十下火鍋

SUPPA Hot Pot by ATUM
2018-02-12 249 views
天氣凍就特別想打邊爐,舊同事食過話呢間好多嘢食,呢日中午突然好想打邊爐,於是同朋友上嚟試吓先。餐廳走懷舊風,裝修佈置都充滿懷舊元素,一路播住80,90年代經典金曲,兒時記憶湧晒出嚟呀! 睇完餐牌之後,我哋揀咗十下二人精選套餐$368/位嗰款,然後加錢要龍蝦鍋,飲品我就要咗清涼爽,朋友就要咗烏龍茶。龍蝦鮑魚海鮮鍋 - 呢個鍋係蕃茄湯底,加入咗大量海鮮,有龍蝦、象拔蚌、蜆、鮑魚、帶子、翡翠螺、魷魚,啲海鮮好新鮮,肉質好彈牙,個湯底係蕃茄湯,唔會搶咗海鮮嘅鮮味,混合埋海鮮嘅精華,飲落超甜超好味,大愛!!! 龍蝦勁彈牙同多膏,好新鮮,正! 大刀手切本地牛肉 - 牛肉有肉味,厚度適中,食落唔嚡有口感。牛白胸膀油 - 呢碟係極邪惡之選,淥幾淥就食得,食落滿口牛油香,食到唔停口。十下三寶滑 - 分別有鯪魚滑、墨魚滑同牛肉滑。鯪魚滑加咗臘腸,多一份頭; 墨魚滑就加咗鹹蛋黃,多一份甘香; 牛肉滑就加咗馬蹄,多一份爽口。幾款都各有特色,唔錯! 懷舊果皮魚蛋,流心粟米丸,醬爆瀨尿牛丸,爽滑鴨血 - 魚蛋食到少少陳皮味; 粟米丸中間係粟米湯餡,幾好味; 牛丸中間係賴料蝦餡,有爆汁; 鴨血淥咗好耐,索晒湯嘅

龍蝦鮑魚海鮮鍋

龍蝦勁彈牙同多膏,好新鮮,正!

大刀手切本地牛肉

牛白胸膀油

十下三寶滑

懷舊果皮魚蛋,流心粟米丸,醬爆瀨尿牛丸,爽滑鴨血 - 魚蛋食到少少陳皮味; 粟米丸中間係粟米湯餡,幾好味; 牛丸中間係賴料蝦餡,有爆汁; 鴨血淥咗好耐,索晒湯嘅味道。
懷舊果皮魚蛋,流心粟米丸,醬爆瀨尿牛丸,爽滑鴨血

蔬菜拼盤 - 全部蔬菜都好新鮮,索晒湯底嘅鮮味更好食!
蔬菜拼盤

脆炸響鈴 - 呢隻響鈴比較厚身,要浸少少,吸湯一流。
脆炸響鈴

寬冬粉 - 呢種粉要煮耐少少變透明就食得,好煙韌,又係索湯食品,飽都要食埋佢先得。

寬冬粉

呢餐食完飽到上心口,樣樣食物都有啲,可以試齊多款食品,啱晒大食又多心嘅人。
2018-02-04
$438 (Lunch)
龍蝦鮑魚海鮮鍋
大刀手切本地牛肉