2016-07-23 275 瀏覽
喺銅鑼灣永光中心 有好多食肆。 甘啱同客食飯 諗住食好d , 於是 就同客人食日本野 , 呢間秋光 環境唔錯 最啱見客傾野。 除左有串燒 刺身 啤酒等食物外 最出名 係 天婦羅menu上面有兩頁天婦羅 接近一樣 問番staff原來先知 第一頁係 天婦羅連埋飯 味道會濃d , 第二頁 就係齋食天婦羅 味道冇甘濃當然食lunch要飽d ,.所以我點左個天婦羅飯250 蚊 由師傅自己揀當日新鮮食材, 有鰻魚骨 鰻魚 蝦 蟹捧 南瓜 香魚 同 蝦餅, 全部食物都好新鮮 尤其係蝦 又大又鮮, 蟹捧 出面脆。入面甜得黎juicy, 鰻魚 原條 炸, 鰻魚味充足 , 出面既炸粉不會蓋過佢既味道, 鰻魚骨 十分香脆, 連埋軟身既日本白飯一齊食一流係好出色既天婦羅店 正!

當然食lunch要飽d ,.所以我點左個天婦羅飯

係好出色既天婦羅店 正!
2016-07-19
2016-07-23 323 瀏覽
在新假期看到介紹,被油槳鰻吸引了,而且是天天築地直送來港,所以決定去同老公慶祝生日😍果然不是一般炸物,基本上大部分食品都是「炸」所以全店都有油味😁但值得讚賞是食品不太油、而且炸粉不厚、非常鬆化,即叫即炸,口感幾好👌🏻朋友們飲定涼茶去食野😂
朋友們飲定涼茶去食野😂

櫻花蝦
海膽
意式火腿和溫泉蛋沙拉
鮑汁螺
  • 馬糞海膽、沖繩冰菜炸物
  • 招牌海鰻、大蝦
  • 鮑汁花螺
2016-07-23 177 瀏覽
一間以天婦羅為主既日本食店, 食店環境好日本feel有卡位 同房 私人空間比較大, menu大部分都係天婦羅 仲有刺身 小食 啤酒等五代目天婦羅 250 蚊天婦羅可以選連埋飯或者齋天婦羅 我地點左後者, 而入面包既天婦羅主要由師傅 自選當日7 種新鮮食材。鰻魚骨, 幼得黎勁脆身 連埋啤酒飲一流鰻魚 比想像中冇甘油膩 完全感受到鰻魚肉原本既鮮味 但又冇腥味南瓜 超鮮甜 呈粉狀口感子持昆布 有某類魚甘啱喺昆布上面產卵 , 然後整個整成天婦羅, 卵身比較彈牙 連埋昆布食十分特別香魚 同名一樣 幾香口既魚 質感有d似多春魚但冇乜春蝦 海蝦新鮮大條櫻花蝦餅 將細細條既櫻花蝦砌成餅狀, 十分香口 脆得黎又帶有蝦既鮮味 好味同連飯既天婦羅唔同 齋點既天婦羅比較淡身 所以就算係油炸都唔肥膩 我幾鍾意刺身五種盛 280 蚊三文魚脂肪比例高 食落又不失厚實既感覺,立魚新鮮得黎入面既魚肉緊密相連十分有咬口,赤貝 同粒貝都好新鮮爽口 而魷魚質感比較稠 痴住少少魚子 食落十分有趣甜蝦刺身 6 隻 90 蚊刺身比一般甜蝦大少少 蝦肉晶瑩剔透, 食落名付其實好鮮甜, 蝦膏都一樣甘新鮮 !迷你牛肉冰見喬麥麵 80 蚊
五代目天婦羅 250 蚊
鰻魚骨, 幼得黎勁脆身 連埋啤酒飲一流
南瓜 超鮮甜 呈粉狀口感
香魚 同名一樣 幾香口既魚 質感有d似多春魚但冇乜春
蝦 海蝦新鮮大條
刺身五種盛 280 蚊
甜蝦刺身 6 隻 90 蚊
迷你牛肉冰見喬麥麵 80 蚊
由一片薄身既牛, 一塊魚片 同 麵組成,牛肉薄 脂肪比例少, 魚片比一般更煙韌彈牙 而喬麥麵質爽口, 湯身十分清甜, 整體感覺健康!
優質麥芽生啤 細 38 蚊
大慨330 ml既麥芽啤酒 draft當然特別
新鮮 充滿住麥芽香味 飲落泡比較滑 而啤酒飲落後勁比較甜 同清淡既日本食物一齊食好夾
食店食物以質素為主 所以食物偏貴, 但物有所值, 而且我覺得如果係鍾意食天婦羅既朋友值得一試!
2016-07-22
2016-07-21 234 瀏覽
五代目天丼:海鰻很乾、腥、不新鮮,整體十分油膩,飯是絶不能接受的爛飯!簡單講,成碗飯難以下嚥。海膽天婦羅:炸得既乾且硬,劣作。炸蠔:尚可牛舌:當晚嚐到唯一好吃的!
海膽天婦羅:炸得既乾且硬,劣作。
炸蠔:尚可
牛舌:當晚嚐到唯一好吃的!
海膽天婦羅
炸蠔
燒牛舌
2016-07-21
燒牛舌
2016-07-21 810 瀏覽
又要葡萄日本人?金翅唔洗喇😂日本天丼之皇黎左香港開分店呀!😍想品嚐東京淺草正宗風味?🙆🏻唔洗搭飛機✈。搭地鐵就得喇🚈😂「下町天丼 秋光」大有來頭架🙇🏻榮獲「日本全國丼聯盟」金奬🌟仲係東京必食正野黎架😳勢必掀起新一浪日本朝聖風啦!🤑五代目天丼 🍱 ($250)聽個名都覺得好架勢呀!😎由廚師精心挑選7款時令食材整成天婦羅🍤仲會按季節轉換架🤗夠哂新鮮啦~😛▫25cm原條海鰻▫彈牙虎蝦▫櫻花蝦餅▫卜卜脆海鰻骨▫香甜南瓜▫原條鮎魚▫爽口魚卵咔嚓!一口咬落去天婦羅堅有驚喜呀😳天婦羅炸衣薄脆乾身👄香脆鬆化。毫不油膩☺絕對唔會好油淋淋架!讚! 👍🏻天丼店採用傳統江戶前天婦羅風格🇯🇵特別挑選沙律油同麻油炸天婦羅🍤炸漿經過自家調味之後🏆芝麻油香郁富醬汁味👅成間餐廳都充滿濃濃麻油香😍真係香到無朋友架!👻25cm原條海鰻係每日由築地直送到港架🙌🏻鰻魚肉超軟嫩幼滑😍😍😍虎蝦炸至邪惡金黃色😈蝦肉夠哂彈牙👄肉質鮮甜爽口😚果然有冠軍大師級風範!🙇🏻海鰻骨夠哂新奇有趣😛咬落脆卜卜勁香口呀😁日本產北海道白米粒粒飽滿亮澤🍚再淋上微甜惹味的天汁🍱Oiishi~~~😍😍😍過江龍果然名不虛傳呀🙏🏼唔怪得一位難求啦😏大家記住boo
又要葡萄日本人?金翅唔洗喇😂
日本天丼之皇黎左香港開分店呀!😍
想品嚐東京淺草正宗風味?🙆🏻
唔洗搭飛機✈。搭地鐵就得喇🚈😂
「下町天丼 秋光」大有來頭架🙇🏻
榮獲「日本全國丼聯盟」金奬🌟
仲係東京必食正野黎架😳
勢必掀起新一浪日本朝聖風啦!🤑
五代目天丼
五代目天丼 🍱 ($250)
聽個名都覺得好架勢呀!😎

