Restaurant: ULURU
Terms & Details:
ULURU📍灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓之前同大家分享過,自從我返咗新工之後,朋友就經常同我約喺放工後一齊食晚飯。如果時間好趕,我哋就會快食粥呀、米線呀、拉麵之類;如果時間許可,就會物色一啲可以坐耐啲嘅地方,例如西餐、燒烤或cafe。今晚我提早book咗位於春園街嘅ULURU,一間人氣非常嘅2D黑白打卡cafe,同朋友撐下檯腳。揀呢間cafe嘅其中一個原因,就係最近喺ig見到好幾款佢哋出品嘅甜品,每款都各有特色,而且造型特別,好打卡able。 💰$258烤焗美國豬鞍扒 🐖我同朋友一人揀咗一個main嚟share,我嘅選擇係店員推介嘅烤焗美國豬鞍扒。豬鞍扒嘅份量好足,足足佔咗餐碟嘅2/3,仲有烤焗雜菜同蘋果蓉伴碟,擺盤十分精美。烤焗過嘅薯仔外脆內軟、西蘭花夠晒多汁、類像法邊豆嘅豆類清脆爽口,即使係配菜但一啲都唔不馬虎。主角豬鞍扒外焦內嫩,因為處理得剛剛好,所以用刀叉輕輕一切,扒肉就隨隨落下,非常鮮嫩多汁,口感極佳。平時食肉,只要有脂肪,我就會整走咗先食。但食呢塊扒就唔需要咁做,儘管扒肉同脂肪相連,但因為脂肪已經過烤同焗既過程,基本上係入口即化,食每一啖都品味到豬肉嘅油香,沾燒汁嘅同時
ULURU
📍灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓

💰$258
烤焗美國豬鞍扒 🐖

主角豬鞍扒外焦內嫩,因為處理得剛剛好,所以用刀叉輕輕一切,扒肉就隨隨落下,非常鮮嫩多汁,口感極佳。平時食肉,只要有脂肪,我就會整走咗先食。但食呢塊扒就唔需要咁做,儘管扒肉同脂肪相連,但因為脂肪已經過烤同焗既過程,基本上係入口即化,食每一啖都品味到豬肉嘅油香,沾燒汁嘅同時配上少少蘋果蓉一齊食,能中和油滯感,整道菜基本上不能挑剔。

💰$288
慢煮羊膝伴野菌意大利飯 🐏
而朋友就選擇咗慢煮羊膝伴野菌意大利飯,本來我哋都以為個risotto係白汁嗰種,估唔到同肉味濃郁嘅羊膝又出奇哋夾喎。雖然risotto整體唔算好creamy,口感亦偏硬,但味道方面真係幾出色。

我會咁講係因為佢嘅味道濃郁,除咗食到雜菌,紅椒黃椒嘅味道亦好出,sauce亦非常濃香,唔配羊肉就咁單獨食都已經好滋味。而至於羊膝,份量大就已經唔洗講,再加上好濃稠嘅醬汁,帶出羊肉嘅鮮味,但唔會食到羶味。羊膝肉大部份都煮得入味腍身,厚肉哋嘅位置會結實少少,但又唔會過乾過硬,我哋認為絕對值得一試。

💰$118
富士之櫻祭 🗻
終於寫到我心目中今餐嘅主角,甜品啦,真係好想將我哋食用時最真實嘅感覺同大家分享!第一道要介紹嘅係富士之櫻祭,相信造型美觀特別就唔需要我多講啦,但我哋真係好欣賞設計呢款甜品嘅人嘅用心。

小小嘅綠茶富士山丘上,座落一座神社,山腳位置有泥土同散落一地嘅花瓣,畫面唯美有詩意,亦有濃濃嘅和風,在場食客基本每檯都會叫嚟食。呢款造型咁靚嘅甜品,其實係以mascarpone cheese同丸久小山園綠茶粉,打造嘅雙色Tiramisu,內餡方面有焙茶手指餅,圍邊仲有大量用曲奇碎整成嘅crumble,好睇又好食。

Tiramisu唔似一般幼滑嘅感覺,反而有少少似奶凍嘅口感,相信係想模仿山嘅造型而整得挺身少少。用上盛嘅日本產綠茶粉整嘅,綠茶味難怪會咁濃郁啦,茶味無丁點苦澀,完美融入Tiramisu內,大家嚟到一定要叫返個呀!

💰$128
嚕嚕米-森の家
細個有鍾意過姆明嘅我,居然一直無留意佢間屋到底係點既!為咗求證,我真係有google過㗎,雖則同姆明間屋嘅外形有啲分別,但都離不開蘑菇嘅theme。朋友指明要叫呢款咁可愛嘅甜品嚟食,真係好少有,睇嚟佢嘅吸引力真係好大喎!

我想大家留意一下蘑菇莖嘅位置,見到上面啡啡哋嘅地方嗎,係咪好似真係喺泥土內生長出嚟嘅菇咁呢?連呢啲細節都咁俾心機去整,呢個價錢真心抵俾。呢間蘑菇屋主要係由草莓乳酪、草莓果茸、海綿蛋糕同白朱古力整成,草莓類嘅食材帶有酸味,用返相對較甜嘅白朱古力就可以平衡返味道,真係有深思熟慮過喎。

蘑菇底同樣有以曲奇碎整成嘅crumble,但心思位就係cafe選用咗朱古力同抹茶味嘅曲奇去整,所以驟眼望落就好似真正嘅濕泥一樣。再喺上面放上食用花同細葉,幾可亂真!

💰$52
Uluru玫瑰茶 🌹
Rose tea應該係呢度嘅siugnature drink,又係每檯都會見到佢嘅身影嘅item。中等價位但咁大杯造型咁靚,未飲就已經覺得好有好感。佢主要係由玫瑰茶、士多啤梨puree、玫瑰糖漿做base,再以鮮玫瑰同rosemary裝飾,飲落有玫瑰嘅幽香,同syrup嘅甜味,顏色鮮艷搶眼,相信好多女士都會鍾意。

💰$38
綠茶拿鐵 🍵
我自己就叫咗我至愛green tea latte,無複雜嘅拉花,但有隻好可愛嘅大眼仔,睇到即刻會心微笑。Latte奶味香醇,綠茶茶味芳香,呢個價錢有咁大杯,性價比好高!
  • 烤焗美國豬鞍扒
  • 富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu