蘭香😚奶香味都好滑口!
檸檬金盞花桂花茉莉花茶 $36

呢款花茶一款多種口味☺️、望見清香通透😚、有檸檬香配埋三種花清爽同清香味、入口清醇而帶點濃香味道😋、又唔會有澀口感!
2024-05-20
Lunch
上次在黃埔吃過這家餐廳之後一直念念不忘,這次路過深水埗,想起他們在這裡也有分店,決定和朋友再次光顧。日式三文魚照燒豆腐麻醬撈稻庭烏冬定食 $158選擇了有機本地菜定食的其中一款,包括本地菜關東煮、時令水果、自家製漬物、自家製芝麻醬。小編很喜歡芝麻醬食起來有花生碎粒,帶明顯香氣,配合香煙般韌性和彈牙的稻庭烏冬相當可口。自家製漬物中最喜歡的就是茄子,吃起來酸甜開胃。台式古早肉燥飯鹽酥菇定食 $158這是另一款有機本地菜定食,除了同樣有本地菜關東煮,還有涼拌肉鬆日本絲豆腐、時令水果和漬物。肉燥飯運用了全天然手工食材肉,完美模仿肥瘦肉的口感,醬汁濃郁,小菜中的鹽酥菇鹹香脆口,配上時令芭樂,具有台式風味。自家製麻醬雞絲涼皮 $58雞絲涼皮中的麻醬汁同樣帶有強烈花生香氣,涼皮配合麻醬以及雞絲混和,吃起來口感豐富。黑芝麻燕麥奶 $44燕麥奶飲品可換成生酮杏仁奶,飲起來帶有微微黑芝麻香氣,同時帶有杏仁香,口感輕盈。

日式三文魚照燒豆腐麻醬撈稻庭烏冬定食 $158

台式古早肉燥飯鹽酥菇定食 $158

自家製麻醬雞絲涼皮 $58

黑芝麻燕麥奶 $44
  • 黑芝麻燕麥奶
2024-04-17 294 views
💛素年五周年生日快樂💛不論順逆境,一直堅持用心製作。唔單止提供高質素新派素健康素食,而且一直為社會出點綿力,提供一點心靈支持。✨泰式香辣炸蝦秘製冬陰功意大利粉以腐皮被包住外層,炸得脆卜卜中間再包住蔬菜餡料,咬落爽口,很喜歡!冬陰功帶微酸微辣,非常醒胃。意粉亦夠彈牙,配上車厘茄及茄子伴碟。✨排毒抗氧化特飲來Detox一下!奇異果+富士蘋果+羽衣甘藍+燕麥奶,超豐富維他命C,燕麥奶令整體更香滑,好味😋老公就好興奮地享受咗一個芫荽晚餐😂✨雙層芫荽不可能芝士漢堡超大份burger!以Impossible food製成嘅肉,好厚身,一樣香口,仲少咗份油膩感!配上芝士同芫荽,食得好滋味!可配搭薯條或沙律,我喜歡佢個又生薯條夠脆身!✨芫荽檸檬梳打食完西都唔夠喉,老公仲要飲埋芫荽梳打,佢表示好爽😂✨泰式春卷配自家製日本南高梅醬春卷餡料同剛才嘅炸蝦有少少相似,不過脆口春卷配上酸酸甜甜高梅醬,又係另一番風味。
💛素年五周年生日快樂💛

不論順逆境,一直堅持用心製作。
唔單止提供高質素新派素健康素食,
而且一直為社會出點綿力,提供一點心靈支持。

✨泰式香辣炸蝦秘製冬陰功意大利粉

✨排毒抗氧化特飲

老公就好興奮地享受咗一個芫荽晚餐😂

✨雙層芫荽不可能芝士漢堡
可配搭薯條或沙律,我喜歡佢個又生薯條夠脆身!

✨芫荽檸檬梳打
食完西都唔夠喉,老公仲要飲埋芫荽梳打,佢表示好爽😂

✨泰式春卷配自家製日本南高梅醬
2024-04-11
⁂⁎◝#深水埗🇭🇰 有驚喜 新派素食餐廳⁎◜⁂.平時好少食素 但都聽過呢間素食餐廳唔止深水埗有分店,黃埔/荃灣都有好岩想嘗試食素既朋友 原來食素都可以咁好食😆最surprised係個burger,塊「肉」好真 同朋友們都話完全唔似食緊素!幾有驚喜😽.✧素年經典不可能芝士漢堡✧墨西哥煙燻不可能辣肉醬飯碗✧日式三文魚照燒麻醬撈稻庭烏冬定食..*・゜゚・*:.。..。.:..。. .。.:*・゜゚・*𝘍𝘰𝘳 𝘮𝘰𝘳𝘦 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯:📍素年🗺️深水埗汝州街132號地舖..#mytaste_深水埗#mytaste_素食
⁂⁎◝#深水埗🇭🇰 有驚喜 新派素食餐廳⁎◜⁂
平時好少食素 但都聽過呢間素食餐廳
唔止深水埗有分店,黃埔/荃灣都有
好岩想嘗試食素既朋友 原來食素都可以咁好食😆
最surprised係個burger,塊「肉」好真
同朋友們都話完全唔似食緊素!幾有驚喜😽

✧素年經典不可能芝士漢堡
✧墨西哥煙燻不可能辣肉醬飯碗
✧日式三文魚照燒麻醬撈稻庭烏冬定食
*・゜゚・*:.。..。.:..。. .。.:*・゜゚・*
𝘍𝘰𝘳 𝘮𝘰𝘳𝘦 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯:
📍素年
🗺️深水埗汝州街132號地舖
#mytaste_深水埗
#mytaste_素食
2024-05-24 0 views
素年開業至今已有5年啦,在港有多家分店,不定期還會有新菜式。這次去了深水埗汝州街分店,文青風木系簡約裝修。午餐有數款選擇,有飲品附送的,也可用優惠升級飲品🙈。-▪︎班蘭豆奶咖啡 HKD$34|檸檬金盞花桂花茉莉花茶 HKD$30隨午餐升級會有$12優惠,可以便宜一點感覺不錯🤭。班蘭豆奶咖啡味道香甜,咖啡味道香濃質素順滑。花茶用了多款花沖泡,所味道挺香的,這款是淡茶茶味挺清香😚。-▪︎日式三文魚照燒豆腐麻醬撈稻庭鳥冬定食 HKD$158賣相吸引的定食,三文魚也是素食,質感挺特別欵。定食的食物有自家製漬物、本地菜關冬煮 、時令水果及自家製芝麻醬。吃得健康又飽雞,吃多一點也不怕🤣。-▪︎泰式香辣炸蝦秘製冬蔭公意大利粉 HKD$118熱辣辣味道挺香欵,仿真度高的素食,還完了炸蝦的造型和質感。意粉份量多可跟朋友分享,味道微辣惹味,惹醬汁多一點就更好啦😎。-▪︎自家製香蕉蛋糕配焦糖香蕉琥珀合桃 HKD$68當天甜品很快就賣光了,想吃的吃不到有點可惜🥹。香蕉甜品也喜歡,蛋糕質感鬆軟,味道甜而不膩。-

隨午餐升級會有$12優惠,可以便宜一點感覺不錯🤭。

班蘭豆奶咖啡味道香甜,咖啡味道香濃質素順滑。

花茶用了多款花沖泡,所味道挺香的,這款是淡茶茶味挺清香😚。

▪︎日式三文魚照燒豆腐麻醬撈稻庭鳥冬定食 HKD$158
賣相吸引的定食,

▪︎泰式香辣炸蝦秘製冬蔭公意大利粉 HKD$118
熱辣辣味道挺香欵,仿真度高的素食,還完了

▪︎自家製香蕉蛋糕配焦糖香蕉琥珀合桃 HKD$68

2024-05-20
2024-05-22 0 views
近來吃得肉太多,想轉轉口味,傳統齋菜又無新意。今晚來到深水埗一家素食餐廳,嚐嚐西式素食。餐廳裝修以蘋果為主題,有一排書架,富書卷氣。我打開餐牌,菜式選擇很多,而且顏色艷麗,與一般西餐菜式無異,有比薩、意粉、日式烏冬、泰式冬蔭功、甜品、特飲、咖啡......等,應有盡有。主食:「日式三文魚照燒豆腐醬撈稻庭烏冬定食」,材料非常豐富,有素三文魚、照燒豆腐、番石榴、燒茄子、稻庭烏冬、酸蘿蔔和自家製芝麻醬。賣相擺設也很花心思,未吃也讓人垂涎欲滴。素三文魚無論是外形和口感都幾可亂真。烏冬爽滑彈牙,加上芝麻醬及其他配料,味道奇佳,完全不覺在吃素菜。「泰式香辣炸蝦袐製冬蔭功意大利粉」,炸蝦是由炸腐片卷製成,香脆可口。意大利粉配上冬䕃功醬汁和泰式香料,香辣惹味,效果出奇地好。甜品:「自家製香蕉蛋糕」,香蕉蛋糕香而不膩,配焦糖香蕉、琥珀合桃和朱古力醬,清新香甜。特別是由椰奶米漿製成的素忌廉,口感味道比奶製忌廉更出色。主菜皆可以用優惠價錢追加各式飲品。「排毒抗氧化特飲」,材料有:奇異果、富士蘋果、羽衣甘藍、燕麥奶等,加入沙冰,清涼透心。不添加蔗糖,味道天然,真正健康飲品。「燕麥奶咖啡」,賣相精緻,口感綿滑,

