2016-08-14 568 瀏覽
海鮮丼熱潮未過,天丼已急不及待進場,大埔有平價的炎天丼,銅鑼灣則有這家,日本得獎名店秋光。一有猛龍過江,香港人自會擁去試,聽說又是一位難求,所以餐廳開業頭一個月,筆者也不願去同人爭。七月尾的平日與友人前來,果然不用再等位,我們更可以選擇坐吧檯。大家都沒有飯癮,因此只點了天婦羅,另外再加一份刺身。甜品之後再算。刺身五點盛,很喜歡那器皿,把整件事也提升了。雖不是特別的種類,但款款味鮮,比起我早幾日在老牌名店吃的出品,有過之而無不及。貪心一點,要五代目天婦羅,跟上的醬汁,出煙的,感覺良好。海鰻 (跟骨)、蝦、櫻花蝦餅、昆布魚卵及池魚仔等。池魚仔有點腥,其他的各款味道蠻好,只是粉漿頗厚身,還幸不會太硬太實。不管吃什麼菜系,有甜品感覺總會開心一些。這晚的綠茶雪糕合格,但我更欣賞白桃雪葩,超級美味清新,不容錯失。人生總有高低,幸好我身邊仍有好友,支持住。

大家都沒有飯癮,因此只點了天婦羅,另外再加一份刺身甜品之後再算。
人生總有高低,幸好我身邊仍有好友,支持住。
下町天丼 秋光為日本淺草名店,曾經獲得日本天丼冠軍,睇番日本食評網tabelog 分數大約係3.5,睇番日本其他天丼店,最高分都只係3.66,以天丼黎講,秋光分數算係不俗。係日本,秋光既五代目丼賣2500yen(約港幣$190),算係貴價天丼,你要知道,係日本天丼1000yen已經食到。係台灣,其實都有秋炮既分店,五代目丼就賣台幣$550(約$140港幣)。黎到香港,價錢更貴既常識吧,賣$250 仲要加一。下町天丼 秋光 @ 銅鑼灣五代目天婦羅丼 (6.5/10)($250)秋光既天婦羅款式係幾特別,採用關東形式炸法,即係炸粉較厚,而且油味較重,用上麻油同埋沙律油作炸油。黎到秋光,無理由唔食佢地既名物 - 五代目天婦羅丼 - 以七款時令食材製成。今次foodki食到既天婦羅係櫻花蝦餅,南瓜,鯡魚卵子,虎蝦,海鰻魚骨,原條海鰻同埋鮎魚。foodki食後覺得油味太重,炸粉亦都太厚,對我黎講,真係幾失望。幸好創意搭救,除平時都會見到既炸蝦南瓜外,仲有非常脆口海鰻魚骨,原條海鰻天婦羅肉質非常嫩滑。但數到foodki最鍾意一定係櫻花蝦餅,一大塊混入大量櫻花蝦,入口鬆化,蝦味濃郁。一路食落去覺得口
下町天丼 秋光 @ 銅鑼灣
五代目天婦羅丼 (6.5/10)($250)
原條海鰻天婦羅肉質非常嫩滑。

一路食落去覺得口感過膩,味道無乜大變化,只能不斷加上七味粉,令味道多變化,更好送飯
今晚與友人來到一間來自東京淺草百年老店【下町天丼 秋光】,它獲得日本天丼冠軍,它果然聲名大噪,一早都已經有不少客人在門外等位,幸好友人一早預訂座位,今天有幸來到一嚐天婦羅的滋味真是非常高興。 原來天婦羅都有分派,關東的流派是用厚身的炸粉炸天婦羅,有別於我們平時食的關西薄粉炸的天婦羅,不過吃起來都不算好油膩,口感都不算感到太厚粉,天丼方面採用了北海道的七星米 。  食天婦羅前先食一些壽司,我選擇了壽司八貫 ($240),壽司方面都是由師傅發辦,壽司端上來時,真是讓我嘩然驚喜,賣相已經相當吸引,分別有日本海膽,吞拿魚、拖羅、赤貝、鯛魚、油甘魚、冰葉三文魚卷,吞拿魚卷、帶子及牡丹蝦。日本海膽軍艦的海膽份量十足,甘香豐腴,紫菜都好脆口。鯛魚壽司的鯛魚肉質鮮美,鮮嫩帶有彈性,而帶子壽司的色澤雪白,入口感滑嫩而鮮。牡丹蝦及赤貝的肉質也是爽口彈牙。吞拿魚的肉質幼嫩柔滑,而拖羅方面,入口油脂甘香,香味在口腔縈迴不散,真是讓人回味無窮。今天品嚐了少少的天婦羅,個人選擇了一份蕃薯天婦羅($20),一共有兩片,大大片的蕃薯天婦羅,即炸已經熱辣辣,口感香脆,清爽甘甜,蘸上天婦羅汁食,晤油膩又美味。 個人

