茹絲葵牛排餐廳

Ruth's Chris Steak House
知道另一半想黎呢間扒房好耐,而且佢一直都好鍾意傳統老字號﹑懷舊的餐廳﹑,所以就book左位黎Ruth's Chris同佢過生日。一到門口,侍應已經十分有禮貌咁招待帶位,餐廳以深啡色木材作主題,氣氛浪漫,而且十分闊落,坐得非常舒服。來Ruth's Chris之前我已經睇定晒MENU,我地除左order一人一Set Special Menu之外, 因為知道呢度蟹餅十分出色,所以額外叫多份Crab Cakes.暖笠笠法包,第一次見餐廳用厚厚餐巾包著法包,但保溫效果真不錯,配上好有牛奶香的butter,好好的開始😋Sizzlin' Blue Crab Cakes,未上菜前,侍應已經同我地講隻碟會十分熱,千萬不要觸碰,十分貼心。上菜時蟹餅仲滋滋聲,而且極香牛油味,蟹餅的確十分出色,亦因為碟是十分熱的,每一口都是熱辣辣的,而且蟹肉十分多,成個蟹餅好結實好足料,不會又鬆又散。而旁邊用布包住的檸檬,絕對是另一個細節位👍🏻。Carpaccio生菲力牛肉薄片,牛肉的確好紅,初初以為會有血腥味,但竟然丁點腥味都無,放牛肉片﹑沙律菜同芝士片在超脆蒜蓉包上一齊食,層次感十足,但個人覺得蒜蓉包係最出色🤣Lobst

Lobster Bisque,點餐前侍應已經問左我地會唔會Share食,我地當然會啦,所以一早就一人有一隻碟,係估唔到龍蝦湯佢會分定比你,一人一碟,又一貼心位,龍蝦湯十分濃,只是味道不算很到位,但還算不錯。

USDA Filet,菲力牛排,我地兩個都係要Meduim Rare,隻碟都係十分熱,所以每一口牛排的溫度都是暖暖熱熱,第一口會覺得牛排有點一般,但食到第三第四口後,我發現有一種愈食愈想食的感覺,而且牛排肉質十分鮮嫩;菲力牛排油脂分佈不高,所以不會有一種愈食愈膩的感覺。最厲害是,由於碟其實是十分熱的,但竟然沒影響牛排的熟成度,廚師技巧的確很重要👍🏻

Creamed Spinach & Mashed,初初以為vegetable同potatoes係餐廳指定,但估唔到侍應話我地可以在menu上選擇想食的菜式,真係意想不到,而我地揀Mashed的時候,侍應都十分細心講話入面有garlic,問我們ok or not,又一細節位。菠菜非常creamy美味,另一半話個Mashed有一種佢在英國食過的味道,一個簡簡單單的焗薯蓉,要整得好食的確不容易。

最後甜品黎左cheese cake,我覺得不過不失,cheese cake都好難難食吧🤣,最開心係個寫有happy birthday的朱古力蛋糕,而且侍應仲好主動話幫我們影相,佢地仲曬埋張相比我地,成晚服務都十分之好,成個dinner都好 enjoy❤️❤️
2023-11-20
Celebration