十下火鍋

SUPPA Hot Pot by ATUM
2019-05-17 237 views
呢排天氣真係好熱,最岩就係打邊爐啦🙈正如冬天食雪糕,同樣都係咁正🤣.今次就黎到呢間位於銅鑼灣登龍街以懷舊為主題嘅「十下」🙆‍♀️.甫進餐廳,裝潢以復古格調為主,一張張大圓木枱,一個個木凳摺凳,仲有舊式杯杯碟碟紙巾筒,牆上貼上不規則嘅階磚,各式各樣嘅紅色紙燈籠🏮揮春等等,如置身於六七十年代中,像真度極高😍再配上舊式經典歌曲,懷舊氣氛濃郁呢🥰.我地揀左二人邊爐套餐,每人$288 (未加一)已經包含左一個湯底,11款配菜同兩杯飲品。.識食緊係揀鴛鴦鍋啦,一湯兩味,多層味道🙈係五種湯底入面,我地揀左係十下麻辣鍋同滋潤本瓜蕃茄鮮魚湯。.十下麻辣鍋用左十幾種香料熬煮而成麻辣辛香鍋,夠香,夠辣,夠麻👍入面仲有蜂巢豆腐同鴨血,吸盡麻辣鍋嘅精華。蜂巢豆腐吸湯力強,輕輕一啫,麻辣湯汁就流哂出黎,綿綿口感,充滿咀嚼感,而鴨血入口爽滑~.滋潤本瓜蕃茄鮮魚湯呢個湯底都吾可以睇少🤣 足足用左一條鯇魚尾去熬製,再加入本瓜,蕃茄等,湯頭鮮甜。 煲滾一陣後,店員會將魚尾撈起,跟住我地就可以食到嫩滑鮮魚肉啦😍.醬汁方面有莞茜,蒜蓉,辣椒碎,醬油,香醋,麻油,沙茶醬,麻醬同炸蔥~.大刀手切本地牛肉肉質嫩滑軟腍,肉味濃郁而富有

十下麻辣鍋
十下麻辣鍋

滋潤本瓜蕃茄鮮魚湯
滋潤本瓜蕃茄鮮魚湯

醬料

大刀手切本地牛肉
肉質嫩滑軟腍,肉味濃郁而富有嚼勁,仲要無多餘油脂添👍
脆炸響鈴。大刀手切本地牛肉

花雕雞嫩肉
一道落左吾少心思去醃製嘅雞嫩肉😎以花雕酒,杞子去醃製雞肉,非常入味,即使係麻辣火鍋煮熟,都掩蓋吾到淡淡嘅酒香,入口嫩滑,不錯🥰
花雕雞嫩肉

十下三寶滑
大大圓姑碌嘅三寶,頂層仲有蟹籽做點綴,好吸睛呀💕三寶分別係臘腸鯪魚滑,鹹蛋黃蝦滑同馬蹄牛筋滑。打至起膠,每種入面都加左吾同配料,以增加口感,入口爽口彈牙,味道濃郁!
十下三寶滑。鴨血

懷舊果皮魚蛋
魚蛋有好幾種,就屬呢種魚蛋,無論係口感定味道都係最出色👍煙韌度夠高,魚味濃郁帶點果皮香,吾會覺得好似食緊麵粉咁。
流心粟米丸。三星蔥醬爆貢丸
其實每次我都好怕食有餡嘅丸類,因為次次食都係成把口都係油😵但呢個流心丸,就真係令我眼前一亮❗️咬落係濃郁嘅粟米濃湯,好似真係食緊粟米湯咁,好正😍 而貢丸,輕輕一咬熱辣辣嘅豬肉濃汁就爆哂出黎,仲有香蔥味,重點係吾覺得有油膩感🥰
流心粟米丸。三星蔥醬爆貢丸。懷舊果皮魚蛋

鳳城水餃
水餃皮薄餡多,有木耳絲,香菇片,香蝦,竹筍同豬肉。
爽滑鴨血
入口好柔嫩滑溜,久煮不硬😋
脆炸響鈴
輕輕係鍋中一涮,即可入口,即軟又脆~
寛冬粉
勁中意食寬粉,口感煙韌彈牙,最重要係吸湯力都係強者💪不過,如果係另一種再寬D 嘅寬粉,口感就更上一層樓啦🙈
蔬菜拼盤
火邊爐點會少一蔬菜呢🙆‍♀️拼盤有娃娃菜,粟米, 白蘿蔔,香菇同生菜~
蔬菜拼盤

竹蔗矛根 (+$15)
竹蔗矛根水又清熱又解渴💕
竹蔗矛根