食天婦羅前先食一些壽司,我選擇了壽司八貫 ($240)壽司方面都是由師傅發辦,壽司端上來時,真是讓我嘩然驚喜,賣相已經相當吸引,分別有日本海膽,吞拿魚、拖羅、赤貝、鯛魚、油甘魚、冰葉三文魚卷,吞拿魚卷、帶子及牡丹蝦。日本海膽軍艦的海膽份量十足,甘香豐腴,紫菜都好脆口。鯛魚壽司的鯛魚肉質鮮美,鮮嫩帶有彈性,而帶子壽司的色澤雪白,入口感滑嫩而鮮。牡丹蝦及赤貝的肉質也是爽口彈牙。吞拿魚的肉質幼嫩柔滑,而拖羅方面,入口油脂甘香,香味在口腔縈迴不散,真是讓人回味無窮。
壽司八貫
蕃薯天婦羅
個人從來對海膽都是情有獨鍾,散點了一客沖繩冰葉海膽天婦羅 ($ 60),沖繩的冰葉夾雜日本馬糞的海膽去炸,吃起來的炸粉都不算好厚,也是好香脆,同時散發著海膽的甘甜軟滑的口感,再加上清爽的冰葉伴食,感到很清新,整體上兩者都好搭配,又不會有膩感。
沖繩冰葉海膽天婦羅
整體上天婦羅真是好有水準,比我預期更好食,又不會太油膩,真是值得一試。
2016-07-23
壽司八貫
蕃薯天婦羅
沖繩冰葉海膽天婦羅
2016-08-04 369 瀏覽
在淺草吃過這間老店~當時覺得不錯。知道了在香港開了分店,和朋友一起晚上光顧。晚上18:30到店內得兩枱客。進入了店兩人點了五代目天麩羅丼。10分鐘後熱騰騰的丼上枱了。五代目是廚師精選的旬節食材做的天麩羅。有蝦,南瓜,什菜餅,魚骨。。算唔錯但可能先入為主,始終覺得日本店口感比較好吃。
五代目天麩羅丼
五代目天麩羅丼
2016-08-03 4373 瀏覽
下町天丼 秋光,由日本淺草遠道而來。據說,它是相當知名的天丼名店,曾獲得日本「全國丼聯盟」天丼類別金賞獎,吸引不少老饕慕名而去。既然現在可以在香港一嚐,小妹當然不會錯過了。五款刺身拼盤$280,有三文魚、甜蝦、海膽、油甘魚和帶子,每款有兩件,以淡藍透明器皿盛載,恰如海鮮暢游於大海中般,鮮味洋溢,充滿著夏日的感覺。甜蝦,又名甘海老,顧名思義,以鮮甜細滑見稱。甜蝦已預先去殼,只留頭尾蝦殼,肉質嫩滑且黏黏的,帶著淡淡的甜味。新鮮海膽呈橙黃色,放在青瓜片上,如花瓣般嬌艷。放入口中口中,味道甘甜鮮美,滑不溜口,瞬間在口中融化, 陣陣餘香縈繞不散!厚切三文魚肉色橙紅,肉質細嫩鮮美不在話下,又含有豐富的omega-3。帶子刺身肉厚味甜,極富彈性,味鮮且甘甜,保留了帶子天然風味。油甘魚被稱為小鰤魚,淡淡甘甜的淡紅色魚肉,油分頗高,每口都充斥著魚油香氣,卻具有獨特的清爽口感。刺身水準著確不錯,只是,招牌的天婦羅,霸氣有餘,好吃卻稱不上了!在侍應推薦下,要了餐牌上最貴的五代目天丼$250。「天丼」即天婦羅蓋飯,只要到東京淺草走一趟,便會發現主打天丼的餐廳隨處可見。據說,淺草老店按照江戶時代傳統,以秘方製作

侍應推薦下,要了餐牌上最貴的五代目天丼$250。「天丼」即天婦羅蓋飯,只要到東京淺草走一趟,便會發現主打天丼的餐廳隨處可見。據說,淺草老店按照江戶時代傳統,以秘方製作天婦羅,炸油混合了沙律油和麻油,後者除了可以辟除魚腥,又可增加炸物香氣。至於粉漿,按特定比例把日本麵粉和雞蛋等混合,炸出來的天婦羅鬆脆酥香,非坊間出品可以媲美。

