Restaurant: Yadllie Plate 야들리애플래이트 (CTMA Centre)
Terms & Details:
2023-12-19 64 views
天氣涼除左打邊爐同燒肉,另一樣會特別想食既就係炸雞🍗同辣野🌶️,韓國菜都幾岩feel🇰🇷,上星期就同老公拍拖去兆萬上樓店Yadllie Plate食炸雞,喺旺角食野周圍都係年青人,感覺都青春左🤩😆餐廳座位都幾多,晚飯時間都座無虛席,我哋8:30到都要等一陣,店員都幾好禮貌。店內以簡約木系設計為主,一排窗邊卡位寬敞舒適。⭐️半半炸雞🐤炸雞採用韓國走地雞,共有4款口味,可選有骨無骨雞。半半炸雞自選2款口味,我哋點左原味和大邱辣醬味,每款有4件雞,另附炸蕃薯條伴碟。大邱辣醬雞🌶️辣度很温和,一般人應該都食到,表層掃上辣醬,味道先甜後辣,雞肉嫩滑而結實,很惹味。原味炸雞外層薄而香脆🍗,沒有用上過多炸粉,不會皮肉分離,吃起來啖啖肉更滋味😋。⭐️八爪魚煎餅🐙一向都很喜歡韓式煎餅,加入大蔥、八爪魚增加了鹹鮮叶味道和口感,煎餅粉香煙韌,少許焦脆,更有層次感。⭐️紳士辣醬年糕🫕年糕有淑女辣和紳士辣,分別在一款加芝士、一款加紫菜。不太喜好芝士的我就點了紳士辣醬,以石鍋上枱時醬汁仍澎湃翻滾,鮮紅的辣醬看似很刺激🔥,但入口卻真的很Gentle🥸,有辣椒香味卻只帶少許辛辣感,年糕煙韌粉糯,沾上醬汁每一口都很充實。⭐️辣豬肉

半半炸雞

紳士辣醬年糕

⭐️紳士辣醬年糕🫕
辣豬肉拌飯

⭐️辣豬肉拌飯🍛
全晚最刺激要數這個,辣度比預期惹火🥵,連幾食得辣既我都忍唔到一邊食一邊飲野解辣。
辣豬肉拌飯

豬肉片炒得很惹味,雖然幾辣都忍唔住繼續食,拌飯可以稍減辣度,嗜口度更好👍
藍橙荔枝梳打  &  蜜瓜沙冰

⭐️藍橙荔枝梳打🍹
雙色飲品打卡一流,味道不過甜,十分清新解膩。

⭐️蜜瓜沙冰🍈
一樣係清新解辣之選,蜜瓜味香甜,沙冰綿滑,好fresh。
芒果雪冰
朱古力雪冰

⭐️芒果雪冰 & 朱古力雪冰🍨
甜品以雪花冰最吸引,份量又大夠幾個人分享。雪冰很細滑棉軟,有雪花的輕軟質感❄️,十分細緻。🥭芒果味香甜,有粒粒鮮芒果肉,🍫朱古力味香濃,食完很滿足。

午市仲有折扣優惠,更抵食,下次會再約朋友黎食🥰
2023-11-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner