2024-05-02 512 views
素年-福華街是一家的素食店。他們的菜單種類繁多,讓人有很多選擇。店內的裝潢簡約清新。我首先點了他們的素年經典不可能芝士漢堡。這個漢堡的芝士非常濃郁,麵包鬆軟,青瓜和沙律菜新鮮爽脆。漢堡扒肉的味道很像真的肉,而且煎得微焦,整體口感層次豐富。另一個主食是黑松露炸蝦帶子意大利飯,帶子有咬口真身是雞脾菇,而飯的黑松露的味道十分濃郁配有洋蔥增加咬口。不同野菌的加入意大利飯增加層次感,而炸蝦則外脆內軟,內裡搭配腐皮更加香口。我還追加了一份沙律,醋味不錯,備有半份的牛油果,而炒過的芝麻讓整個沙律更加香口。在飲品方面,我點了冬日戀人,這是一款以藍莓、士多啤梨和燕麥奶為主要成分的飲品。奶味濃郁,藍莓的甜味和士多啤梨的鮮美相互融合,一點也不酸。另外,他們還有一款排毒抗氧化特飲,使用奇異果、富士蘋果、羽衣甘藍和燕麥奶混合而成。奶味濃郁,富士蘋果和奇異果的清新感覺相互輝映,非常清爽。最後,我品嚐了他們的日本南高梅柚子青提慕絲蛋糕。這個蛋糕有著檸檬柚子般清新的慕絲味道,而南高梅和提子一酸一甜,清新易入口。鬆軟度恰到好處,慕絲綿軟,給人一種輕盈的口感,沒有罪惡感。

2024-05-02
2024-04-22 477 views
本身唔係食開素,但喺朋友推薦下就嚟食下依間素食cafe。小店晚市時段人流滿滿,冇訂位見有d人要等好耐。菜品比較簡單,但全部都圖文並茂。跟餐嘢食可以揀配一杯熱嘅玄米茶唔使加錢,玄米茶好香,感覺都幾高質。黑松露炸蝦帶子意大利飯 ($128)素食嚟講做得幾出色。帶子係啲菇菌類,整到連個口感、味道都好似食緊真嘅一樣,尤其係個煎嘅帶子皮,帶點咸香又有少少脆,好有驚喜。炸蝦都好好食,個脆皮應該係腐皮整,外脆内軟。見隔離枱有拎d芝士粉,我哋又貪得意拎一份,原來係d nuts碎,倒落意大利飯又幾夾。自家製茼蒿青醬意大利粉 ($88)個意粉感覺係走健康路線,唔係好咸。可以落啲檸檬汁調味。配料以菇菌同茼蒿為主。黃薑焗福花配自家製乳酪 ($58)見個名幾特別就叫咗,福花其實係椰菜花,但感覺偏咸。自家製乳酪唔係好夠。佢仲落咗少少藍莓,個組合幾特別。最出色嘅可以話係個甜品日本南高梅柚子青提慕絲蛋糕 ($68)第一次食純素蛋糕,佢少咗cream嘅肥膩感,食落清新自然冇冇乜負擔。青提同埋蛋糕入邊嘅柚子都好清甜,非常好食。糖漬檸檬伯爵茶杏仁撻 ($58)成個甜品好balance,因為有糖漬同埋檸檬,食落感覺酸酸甜甜,

菜品比較簡單,但全部都圖文並茂。

黑松露炸蝦帶子意大利飯 ($128)

炸蝦都好好食,個脆皮應該係腐皮整,外脆内軟。

自家製茼蒿青醬意大利粉 ($88)

黃薑焗福花配自家製乳酪 ($58)

最出色嘅可以話係個甜品

日本南高梅柚子青提慕絲蛋糕 ($68)

糖漬檸檬伯爵茶杏仁撻 ($58)
成個甜品好balance,因為有糖漬同埋檸檬,食落感覺酸酸甜甜,伯爵茶味道好出。

甜品太好食,下次嚟要再食吓唔同款式。
2024-03-18 1223 views
🧑🏻‍🍳 呢間日式素食餐廳已經回頭過好多次,餐廳有幾間分店,日式簡約嘅設計,每間分店嘅Menu都唔同,我最鍾意係福華街呢一間嘅Menu! —————————————————————🍴 日式稻庭烏冬定食 ($108) 每次你都都一定會叫呢個定食,看似普通,但係好豐富,每一碟嘅小食都好好食,尤其是芋球,香脆可口,湯烏冬非常適合秋冬天食🍜😋 美味指數: 8.5/10—————————————————————🍴 泰式炸蝦香辣肉碎大利粉 ($128) 炸蝦嘅形狀,但入邊係素嘅春卷,少少辣嘅味道昇華,鍾意泰式風味嘅朋友一定唔可以錯過🍤😋 美味指數: 7.5/10—————————————————————🍴 番薯條配自家製黑松露蛋黃醬 ($68) 番薯條外脆內軟,炸皮唔會好厚,而入邊係真材實料嘅薯仔,配上超級多嘅黑松露蛋黃醬🍟😋 美味指數: 8/10—————————————————————🍴 Lotus焦糖脆餅朱古力蛋糕 ($58) 朱古力味香濃,蛋糕嘅濕度啱啱好,唔會太乾,亦都唔會淋🍫😋 美味指數: 7/10—————————————————————🍴 排毒抗氧化特飲($50) 用奇異果、富士蘋

—————————————————————
🍴 日式稻庭烏冬定食 ($108)
😋 美味指數: 8.5/10

—————————————————————
🍴 泰式炸蝦香辣肉碎大利粉 ($128)
😋 美味指數: 7.5/10

—————————————————————
🍴 番薯條配自家製黑松露蛋黃醬 ($68)
😋 美味指數: 8/10

—————————————————————
🍴 Lotus焦糖脆餅朱古力蛋糕 ($58)
朱古力味香濃,蛋糕嘅濕度啱啱好,唔會太乾,亦都唔會淋🍫
😋 美味指數: 7/10

—————————————————————
🍴 排毒抗氧化特飲($50)
用奇異果、富士蘋果、羽衣甘藍嘅燕麥奶,好香好清新嘅感覺🧃
😋 美味指數: 7/10
2024-03-16
  • 日式定食
2024-05-23 0 views
日式吉列豬扒咖喱意大利飯 $118豬扒夠厚夠脆 帶有果香既咖哩汁配上煙韌口感嘅飯粒 完全品嚐到天然香氣四川麻辣芫茜意大利粉 $88本身唔係話特別鍾意食芫茜 但係呢個又接受到仲覺得幾好食 麻辣醬汁非常掛汁但唔會過於濃烈 黃薑焗福花配自家製乳酪 $58以咖哩及黃薑味道為主 加上乳酪配搭特別 而且好健康添呀 番薯條配自家製黑松露蛋黃醬 $68甜甜地粗身蕃薯條真係食到停唔到口呀 同蛋黃醬一齊食風味更佳 細沙律 $28追加嘅沙律新鮮 份量足料 跟餐加錢可以點飲品menu上既飲品凍黑咖啡 $24凍美式咖啡梳打 $30兩杯都正常發揮素食嚟講真係覺得佢哋水準唔錯 而且每間分店menu亦唔一樣 款式特別有心思
日式吉列豬扒咖喱意大利飯 $118

日式吉列豬扒咖喱意大利飯
  • 日式咖喱吉列豬扒意大利飯
  • 黑松露蛋黃醬蕃薯條
  • 四川麻辣意大利粉
絕少會同男朋友食素,因為佢係typical食肉獸🥩難得去到深水埗,就帶佢去新派素食cafe Years,等佢食素都食得飽肚又滿足😆🫶🏻日式咖喱吉列豬扒意大利飯 ($118)素年經典不可能芝士漢堡 ($138)斯里蘭卡伯爵茶(跟餐)兩款都係招牌菜,一上枱兩份都勁大份,細食嘅女士強烈建議叫細份🤰咖哩Risotto 甜甜地走日式路線,加上大量蘆筍🥒、雞髀菇🍄‍🟫、蕃茄🍅等配料口感豐富🤤用Omni Pork整嘅吉列豬扒比一般豬扒散啲啲,但口感都像真!值得一讚嘅係外皮香脆💯不可能芝士漢堡無論係外觀同味道如果唔講可能都唔知係用impossible meat整,重點係保留到肉汁juicy嘅感覺🥰烤過嘅麵包外脆內軟加上半溶嘅素車打芝士,🦒都滿意🤣蕃薯條雖然份量多但就差少少,有啲淋身🙈以前食過記得係炸得好香脆!好正的!🥲經過深水埗都會諗起years ,見到佢地做緊五周年慶先知唔經唔覺開咗咁耐。係少數高質嘅素食餐廳❤️希望可以繼續keep到咁得閒就可以帶男朋友食下素🥦🥒🌽打破佢食🥩先係皇道嘅觀念🤪