五代目天丼有七款天婦羅炸物,除了海鰻和虎蝦外,另外五款食材會按季節而轉換,這一碗有櫻花蝦餅、魚卵、南瓜、鮎魚,以及炸鰻魚骨天婦羅。餐廳天丼淋上醬汁奉客,薄漿天婦羅不太油膩,卻不太酥脆,部份也不免被醬汁弄得軟腍了,香脆度大減。
海鰻魚骨炸至香口脆炸,好吃,鰻魚天婦羅則一般。
虎蝦天婦羅啖啖肉,教人大快朵頤,只稍嫌炸漿軟腍了些許。
櫻花蝦餅混入大量櫻花蝦酥脆,入口香口且鬆化,蝦鮮味濃郁,最為惹味也。鮎魚天婦羅連幼骨一起口,吃起來帶點苦味,不喜歡也。
鯡魚卵子咬口和鮮味十足,口感挺有趣,爽脆萬分。
南瓜天婦羅也是一般之作,與香甜軟腍扯不上關係。
飯粒分明而飽滿,但因吸了醬汁和天婦羅的油份和醬汁,吃起來有點濕淋了,沒有想像中的好吃,剩下一大半。
煮東風螺$50是小豬最愛吃的一道菜式,嫩滑有餘,惜,惹味不足。
2016-07-25
2016-08-03 1063 瀏覽
之前喺東京食過天丼,簡直驚為天人,不過喺香港好食嘅天婦羅店為數不多,偶然之下得知天丼專門店下町天丼秋光開設首間香港分店,約番同遊東京好姊妹回味天婦羅丼。天丼專門店據說無論米飯、食材都由日本入口,炸天婦羅的方法及醬汁製法都跟足傳統,賣相與味道都跟淺草總店一模一樣。餐牌中五代目天丼似乎最適合有選擇困難症嘅我地,五代目天丼嚴選七種時令海產入饌,今次就有鰻魚、鰻魚骨、虎蝦、櫻花蝦、尖魚、白身魚、南瓜等七種食材,配特調醬汁同吃。天丼有濃香麻油味,炸槳較厚,食材新鮮肉厚,堆得滿滿的一大碗,食材比白飯還多,喜不喜歡見人見智。個人覺得味道還可以,不過食到最後會有少少飽滯。天丼以套餐型式上,配菜有小魚乾、煙燻鴨胸沙律、味噌湯、蜜瓜同餐茶等,每樣配菜做得不錯,如沙律新鮮爽脆,味噌湯材料豐富。

2016-08-02 300 瀏覽
出左銅鑼灣,諗唔到食咩之下女朋友推介呢間佢想試下既日本天婦羅店。見到呢度除咗天婦羅出名之外刺身同小食都幾吸引,所以就黎試下啦海膽豆腐 $80見到師傅係入邊將個豆腐由不規則切到好四四方方,見倒師傅對野食既賣相係有一定既執著😎出黎既效果估唔到係幾吸引。海膽食落都幾好,有陣甜味係口腔徘徊, 食得出係新鮮貨而唔係雪藏野!! 豆腐厚實但未至於好重豆香味, 但係口感都幾滑溜既。燒牛舌 $80牛舌份量雖然唔係好多,但咬落去林得黎有咬口而且保留到原有水份。勁度推介東風螺 $50其實唔太知係用乜嘢汁煮,不過食落好入味東風螺螺肉彈牙。真係佐酒之選!五代目天丼 $250魚骨天婦羅真係第一次見,食落脆卜卜蝦肉都幾厚肉原條鰻魚都幾多肉食,天婦羅唔會炸到食材太干,食得出有魚味南瓜口感偏林身而且南瓜好甜櫻花蝦蝦味濃好適合佐飯整體而言都幾好,不過本身個人對炸野麻麻地所以比較上黎就覺得小食比較優勝。
出左銅鑼灣,諗唔到食咩之下女朋友推介呢間
海膽豆腐 $80
燒牛舌 $80
東風螺 $50
五代目天丼 $250
魚骨天婦羅真係第一次見,食落脆卜卜
蝦肉都幾厚肉
原條鰻魚都幾多肉食,天婦羅唔會炸到食材太干,食得出有魚味
南瓜口感偏林身而且南瓜好甜
櫻花蝦蝦味濃好適合佐飯