餐廳裝修以蘋果為主題,有一排書架,富書卷氣。
主食:

甜品

主菜皆可以用優惠價錢追加各式飲品。
「燕麥奶咖啡」,賣相精緻,口感綿滑,味道香濃。
這一頓豐富的晚餐,讓我一洗過往對於素菜的呆板印象,口味一新!
  • 三文魚稻庭烏冬定食,炸蝦冬蔭功意粉,香蕉蛋糕,排毒特飲,燕麥奶咖啡
2024-05-17 0 views
素年餐廳位於汝州街,是一家專門提供創意素食的餐廳。這裡的菜單融合了多種國際風味,每一道菜都是對傳統素食的現代演繹。從墨西哥煙燻不可能辣肉醬薯條到泰式香辣炸蝦秘製冬陰功意大利粉,每一口都讓人驚喜連連。墨西哥煙燻不可能辣肉醬薯條是一道極具特色的開胃菜。薯條外酥內軟,配上獨特的煙燻風味和微辣的植物肉醬,這道菜的層次感豐富,讓人一試難忘。烤野菜牛油果中東鷹嘴豆泥碗這道菜將中東風味與西式烹飪手法完美結合。烤至金黃焦香的野菜和滑順的鷹嘴豆泥,再加上牛油果的醇厚,健康與美味的享受。泰式香辣炸蝦秘製冬陰功意大利粉將泰國經典的冬陰功湯與意大利粉結合,素炸蝦是用腐皮卷成為條狀,外型相當似大蝦,酥脆口感與湯汁的辛香交織在一起,創造出一個令人驚艷的味蕾體驗。飲品方面,玄米茶和薄荷雙檸梳打都是清新的選擇。玄米茶帶有淡淡的烘焙香氣,而薄荷雙檸梳打則是夏日裡的一抹清涼,兩者都能完美搭配餐點。糖漬檸檬伯爵杏仁撻是不容錯過的甜點。酥脆的撻皮、香濃的伯爵茶餡料,以及頂部的糖漬檸檬片,這些元素結合在一起,不僅美觀,更是味道的完美結合。總括來說,素年餐廳提供了一個獨特的素食體驗,不僅對素食者友好,也能讓非素食者驚喜連連。這裡

墨西哥煙燻不可能辣肉醬薯條

烤野菜牛油果中東鷹嘴豆泥碗

泰式香辣炸蝦秘製冬陰功意大利粉

糖漬檸檬伯爵杏仁撻

總括來說,素年餐廳提供了一個獨特的素食體驗,不僅對素食者友好,也能讓非素食者驚喜連連。這裡的每一道菜都是對味蕾的一次冒險,值得每一位尋求美食體驗的食客前來探索。無論是尋找健康選擇還是想要嘗試新口味,素年餐廳都能滿足您的需求。
Dinner
今次黎到一間文青cafe 一入門口就見到一排cd書 唔同既擺設等等 環境寬敞 坐得好舒服🥰 佢地有好多唔同既菜式都係採用左植物雞/牛肉不可能黃金脆雞塊配自家製日本南高梅醬🍗雞塊採用impossible植脆雞 用大豆蛋白製造 食落同真雞肉冇分別 有一絲絲雞肉口感 用左小麥粉去製成金黃色的麵包糠 令到雞塊既外層十分鬆脆 雞塊醮上餐廳自家製梅醬 味道酸酸地幾夾😍日式照燒汁不可能漢堡🍔用植物肉製成既漢堡扒 又厚身又大件 醬汁係餐廳自家制純素蛋黃醬 選用天然材料製作 包括初榨橄欖油 蘋果醋 荳奶 另外仲有好香脆既薯條🍟日式三文魚照燒豆腐麻醬撈稻庭烏冬定食一個定食除左撈烏冬外 仲有6款冷盤 茄子 蘿蔔漬 素三文魚 照燒豆腐 芭樂 關東煮 好豐富好抵食啊 賣相都好好睇 每款冷盤味道都好出色生酮青檸梳打🍹味道好清新 用黎解膩都唔錯!紅棗桂圓杞子玫瑰花茶☕️紅棗 桂圓 杞子 都係有補氣血作用 慢慢就知道養生既重要性‼️ 職員仲會幫我添加熱水啊👍🏻

不可能黃金脆雞塊配自家製日本南高梅醬🍗

日式照燒汁不可能漢堡🍔

日式三文魚照燒豆腐麻醬撈稻庭烏冬定食

生酮青檸梳打🍹
味道好清新 用黎解膩都唔錯!

紅棗桂圓杞子玫瑰花茶☕️

2024-05-01 74 views
😍放假又去深水埗食素年✨每個餐都好豐富💯份量十足‼️餐牌見到呢個“不可能”素食burger 賣相十分吸引😋🍔經典 IMPOSSIBLE 芝士漢堡可選配薯條🍟或沙律🥗超級巨型嘅burger 😆植物肉厚多汁好正👍🏻肉質咬落同平時嘅肉口感都幾似配搭清新開胃菜🤩增添素食滋味相機食先仲更加好食🤭之前我都有留意到 IMPOSSIBLE FOODS首辦「品嚐不可能」攝影比賽📷 ,提提大家記得參加呀!享受美食之餘,影靚相upload相片到社交平台參賽,即有機會贏取全新 iPhone 15 Pro📱素年餐廳食物質素高⭐環境都好靚好舒服好適合同朋友去打卡聚會我同朋友都邊食邊影好多張相素食都可以好吸引呢☺️大家一齊去試試 IMPOSSIBLE FOODS 啦!素年🔻The Park by Years🔻 @years.hk 📍深水埗汝州街132號@impossible_foods#TasteTheImpossibleHK#香港美食 #素食 #深水埗美食 #日式定食
😍放假又去深水埗食素年✨

環境都好靚好舒服
好適合同朋友去打卡聚會
我同朋友都邊食邊影好多張相
素食都可以好吸引呢☺️
大家一齊去試試 IMPOSSIBLE FOODS 啦!

素年🔻The Park by Years🔻
@years.hk
📍深水埗汝州街132號

@impossible_foods
#TasteTheImpossibleHK
#香港美食 #素食
#深水埗美食 #日式定食
2024-04-16 103 views
估唔到食素都可以咁好味!素麥樂雞真係好好味試埋自家製嘅梅醬酸酸甜甜幾開胃素漢堡包勁多配料,而且都有好大塊素肉素肉味道做到7成似不過就容易夾到散晒食到好「呢hae」仲叫咗個夏威夷bowl~好fresh配料都好多總結:8/10
估唔到食素都可以咁好味!
素麥樂雞真係好好味
試埋自家製嘅梅醬
酸酸甜甜幾開胃

素漢堡包勁多配料,而且都有好大塊素肉
素肉味道做到7成似
不過就容易夾到散晒
食到好「呢hae」

仲叫咗個夏威夷bowl~好fresh
配料都好多
總結:8/10
2024-04-12 83 views
成日都飲飽食醉,係時候要食返清淡啲。但係食清啲都有要求㗎,呢間新派素食餐廳 ,時尚又有特色,啱哂我地。餐牌多選擇日式三文魚照燒豆腐 麻醬撈稻庭烏冬定食台式古早肉燥飯 鹽酥菇定食賣相精緻高貴,鍾意細細碟,又可以食到更多 唔同類型的食物黑糖本地薑黃燕麥奶/本地新薑可可杏仁奶淡淡薑味,身體零負擔三文魚片連個紋路都做到似模似樣,強。其實係蒟蒻,做到滑溜而又帶酸醋的口感及味道日本甜蕃薯仔 ,蒸凍豆腐, 煎茄子 正常發揮梅酒醃酸蘿蔔,幾醒胃,梅酒味濃郁鹽酥香菇,好酥脆 芭樂,新鮮切開 麻醬烏冬 熱辣辣 滿滿嘅麻醬汁串串豆腐,皮脆肉結實但又嫩滑
成日都飲飽食醉,係時候要食返清淡啲。