絕少會同男朋友食素,因為佢係typical食肉獸🥩

日式咖喱吉列豬扒意大利飯 ($118)
素年經典不可能芝士漢堡 ($138)
斯里蘭卡伯爵茶(跟餐)

日式咖喱吉列豬扒意大利飯

烤過嘅麵包外脆內軟加上半溶嘅素車打芝士,🦒都滿意🤣
蕃薯條雖然份量多但就差少少,有啲淋身🙈
以前食過記得係炸得好香脆!好正的!🥲
素年經典不可能芝士漢堡

日式咖喱吉列豬扒意大利飯
素年經典不可能芝士漢堡
2024-05-20 0 views
在深水埗搵野食,見到間cafe好有文青感覺,而且幾多人食緊,決定試一試!入去見到餐牌寫住*純素晚飯*,但又見到有炸蝦、豬扒、漢堡,中餐的素食就食得多,西餐又真係無試過,估唔到今次有新發現呀!泰式炸蝦香辣肉碎意大利粉$128首先來的係意粉,配料十足,見到有好多蕃茄、蘆筍、茄子,意粉煮到軟硬適中,整體唔算好辣,神奇係豬肉又真係幾似,唔講唔知係素食!炸蝦有比心機整,似係用腐皮包住一啲素菜餡料。秘製冬蔭醬照燒汁吉列豬扒漢堡$138因為朋友唔想食辣,要求豬扒漢堡走辣,即係走冬陰功醬,番薯條又脆又熱辣辣,豬扒漢堡厚身大塊,都係睇唔出原來係素食,口感係都有咬口,雖然比真肉都係差少少,整體都已經好接近,如果冇特別為意,可能真係唔發覺呢個係新素肉海鹽焦糖朱古力 $44估唔到就連飲品都係素食,我見大部份飲品都係使用燕麥奶,或者可以要求轉豆奶,呢杯海鹽焦糖朱古力,雖然有朱古力,依然沒有掩蓋到海鹽焦糖兩種味道,燕麥奶感覺會比普通牛奶在稀身少少髒髒咖啡 $40髒髒咖啡今次係使用豆奶,簡單來說就是豆奶咖啡加少許朱古力粉,飲起來,依然可以有豆奶嘅味道,比平時嘅感覺更加清新。糖漬檸檬伯爵茶杏仁撻 $58食落有很多細碎

泰式炸蝦香辣肉碎意大利粉$128

秘製冬蔭醬照燒汁吉列豬扒漢堡$138

海鹽焦糖朱古力 $44

髒髒咖啡 $40

糖漬檸檬伯爵茶杏仁撻 $58
食落有很多細碎的杏仁果粒,帶著清新的伯爵茶味道。

食完呢餐令我感覺西餐嘅素食比中式嘅更神似!難怪咁多人入座,可以食得健康之餘,又滿足到味覺同視覺的要求
2024-05-07
2024-05-19 0 views
間唔中我都會食素,其實素食可以有好多款式最近我去咗深水埗素年,近黃金商場嗰一間見到有唔少人去排隊,我諗應該唔錯不可能肉醬意粉原來素年已經喺深水埗五年喇,佢哋就推出咗五週年優惠,呢個意粉只係75蚊左右,都好抵食。意粉都好大碟,蕃茄味濃郁,仲有新鮮蕃茄仔,夾着滿滿的素肉碎,很惹味。黑松露炸蝦帶子意大利飯份量可以給3-4人食用,帶子是爽口鮮嫩的杏鮑菇,其實很用心,在菇面上劃出一梳梳的帶子紋,炸蝦是炸腐皮,很香脆,黑松露味很清香。黃金炸蝦炸腐皮勁香豆味,炸至黃金酥脆,蘸上泰式辣醬,夠曬刺激。冬日戀人唔係冬天都飲得,夢幻的淺紫色,好靚,材料有我喜歡的莓果,草莓,藍莓,加入燕麥奶,勁香甜。焦糖香蕉朱古力咖啡燕麥奶層次豐富,香蕉面上有微焦的焦糖薄片,朱古力咖啡香濃,加入燕麥奶更加幼滑。糖漬檸檬伯爵茶杏仁撻杏仁撻跟伯爵茶香很搭配,仲有少少檸檬酸,香甜中帶有果味的清香。
間唔中我都會食素,其實素食可以有好多款式
最近我去咗深水埗素年,近黃金商場嗰一間
見到有唔少人去排隊,我諗應該唔錯

不可能肉醬意粉

黑松露炸蝦帶子意大利飯

黃金炸蝦
炸腐皮勁香豆味,炸至黃金酥脆,蘸上泰式辣醬,夠曬刺激。

冬日戀人

焦糖香蕉朱古力咖啡燕麥奶

糖漬檸檬伯爵茶杏仁撻

2024-05-18 0 views
店子細細,裝潢是走簡約及文青風格。餐牌有著日式、西式、泰式等不同風格素食,當中會列明菜式是蛋奶素、五辛及純素。主菜份量比較大,相信男士們都會食得飽的。素年經典不可能芝士漢堡 , 用上近年大熱的Impossible植物肉製作的素漢堡,內邊有蕃茄,洋蔥及生菜,份量十足,配搭比薯條更健康的番蕃薯條,甜甜香脆。日式咖喱吉列素豬扒意大利飯,是以新豬肉製成的素豬扒,口感跟豬扒真的很似,炸得外脆香口。咖喱汁濃郁而香甜,內邊有露荀、菇粒、車厘茄,仲有蘋果做點綴配撘,賣相味道100分。加$28 可追加沙律一客。今晚惠顧的食客都有紐西蘭蘋果Rockit 一個,配上廚師自家研製的食譜。每份主食都有玄米茶/伯爵茶,另可以以正價減$12 升級任何一款飲品,我杯焙茶燕麥奶有著靚靚拉花。
2024-05-14
2024-05-16 15 views
🤎泰式春卷配甜酸醬(4件)春卷炸得香口脆脆🤎秘製冬蔭醬照燒豆腐漢堡這個豆腐漢堡有淡淡的冬陰公醬的香味☺️而且豆腐都鬆軟有特別的味道🤎Impossible Spaghetti這個不可肉醬意粉🍝真的好似真的肉醬意粉🍝好好味😋份量很多😃😃飲品🥤方面🤎熱抹茶燕麥奶温暖的抹茶燕麥奶但很快放涼了叫熱飲🍵還是建議吃到差不多最後才叫可以保持温度🤎芫茜檸檬梳打友人好喜歡😍她覺得十分清新☺️🤎糖漬檸檬伯爵茶杏仁撻🤎日本南高梅柚子青提慕絲蛋糕杏仁撻味道幾特別另外一款慕絲蛋糕🍰略過甜推薦🤎秘製冬蔭醬照燒豆腐漢堡🤎Impossible Spaghetti 🤎糖漬檸檬伯爵茶杏仁撻
🤎泰式春卷配甜酸醬(4件)
春卷炸得香口脆脆