整體而言都幾好,不過本身個人對炸野麻麻地
所以比較上黎就覺得小食比較優勝。
2016-08-02 629 瀏覽
周刊介紹, 銅鑼灣的食街: 登龍街, 開了新食店, 127年歷史嘅日本天婦羅專門店, 樓上舖, 商業大廈十三樓, 網上再了解一下日本原店, 鎮店食物係原條海鰻天丼, 雖然莆燒鰻才是賣飛佛, 但天婦羅鰻都不會錯過, 尤其是日本過江龍... 睇到照片就很想食.... 下午我老闆早走, 員工自然配合, 早了一小時離開公司, 五時半來到店, 少人, 座位隨意揀...餐廳坐位簡潔舒適, 幾乎所有店員及廚師均為日本人, 如無理解錯, 只有兩位識講廣東話. 餐牌除天婦羅外, 還有其他食物, 不太似日本傳統風格, 可能為相就香港人多樣化的口味吧...., 同行之一的友人, 就是對煎炸食物沒有好感, 幸好有日式壽司、刺身及日本料理供應. 餐具精緻, 傳統日本製的瓦碟, 短身扭紋身的筷子, 拿起來夾食物, 特別得心應手.前菜:海膽凍豆腐, 海膽屬於細型款式, 食不出是否紫海膽類別, 但絕對夠新鮮甜美, 凍豆腐夠滑溜, 配搭起來, 感覺很清新.五代目天丼, 網上提供詳細資料, 由第五代傳人谷原師傅, 用七款時令食材製做, 屬此店的招牌天丼, 炸至金黃色的天婦羅, 層層疊在白飯上面, 米飯是來自北海道的七星米
餐牌除天婦羅外, 還有其他食物, 不太似日本傳統風格, 可能為相就香港人多樣化的口味吧...., 同行之一的友人, 就是對煎炸食物沒有好感, 幸好有日式壽司刺身及日本料理供應.
五代目天丼, 網上提供詳細資料, 由第五代傳人谷原師傅, 用七款時令食材製做, 屬此店的招牌天丼, 炸至金黃色的天婦羅, 層層疊在白飯上面, 米飯是來自北海道的七星米, 賣相夠晒嚇人, 份量多到滿瀉, 超吸引.
其中最有特色, 是炸海鰻魚骨, 既是裝飾品, 味道又美味, 魚骨炸得香脆, 一口咬碎, 十分鬆化, 味道少少鹹, 用來做佐酒最好.
原條海鰻, 外層粉漿不算薄, 但炸得鬆脆, 鰻魚的肉質夠彈性, 配上醬汁米飯同食, 滋味無窮.
櫻花蝦天婦羅, 香港為較少見, 外層晶瑩橙紅, 底部是肉餅, 口感脆口也帶點煙韌, 味道微微的鹹.
大蝦天婦羅, 蝦肉爽兼彈口.
希靈魚子天婦羅, 與一般壽司店的黃色希靈魚子完全不同, 雪白無經過染色的新鮮魚子, 咬落脆口又帶點煙韌.
老友不好炸物, 要了一款: 壽司八貫, 八款壽司, 並非港式的大件頭, 列陣式的賣相吸引, 吞拿魚、吞拿魚腩、油金魚、三文魚、赤貝、海瞻、蟹肉及鐵火卷。中間的一款好特別, 外層蔬菜, 包住燒芝士三文魚飯, 芝士濃郁, 三文魚肥美, 口感軟滑.赤貝壽司,赤貝十分大隻, 味道鮮甜又爽口, 我最愛的吞拿魚壽司, 魚味鮮甜.
白身魚忌廉芝士天婦羅, 外層鬆脆, 薄身炸粉包住紫菜內的白身魚, 魚肉與忌廉芝士, 口感濃烈, 軟滑鬆脆.
2016-07-26
2016-08-01 251 瀏覽
銅鑼灣野食類型林林立立, 其中登籠街為例整條街都係食肆, 不過以拉麵店為最多除左地舖之外, 永光中心呢度差唔多整橦都係食店, 想食咩既種類都有, 今次就簡左呢間『下町天丼 秋光』聽聞呢間係『日本天丼聯盟冠軍』😈,其中以嚴選食材為首, 而且選材極為講究! 👍🏻心思思一直都想試下, 今日終於試到喇!😍當日黎到時大概係6:30, 距離晚飯時間尚早不過入面既卡位座已經坐無虛席,同男朋友安排到坐吧枱, 一邊食野一邊可以望住師傳切魚生感覺都唔錯!天丼🍚價錢由$160-$250不等黎得呢度當然食返個勁野試下佢地個水準😁叫左一個豪華「五代目天丼」另外單點左幾個「一品料理」。雲丹豆腐 $80鮮橙色既海膽放滿豆腐面, 食落鮮甜一d腥味都冇, 日本冷豆腐質感明顯比香港既豆腐實淨得多而且食落好細滑. 煮東風螺 $60東風螺size都算大隻不過份量唔算太多, 食落成粒肉都好鮮甜可口而且煮得好入味! 入味得黎又不失原有既彈牙口感, 好食!燒牛舌 $80牛舌處理得幾好, 有口感而且師傅燒得一d都唔干, 咬落牛舌juic,y咬落有咀嚼感但唔會太un簡單以黑椒燒成再配檸檬汁就可以吊起牛舌既味道, 如果客人覺得味道有d啖

心思思一直都想試下, 今日終於試到喇!😍

天丼🍚價錢由$160-$250不等

黎得呢度當然食返個勁野試下佢地個水準😁

叫左一個豪華「五代目天丼」另外單點左幾個「一品料理」。
雲丹豆腐 $80

煮東風螺 $60

入味得黎又不失原有既彈牙口感, 好食!
燒牛舌 $80

簡單以黑椒燒成再配檸檬汁就可以吊起牛舌既味道, 如果客人覺得味道有d啖枱上有鹽供大家使用.

個人認為味道已經好夠唔使再加.
五代目天丼 $250

(廚師精選7款時令食材天婦羅)

7款都係不同款既天婦羅, 岩晒我呢d中意咩都試下既客人

放上枱個氣勢真係好強勁! 好似成把間尺咁長既原條海鰻以天婦羅形式咁上枱 😍😍😍

除左原條海鰻, 仲有海鰻魚骨, 蝦, 櫻花蝦餅, 鮎魚, 南瓜, 魚卵既炸物
原條海鰻魚 海鰻魚肉白雪雪, 肉質口感厚實感覺係好新鮮既食材, 食落同平時燒鰻魚既感覺好唔同
海鰻魚骨 - 沒用炸粉包住, 脆口而干身, 幾特別既一個炸物!