餐牌多選擇

日式三文魚照燒豆腐 麻醬撈稻庭烏冬定食
台式古早肉燥飯 鹽酥菇定食

賣相精緻高貴,鍾意細細碟,又可以食到更多 唔同類型的食物

黑糖本地薑黃燕麥奶/本地新薑可可杏仁奶
淡淡薑味,身體零負擔

三文魚片連個紋路都做到似模似樣,強。
其實係蒟蒻,做到滑溜而又帶酸醋的口感及味道

日本甜蕃薯仔 ,蒸凍豆腐, 煎茄子 正常發揮
梅酒醃酸蘿蔔,幾醒胃,梅酒味濃郁
鹽酥香菇,好酥脆
芭樂,新鮮切開

麻醬烏冬 熱辣辣 滿滿嘅麻醬汁
串串豆腐,皮脆肉結實但又嫩滑

2024-04-08 77 views
我已經好耐冇素年,難得今日有人話來接我收工,梗係即刻飛車去深水埗排隊啦!今次第一次嚟汝州街呢間分店,空間比較大,坐得更加舒服!今次叫咗幾樣嘢都超好食,最緊要就係所有嘢都用咗好合適嘅spices,令到素食嘅味道更加難以置信地美味🤤中東彼得包鷹嘴豆泥拼盤好清新墨西哥煙燻不可能辣肉醬飯碗超飽滿台式古早肉燥飯鹽酥菇定食好豐富排毒抗氧化特飲(奇異果,富士蘋果、羽衣甘藍&埋燕麥奶) 好smooth好好味Heroes-pilsner floral lemon and malt一流

中東彼得包鷹嘴豆泥拼盤好清新

墨西哥煙燻不可能辣肉醬飯碗超飽滿

台式古早肉燥飯鹽酥菇定食好豐富

2024-04-01 102 views
我個人至愛[素年]餐廳🥰所以每一間[素年]都有它不同的菜式👍👍當然我都有去光顧過😋日式三文魚照燒豆腐麻醬稻庭烏冬定食台式古早肉燥飯鹽酥菇定食鴻運當頭盤(大)素年經典不可能芝士漢堡配薯條沙嗲串燒羊肉天貝飯配手抓餅這個味道真係無得頂👍台式甘梅炸蕃薯條👍玄米茶檸檬咖啡咖啡
當然我都有去光顧過😋

日式三文魚照燒豆腐麻醬稻庭烏冬定食

台式古早肉燥飯鹽酥菇定食

鴻運當頭盤(大)

素年經典不可能芝士漢堡配薯條

沙嗲串燒羊肉天貝飯配手抓餅
這個味道真係無得頂👍

台式甘梅炸蕃薯條👍

玄米茶

檸檬咖啡

咖啡

2024-03-26 91 views
所有素年嘅分店我都食過,係時候寫個食評。今日食咗呢個和式鳥冬套餐,想食好耐㗎啦,上次賣晒食唔到。最欣賞佢用咗唔同嘅醬汁(酸甜汁,淡豉油、濃花生麻醬),令到人哋覺得素食都可以好精彩。我最鍾意嘅係嗰豆腐,質感非常Q彈,有啲似細個食嘅滷水豆腐乾,只不過呢個軟身及彈牙啲。甜品嘅琥珀合桃香蕉蛋糕都好正,合桃很鬆脆,香蕉糕兩邊都焗脆咗,caramelized banana 係frozen banana! 所以咬落似雪糕,但係又有一層糖脆喺頂,it’s an element of surprise! 上邊個cream 係coconut, 濃得嚟唔滯。staff 醒目友善,抵讚👍會繼續經常嚟🫶 唯一想佢哋加上嘅就係介紹套餐裏便邊隻菜用咗本地食材,令我食飯都增加多咗本地農業嘅認識。
2024-03-04 171 views
一講開食素🥬一定會諗起呢間已經同朋友食過好多次次次都係食飯,從來未試過食burger 🍔好食嘅😋😋我哋仲叫咗個咖哩豬扒飯(不過唔記得咗影相📸)水準依然維持到👍🏻個burger仲好食過個飯👏🏻🍚係杯野飲甜咗少少🤏🏻
一講開食素🥬
一定會諗起呢間
已經同朋友食過好多次
次次都係食飯,從來未試過食burger 🍔

好食嘅😋😋
我哋仲叫咗個咖哩豬扒飯(不過唔記得咗影相📸)
水準依然維持到👍🏻
個burger仲好食過個飯👏🏻🍚

係杯野飲甜咗少少🤏🏻
炸豬扒burger
焦糖香蕉燕麥奶
$180 (Lunch)
炸豬扒burger
焦糖香蕉燕麥奶