• 🤎秘製冬蔭醬照燒豆腐漢堡
  • 🤎Impossible Spaghetti
  • 🤎糖漬檸檬伯爵茶杏仁撻
2024-05-13 27 views
素年喺素食界相當有名,提供日式及西式新派素食料理, 口感,味道同賣相同坊間食肉嘅餐廳無異,非素食者可以一嚐素食嘅滋味😁😁😄😄😋😋🍜日式稻庭烏冬定食🍜 $108擺盤非常精緻,有多碟小食配菜,水果,彈牙烏冬配合清甜菇味湯底嘅烏冬,相當滋味,炸芋球香甜濃郁,推薦呢;配菜有機會隨季節而改變, 可能下次嚟會有不一樣嘅驚喜🥗生酮士多啤梨牛油果沙律🥗 $88配料相當豐富,有士多啤梨,牛油果,西蘭花,香菇,沙律菜等, 配上香甜梅醬, 感覺非常清新健康, 而且份量好足呢🥣黃薑焗福花配自家製乳酪🥣 $58福建菜花沾上黃薑粉後,帶上咖哩嘅獨特香氣;微酸嘅香濃乳酪為福花昇華, 呢個小食係意想唔到咁出色,必點🍹排毒抗氧化特飲🍹 $38包括咗奇異果,富士蘋果,羽衣甘藍,燕麥奶, 相當健康清新嘅detox 之選🍵紅棗杞子桂圓玫瑰花茶🍵 $36好滋潤嘅熱飲,可以將配料浸耐啲啲,會更為香甜,熱水可以再加嘅🍰日本南高梅柚子青提慕斯蛋糕🍰 $68整體唔會好甜, 中層嘅南高梅柚子酸酸哋,好開胃素年地址:深水埗福華街191-199號福隆大廈地下1號舖#素年#小清新#文青#素食#新派素食#素食西式#素食日式#無肉食#素食者#健康

🍜日式稻庭烏冬定食🍜 $108

🥗生酮士多啤梨牛油果沙律🥗 $88

🥣黃薑焗福花配自家製乳酪🥣 $58

🍹排毒抗氧化特飲🍹 $38

🍵紅棗杞子桂圓玫瑰花茶🍵 $36

🍰日本南高梅柚子青提慕斯蛋糕🍰 $68
整體唔會好甜, 中層嘅南高梅柚子酸酸哋,好開胃

素年
地址:深水埗福華街191-199號福隆大廈地下1號舖

#素年#小清新#文青#素食#新派素食#素食西式#素食日式#無肉食#素食者#健康飲食#稻庭烏冬#定食#生酮沙律#士多啤梨#牛油果#黃薑#福花#椰菜花#乳酪#自家製#排毒#抗氧化#玫瑰花茶#南高梅柚子#慕斯蛋糕#深水埗#深水埗食#深水埗餐廳

🍔冬陰醬照燒汁吉列豬扒漢堡吉列豬扒口感有點像可樂餅,香脆有口感,跟酸酸甜甜的冬陰醬照燒汁很配。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🍚黑松露炸蝦帶子意大利飯帶子是雞脾菇,咬下去很Juice。炸蝦用蘿白取代,想不到口感還挺特別的 。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🍋糖漬檸檬伯爵茶杏仁撻上面嘅伯爵茶cream口感幼滑,帶淡淡伯爵同檸檬味,撻口感比較實,整體味道唔會太甜。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🍴我並沒有抱着期待很像肉的素食,而是好吃就可以了。所以對於一個肉食者來說,無論食物質素,員工服務和環境,都是絶對滿足到我的一餐。

🍔冬陰醬照燒汁吉列豬扒漢堡

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

🍚黑松露炸蝦帶子意大利飯

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

🍋糖漬檸檬伯爵茶杏仁撻
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

2024-05-07
Dinner
2024-05-10 31 views
去完電腦廣場,剛剛好可以在附近一間素食餐廳食午餐,這間餐廳的素食非常出色,健康又美味,餐廳的哥哥姐姐都很有禮貌。泰式香辣肉碎意大利粉軟硬適中的意大利粉用泰式炒法,少少辣,非常冶味好食,新豬肉肉碎味道很好,完全吃不出是素食。生酮士多啤梨牛油果沙律用料非常新鮮,有沙律菜,野菌,西蘭花,牛油果等等,配自家製藍莓椰油黑醋醬,味道很開胃好味。黃金炸蝦配甜酸醬每隻的外型很像鮮蝦,炸得金黃色,外面鬆化,裡面的蔬菜爽脆,很有口感,味道很好。免疫力增強特飲香蕉及燕麥奶的香味,再加上火龍果的清甜,好飲。冬日戀人香甜的藍莓及士多啤梨加燕麥奶,味道也不錯,很有營養。