天婦羅蝦 - 好大隻 肉質食落好結實有口感

櫻花蝦餅 - 食起上黎好咸香, 櫻花蝦味好重
子持ち昆布 - 其實係子持魚產凡卵而黏附係昆布上的食材, 食落卜卜聲, 幾特別, 不過味道偏淡味

炸物控油方面處理得幾好, 食落唔算好油膩

幸好同男朋友2個share一個飯,

雖然天婦羅唔太油膩但始終一個人食太多都會比較油膩!

呢度既天婦羅同平時有d唔同, 冇平時既蘿蔔泥醬汁,

開頭以為係店員上溜左, 不過發覺唔係,

因為呢度既天婦羅整體食味偏咸香, 不過味道適中, 唔錯
2016-07-31 314 瀏覽
今晚,朋友帶我去食日本嘢,聽講係大阪有名的天婦羅名店。地方唔大,餐具就好靚。朋友點左一個刺身拼盤$280,有三文魚、帶子、海膽、甜蝦和油金魚五種刺身,每樣有兩件,切得厚身,入口非常鮮甜味美,舔舔脷。我最鍾意煮東風螺$50,螺肉鮮嫩又夠滑,可惜,醬汁唔夠香辣濃郁,有d不足。最後,要左碗迷你野菜烏冬$80,烏冬咬下去十分滑啫啫,麵條有咬口,同雜菜和清甜湯底同吃,比較清淡又唔油膩。不過,烏冬份量少,湯多菜多。
2016-07-21
2016-07-31 481 瀏覽
登龍街, 近幾年的別名: 拉麵街, 開了很多間在日本都十分有名的拉麵店, 加上其中兩三棟商業大廈, 都轉型為食店, 正是比傳統的百德新街, 更應該被定為名副其實的食街. 傍晚六時五十分, 夏季的天空, 太陽伯伯還未想回家....店名"秋光"的來頭, 無需花時間再講吧..., 想知?? 網上搜一搜就有了, 又或, 只需看一看之前的食評, 相信十成九都是網上抄來的... 哈哈..., 講得也十分清楚和詳細..., 至於甚麼關東關西特色, 我相信, 這從來都只是經濟影響文化的問題, 就好似中國一樣, 粗枝大葉的北方包點, 皮厚粉硬, 餡料簡單, 而精緻的南方點心, 皮薄軟身, 餡料貴巧, 箇中原因, 都是經濟問題...老實講, 日本如此有名的店, 在港開業, 搵"樓上鋪", 不太合乎效益吧..., 其實, 應該直接開在大街, 又或大型商場, 可以更快速地引起全城注意. 此店位於高層十三樓, 排隊坐電梯, 不算等好耐, 但天氣三十三度的街, 半分鐘已經開始流汗... , 出電梯, 右望, 門口放著現時大多數的高級日本餐廳都有掛出來的"日本產米使用店"的木牌, 這是由某公司發出的認證, 有興趣可
老實講, 日本如此有名的店, 在港開業, 搵"樓上鋪", 不太合乎效益吧..., 其實, 應該直接開在大街, 又或大型商場, 可以更快速地引起全城注意. 此店位於高層十三樓, 排隊坐電梯, 不算等好耐, 但天氣三十三度的街, 半分鐘已經開始流汗... , 出電梯, 右望, 門口放著現時大多數的高級日本餐廳都有掛出來的"日本產米使用店"的木牌, 這是由某公司發出的認證, 有興趣可以網上搜索一下, 關於"香港精米所"的資訊, 愈看愈有趣... (曲線要說明喲... 哈哈哈..)
不算大鋪, 但店內座位尚算寬敞, 四人座位, 其實可以坐六人.
Suntory The Premium Malt's Draft Beer ($58) 正是...等電梯的半分鐘也流汗, 三十三度的日間氣溫, 一杯凍啤...是常識吧...., 香港的日本餐廳, 當然提供日本啤, 離不開幾款, 中下價的 Kirin 和 Asahi, 中價的 Sapporo, 高檔次的, 一定是 Suntory Premium malt's, 但當與日本同事講起, 可能住在日本時的習慣不太相同...., 他們都不約而同地講了另外一個名稱: YEBISU...
Sea Urchin Tofu ($80) 賣相非常清爽的冷盤: 雲丹豆腐, 冰凍而軟滑的日本豆腐, 配上海膽, 從幼沙粒紋表面, 可知其新鮮十足, 與蔥花和蘿蔔蓉入口, 在炎炎夏日, 絕對是降溫之最佳配搭.
撈勻一起吃,口感雙重嫩滑,豆腐芳香、海膽甘甜,一淡一濃, 十分特別.
Godaime Chef's Special Tempura ($250) 一次過試多幾種不同款式的食材, 點了一款最貴的雜錦精選天麩羅, 據店員介紹, 此精選款式所用的食材, 未必次次相同, 要視乎當日的新鮮食材供應情況而定.
