十下火鍋

SUPPA Hot Pot by ATUM
2018-05-14 1877 views
OPENRICE見到呢間火鍋店啲相勁靚, 即刻約左朋友黎食。因為怕肥既關係,相約左午餐打邊爐,呢個方法真係好好,有成日時間黎消化,罪疚感都低啲架,大家不妨考慮下,而且餐廳又會少人啲,唔使等位,服務都好啲!!上到去環境裝修係好特別,好靚好懷舊,枱枱櫈櫈都係以前80年代感覺,但又好乾淨整齊企理,比人一種好舒服既感覺!!重點係坐得闊落,兩個人坐一張細圓枱,舒舒服服打邊爐!!冇油煙味!!因為都覺得有點貴,一心係諗住叫個每人$288套餐,但上去睇完餐牌又覺得其實每人$368個餐係吸引好多,於是把心一橫就豪一豪佢!!!我地最後揀左龍蝦鮑魚海鮮鍋,要另外再加$$60!!雖然係咁,但食完之後覺得質素真係OK,真材實料。龍蝦鮑魚海鮮鍋個湯底係蕃茄湯,入面有勁多海鮮,有帶子,象拔蚌,扇貝,鮑魚,翡翠螺,魷魚,勁多鮮蜆,同埋一隻龍蝦。首先套餐啲食物同埋個海鮮鍋黎左之後,侍應就比左好多時間我地影相同埋SELFIE啦,佢個度啲燈光好好,我唔識影相最後都影到好靚,同埋佢地既服務超好,煮滾後又主動幫我地分海鮮,仲要中間有幾個加湯位,佢地都會主動幫人客「片油」!!!我打邊爐都未試過有侍應會幫手「片油」!!好正!!所有

所有海鮮都好新鮮!!!!!!又大隻!!!蜆同象拔蚌冇沙,鮑魚又夠軟食,好易咬,隻龍蝦肉仲好大舊好甜,最夾係佢個蕃茄湯係可以帶出海鮮既甜味,跟本唔需要再加醬油已經好好味,好中意食海鮮呀!!

十下三寶滑
至於佢套餐入面既打邊爈料都好有特色,最特別係佢既十下三寶滑,分別係蝦滑鯪魚滑同埋牛滑,蝦滑入面好似加左咸蛋,鯪魚滑就好似加左午餐肉,牛滑入就加左馬蹄,唔知有冇食錯!!XD 真係好特別,係佢地廚房精心造出黎既滑,獨一無二。

仲有個陳皮魚旦,細細粒,有小小陳皮味,幾特別,出面好少食到。仲有兩丸係醬爆瀨屎牛丸同埋流心粟米丸,本人覺得呢兩款丸都好特別,不過個牛丸入面有好多蒽,唔係人人中意,我打邊爐就麻麻地丸啦,因為好快飽。

爽滑鴨血
我差唔多食晒成碟搞到朋友冇嘜點食既就係呢碟爽滑鴨血,自從某次去完台灣打邊爐之後就愛上左食鴨血,不過香港唔係好多打邊爐鋪有,最多都係豬紅,係有小小分別,鴨血好似淺色小小,冇咁濃味,而且我覺得十下既鴨血仲好滑。我真係食左好多。

牛白胸膀油
有個都幾特別我見過既東東,牛白胸膀油,係完全唔知咩黎,生既時候有點似魷魚,熟左之後個樣同埋都係好似肥牛邊肥邊咁,所以我就麻麻地,但朋友又話覺得幾好味,真係人既口各有不同。如果有人知係牛既咩部位,可以留言話返比我知!!我唔好意思問啲侍應。XD

開頭啲餸黎晒個心係勁驚,因為見到好多野食好驚食唔晒,好采佢係完全冇話咩限時食1.5小時,我地差唔多由1點坐到4點都冇比人趕,最後慢慢食都食晒啲野,冇浪費!!最後埋單每人都要$400幾,有小小貴啦,但真係食到好飽,夜晚都唔使食!!抵晒!!
$440 (Lunch)
十下三寶滑
爽滑鴨血