泰式香辣肉碎意大利粉

生酮士多啤梨牛油果沙律

黃金炸蝦配甜酸醬

免疫力增強特飲
香蕉及燕麥奶的香味,再加上火龍果的清甜,好飲。
冬日戀人
香甜的藍莓及士多啤梨加燕麥奶,味道也不錯,很有營養。

Lunch
2024-05-09 21 views
這間新式文青型的素食店「素年」打破了普羅大眾對吃素的既有觀念,主打美味又健康的素菜,同時在店舖裝潢上亦見心思,主打文青簡約風,難怪深受食客歡迎,平日晚上7時多已全滿座,幸好是晚與朋友有早到,不用等位就可入內。餐牌有多款不同選擇,適合不同口味的人。日式咖喱豬扒意大利飯 ($118)一上枱已經覺得份量很大,但由於味道很開胃,會令人一口接一口,不知不覺的就吃完整個飯。咖喱是走香料微辣風,不會偏甜和太重椰醬味,所以多吃也不會有飽滯感。「豬扒」真的是幾可亂真,帶有真肉的味道和口感。而配菜的蕃茄、雜菇和蘆筍亦不遜色,帶有蔬菜的鮮味。日式稻庭烏冬定食 ($108)稻庭烏冬幼滑,配上甜甜的腐皮和帶木魚味的湯,清淡得來亦令人吃得非常滿足。各種配菜亦同樣可口,最特別的是豆腐,口感和普通豆腐不同,帶有煙韌彈牙的口感。排毒抗氧化特飲 ($50,跟餐減$12)這杯特飲的材料有青蘋果、奇異果、羽衣甘藍和燕麥奶,味道非常清新,但同時又飲到燕麥奶的香味。洋甘菊杞子甘草茉莉花茶 ($48,跟餐減$12)這杯花茶是清熱氣之選,飲完後可加熱水續杯,非常抵飲。糖漬檸檬伯爵茶杏仁撻 ($58)這個甜品吃到濃烈的伯爵茶和糖漬檸檬

餐牌有多款不同選擇,適合不同口味的人。

日式咖喱豬扒意大利飯 ($118)

日式稻庭烏冬定食 ($108)

排毒抗氧化特飲 ($50,跟餐減$12)

洋甘菊杞子甘草茉莉花茶 ($48,跟餐減$12)
這杯花茶是清熱氣之選,飲完後可加熱水續杯,非常抵飲。

糖漬檸檬伯爵茶杏仁撻 ($58)
這個甜品吃到濃烈的伯爵茶和糖漬檸檬味,兩種味道之間的平衡也剛好,不會過甜。
2024-05-05 41 views
我一向都對素食有啲抗拒,因為印象中素食嘅口感同味道都比較粗糙。但最近試咗一款素食漢堡,真係顛覆咗我對素食嘅睇法!呢款漢堡就係 Impossible 漢堡,用植物蛋白模擬出牛肉嘅口感同味道。Impossible 漢堡嘅漢堡扒係用植物蛋白製成,主要成分係大豆、小麥、馬鈴薯等等。佢嘅口感真係好神奇,食落真係好似食緊牛肉咁,肉質鮮嫩多汁,仲有陣陣牛肉嘅香味。我叫咗一款經典 Impossible 漢堡,配料有生菜、番茄、洋蔥、芝士同招牌醬汁。漢堡扒煎得啱啱好,外焦裡嫩,食落真係好Juicy。配料都好新鮮,令到漢堡嘅味道更加豐富。
2024-04-14
Lunch
  • 不可能漢堡包
2024-04-26 62 views
日式素食餐廳,唔食齋,都中意食,係香港都有幾間分店,稻庭腐皮烏冬定食,烏冬彈牙好味,保持一貫水準,很豐富既定食,腐皮烏冬份量很多,還有麵豉湯、配菜和水果,配菜的食材有機會隨著季節而改變,湯底清清地,如果係平時口味淡d朋友仔,可以嘗試下。聼fri推薦漢堡,有肉味啊!!哈哈哈
聼fri推薦漢堡,有肉味啊!!哈哈哈
2024-03-28