長長的鰻魚骨, 是食材, 也是裝飾之用, 賣相好特別... so.., 敝聚眼看來, 想起了... 某生物的尾巴, 甚麼生物??? 係Xenomorph.... (未聽過??? ...哈哈哈). 炸過後, 入口, 真係...如某廣告所言: 少少鹹, 多多脆..., 脆硬度比想像中的更香脆鬆化, 口感類似沙甸魚中間那條骨, 送酒一流.
莆燒鰻魚吃得多, 鰻魚天麩羅, 唔係未食過...., 日本旅遊時都食過幾次, 但都只限於一小件的款式, 這麼大件全尾, 今天是是第一次..., 論味道的濃郁或滋味..., 鰻魚天麩羅應該沒有蒲燒鰻魚的濃烈,但卻更能嘗到鰻魚的原始鮮味.
活鰻天麩羅, 用大約半厘米厚的鰻魚尾部肉, 專登去掉外層的炸粉皮, 試一口真正原始的鰻魚肉, 雖然還有一些鰻魚骨, 但因魚骨很幼, 十分軟身, 可以直接吞下, 鰻魚肉質新鮮之餘, 帶有微微的草泥味道.
大蝦天麩羅, 唯一的一件, 看不到炸粉內裡的食物, 正是說明了炸粉的厚度比一般的要厚, 有些食評討論到關東關西的分別, 但與公司的日本同事討論, 他對此聞所未聞, 可能連一般日本人都不清楚有此分別..., 無論如何, 炸粉厚薄, 並不是重點, 最緊要做得鬆化, 既保護了食材的新鮮度和水份, 又可以增加鬆脆口感, 厚或薄?? 不成問題!
香魚天麩羅, 即日本人稱之為"鮎", 多數用來鹽燒, 一枝鐵叉起魚身, 形成彎彎曲曲, 吃時有些少甘苦味, 甘苦味源於內臟未除, 用來做天麩羅也一樣, 不會除去內臟, 那種甘甘苦苦的味道, 用天麩羅脆漿的形式, 比燒配搭得更好, 燒鮎, 因中間的骨未完全脆化, 食時要有技巧地折尾壓頭取骨, 但鮎天麩羅, 炸得骨也鬆脆, 整條放入口, 可完全入肚.
櫻花蝦天麩羅, 用櫻花蝦做炸物, 與此類同的, 還有另一個名稱, 就是"かき揚げ"(Kakiage), Kakiage 並非天麩羅(Tempura), 而是英文所講的Deep-fried dish, 而Kakiage多數是用麵包糠. 此店的櫻花蝦天麩羅, 不單只用櫻花蝦, 還有底部的肉餅, 吃起來的質感, 有櫻花蝦的香和脆, 又有肉餅的軟和韌.
其中一款魚春天麩羅, 好奇問一問, 店員答, 是希靈魚, 日文是"数の子", 香港壽司店食到的, 多數是黃色, 把魚子和魚肉壓成四方形的雪藏貨, 這店講明是新鮮貨, 魚春顏色還保持原白色, 入口一咬, 外部炸過的粉漿, 自然香脆, 而內裡的魚春的口感, 與預期的有些少不同, 咬落有一粒粒的感覺, 還帶一點煙韌, 好特別.
順便向openrice編輯大人查詢, 近期多直接在openrice的平台打文章, 不知道為什麼, 上載了的圖片, 當delete時, 總是出問題, 永遠不能delete 想delete的圖, 就例如以上的圖片, 按圖delete, 總是delete了另一幅圖, 好鬼煩呀!!!!!!
2016-07-28
秋光是日本淺草的名店,近月落戶銅鑼灣,為大家獻上有名的天婦羅料理,當然不少得最馳名的天丼。餐廳地方不算很大,座位密度略高。裝潢是簡約的和式設計,正前方是半開放式廚房及刺身吧枱。雖然廚房主要製作天婦羅食品,店中不太覺有油煙味,抽風系統做得不錯。第一次到訪名店,固然要以最馳名的天丼作目標。視乎天婦羅的款式與份量,各天丼的定價由百餘元至二百餘元不等。隨天丼另附上前菜、沙律、湯、生果及飲品。前菜是醃漬魚乾,屬味道濃甜的小吃。相比之下,胡麻野菜沙律食感來得清爽輕盈,尤其適合伴上緊接而來的天婦羅丼。這客五代目天婦羅丼是鎮店名物,內含七款廚師精選食材。單看賣相,已覺得份量十足,火氣騰騰!秋光的天婦羅屬較重味的關東煮法,用油較香,炸漿外層較厚。這種製法的好處當然是將炸物的搶口度極盡提升,而鬆厚金衣亦帶來更明顯的酥脆口感。這幾款天婦羅普遍拿揑到關東煮法的優勢,控油方面亦算合理。不過,一次過吃太多還是難免會有膩感呢!細意品嚐每一件天婦羅,先吃人氣最高的海老,選料新鮮蝦香足,肉質結實。多春魚選材比較細條,略帶微微苦澀味,只屬一般。櫻花蝦餅製作厚身,鹹香脆感甚濃。子持昆布是頗特別的食材,以依附在昆布表面的魚卵

醃漬魚乾
胡麻野菜沙律
麵豉湯
五代目天婦羅丼

海老
多春魚選材比較細條,略帶微微苦澀味,只屬一般。
多春魚
櫻花蝦餅製作厚身,鹹香脆感甚濃。
櫻花蝦
櫻花蝦
子持昆布是頗特別的食材,以依附在昆布表面的魚卵入饌,吃的是那份既富彈性,又帶點卜卜脆的感覺。
子持昆布
子持昆布
南瓜味道甜美,是天婦羅菜式的常客。
南瓜
要數整客天丼最吸睛的食品,一定是原條海鰻莫屬。這條海鰻整整有一隻手掌般長,肉質嫩白薄身,縱然經過炸煮還能吃得出魚肉本味。至於海鰻的主骨,亦被物盡其用變為第七款菜餚。雖然沒有酥脆的金衣,亦無損其堅實的脆感。這些看似「下欄」的食材,往往是性價比最高的選擇!
原條海鰻
海鰻的主骨
至於天丼的飯品,以日本米煮製,出品更為地道。相比平日吃的日本米,食感比較清爽,飯粒亦較修長。在米飯當中,混入了帶甜的醬油,令飯品本身亦有較濃的味道,也是這客天丼的另一特色。

飯後有蜜瓜作甜點,美中不足的是選材不似是產自日本,瓜香汁量普通。
蜜瓜
凍檸茶
吃畢整頓飯,飽感滿滿。天婦羅確實香口,但只宜間中品嚐,少吃滋味!

[29/7/2016; Fri]

2016-07-29
五代目天婦羅丼
2016-07-29 208 瀏覽
灣仔食午飯來來去去嗰幾間,今日轉戰銅鑼灣。登龍街一帶食肆多的是,最方便。多選擇又有煩惱了,不知食咩好。好彩同事有主見,要去食日式炸物。一間主打日式炸物的餐廳在商業大廈內,裝潢一般日式設計,店員數目頗多,大約計算過有9人之多,相信服務速度一定不會馬夫。五代目天婦羅定食廚師精選七款時令食材,所謂不時不食喔!有蝦,鰻魚,多春魚,子持昆布,鰻魚骨,南瓜和櫻花蝦。蝦永遠是天婦羅中的主角。起碼5-6吋長,炸漿不是太厚剛剛好,有鬆化度,不膩喉。鰻魚長過我手掌,凈係食佢已飽了一半。外表酥脆與內裡嫰滑的對比,太棒了。多春魚有點失望,魚春位比較苦,整條失色了。子持昆布非常特別,嚼落煙煙靱靱有彈性,原來是魚皃產卵在昆布上形成的,真係唔講唔知,好有趣。鰻魚骨口感似成蝦條薯片之類,脆卜卜,用來佐酒一流。南瓜不用多說,香糯的南瓜味我最鐘意。櫻花蝦餅有點似食魚餅,有質感有口感。套餐可跟烏冬,蕎麥麵或白飯。稻庭烏冬,香滑幼細,昆布湯底清甜美味。食過一餐美味午飯過後要回公司繼續努力吧!
灣仔食午飯來來去去嗰幾間,今日轉戰銅鑼灣。

登龍街一帶食肆多的是,最方便。

五代目天婦羅定食
五代目天婦羅定食
廚師精選七款時令食材,所謂不時不食喔!

有蝦,鰻魚,多春魚,子持昆布,鰻魚骨,南瓜和櫻花蝦。

蝦永遠是天婦羅中的主角。
炸蝦
起碼5-6吋長,炸漿不是太厚剛剛好,有鬆化度,不膩喉。

鰻魚長過我手掌,凈係食佢已飽了一半。
炸鰻魚
外表酥脆與內裡嫰滑的對比,太棒了。

多春魚有點失望,魚春位比較苦,整條失色了。

炸子持昆布
鰻魚骨口感似成蝦條薯片之類,脆卜卜,用來佐酒一流。

南瓜不用多說,香糯的南瓜味我最鐘意。

櫻花蝦餅有點似食魚餅,有質感有口感。
炸櫻花蝦餅
套餐可跟烏冬,蕎麥麵或白飯。

稻庭烏冬,香滑幼細,昆布湯底清甜美味。
烏冬
麵豉湯
水果
咖啡
食過一餐美味午飯過後要回公司繼續努力吧!
2016-07-29
炸蝦
炸鰻魚
炸子持昆布
烏冬
2016-07-28 305 瀏覽
下町天丼 秋光是日本淺草的名店,現在由EN Group帶他打進香港市場,闖入銅鑼灣,恕我孤陋寡聞,實在未聽過下町天丼 秋光的威水史,也未有機會可以再到日本一趟。既然都闖入香港,不如就先試銅鑼灣店的吧。聽說淺草的下町天丼秋光店曾經獲得全國天丼金牌,而今年也陸續在亞洲不同地點「插旗」,如馬來西亞、台灣、新加坡等等。而香港店也會沿用淺草店的製作秘方,材料如蛋、粉漿都是來自日本,務求做到一模一樣,讓客人如同在淺草般的美味。而他們的天丼也有不同的組合,$160-250不等,跟朋友簡簡單單來個天丼定食女性におすすめ($160)。説到天婦羅是本店的主打,天婦羅鋪在白飯之上,仔細一看天婦羅有海老、鰻魚,蔬菜有蕃薯,天婦羅都撐到在碗外,這樣挺有看頭的。淺草的天婦羅風格混合使用沙律油及麻油,天婦羅的味道特別的香,同時也可以帶走腥味。而且在炸時用了蛋漿,跟平時的天婦羅比較厚粉,不過吃起來夠酥脆,不算太大負荷感,容易入口。蝦的鮮味非常出眾,在天婦羅的麵衣內突圍而出。而旁邊的鰻魚也不是相當有鮮味,整體上的天婦羅做得不錯。我對他們的和風卷蛋小失望,因為呈上時不是新鮮熱辣,有種冷掉的感覺。另一原因是玉子蛋太深入民心

我對他們的和風卷蛋小失望,因為呈上時不是新鮮熱辣,有種冷掉的感覺。另一原因是玉子蛋太深入民心了,這和風卷蛋並沒有流心嫩滑的口感。
就個人而言,下町天丼 秋光的天婦羅是好吃的,但沒有為之一亮的驚喜,雖說是日本過江龍但似乎有點誇張取寵了。

下町天丼 秋光

銅鑼灣登龍街28號永光中心13樓

2016-07-27
早在五月尾時得知日本淺草天婦羅專門店『下町天丼秋光』六月在香港銅鑼灣開設分店, 感到非常開心, 因為佢地在2015年在日本全國天丼大賞中矛勇奪金賞. 早前終於有機會一試佢地的天婦羅.在店的門口, 見到掛上, 代表這裡的米是採用來自日本的米.店內的座位不算好多, 所以最好預早訂位.店內裝修以簡約和風為主.這裡除了天婦羅外,還有刺身, 壽司和小食選擇.來這裡食飯, 我當然是為天婦羅而來.這裡的天婦羅選擇也有不少, 另外, 也有單點, 客人可以因應自己的喜愛而選擇.最後我選了天丼 – 波, 當中包括海鰻一條, 炸小蝦帶子白魚野菜餅一塊, 蝦有兩隻和野菜三款, 貪心的我, 可以一次過試多幾款. 愛食牛舌的我, 見到有燒牛舌, 忍不住要點一客來試下.店員先奉上燒牛舌.賣相精緻.每一塊牛舌大小也差不多, 色澤又靚.這裡的牛舌是厚薄度適中, 入口時牛舌夠濃, 帶點咬口, 肉質夠Juicy, 完全不覺得硬和乾身.單食已經夠味, 若想再突出牛的味道, 可以加一點點鹽作為調味.期待已久的天丼 – 波終於上枱.份量真係幾大份. 見到天婦羅已發現和平日食開的有點不同, 炸粉較深色, 原來當中除了由秋光師傅研發

在店的門口, 見到掛上, 代表這裡的米是採用來自日本的米.
店內的座位不算好多, 所以最好預早訂位.

店內裝修以簡約和風為主.
這裡除了天婦羅外,
還有刺身, 壽司和小食選擇.

來這裡食飯, 我當然是為天婦羅而來.

愛食牛舌的我, 見到有燒牛舌, 忍不住要點一客來試下.

店員先奉上燒牛舌.
燒牛舌
賣相精緻.

每一塊牛舌大小也差不多, 色澤又靚.

乾身.

期待已久的天丼 – 波終於上枱.
天丼波
份量真係幾大份.

見到天婦羅已發現和平日食開的有點不同, 炸粉較深色, 原來當中除了由秋光師傅研發的秘方外, 仲有沙律油和麻油, 而且外層炸粉也是較為厚身, 所以口感上有所不同.

由於已加入醬汁, 已經夠味.

我先試下由日本運來的原條海鰻.
海鰻都幾大條, 而且肉質雪白, 幾嫩滑.
大蝦肉質幾爽口彈牙.
炸小蝦帶子白魚野菜餅.
這塊野菜餅材料豐富, 並混入了脆口的小蝦, 食的時候雙重口感.

一口氣食了幾款海鮮, 係時候食野菜中和一下, 野菜仲有三款口味添.
由於我點了天丼,
這是有飯在底.

飯是不可以錯過,
佢是用我愛食的日本米, 較為黏身, 加上天婦羅的醬汁, 真係好夾.
首次食這款天婦羅,
我自己就覺得好味道, 也不算好油膩, 對於愛濃味的我就啱晒心意.

;.

燒牛舌