▫原條鮎魚
▫爽口魚卵

咔嚓!一口咬落去天婦羅堅有驚喜呀😳
天婦羅炸衣薄脆乾身👄
香脆鬆化。毫不油膩☺
絕對唔會好油淋淋架!讚! 👍🏻

大家記住book位先喇!😛
海鰻天丼
嘩!25cm原條海鰻橫跨碗面!🙇🏻
好吸睛呀呀呀💗💗💗
海鰻天丼 🍱 ($230)
「極長」的原條海鰻天婦羅😳

油膩感bye bye!好抵讚!👏🏻
日本全國丼聯盟金奬果然係名不虛傳!🙇🏻
2016-06-24
海鰻天丼
未開張時已經好期待,又講到係淺草長龍店作為一個日本控,一開張就即刻打去預約預約到第三個星期去食去到服務其實係OK, 但啲位有啲迫但呢啲都唔係重點一個二百幾蚊既天婦羅丼我地一行二人叫左一個五代目天丼同一個海老天丼好足料既,成碗飯都鋪滿天婦羅感覺海鮮都係新鮮既但炸既方法真心唔識欣賞個粉漿有半節手指頭咁厚淋埋汁之後所有厚粉漿淋哂咁癡住啲海鮮幾新鮮都感覺唔到連某啲放題既天婦羅都整得好食過佢
未開張時已經好期待,又講到係淺草長龍店
作為一個日本控,一開張就即刻打去預約
預約到第三個星期去食

去到服務其實係OK, 但啲位有啲迫
但呢啲都唔係重點
一個二百幾蚊既天婦羅丼
我地一行二人叫左一個五代目天丼同一個海老天丼
好足料既,成碗飯都鋪滿天婦羅
感覺海鮮都係新鮮既
但炸既方法真心唔識欣賞
個粉漿有半節手指頭咁厚
淋埋汁之後所有厚粉漿淋哂咁癡住啲海鮮
幾新鮮都感覺唔到
連某啲放題既天婦羅都整得好食過佢
2016-06-18
2016-07-06 368 瀏覽
Book左枱,唔駛等就有位,兩個女仔叫左Chef's special Tendon可以share食,再試下D小食。天丼材料豐富,有旬之食材昆布魚子、鰻魚、炸小蝦帶子白魚野菜餅、蝦和野菜南瓜。雖然有D貴,但係真心覺得好美味!昆布魚子好得意,有驚喜!其他炸物都好新鮮,蝦size都幾大隻。飯底同個醬汁夾埋食,真係一流!呢個魷魚明太子天麩羅都好正,用chewy嘅鱿魚包住滿滿的明太子炸,真係巨匠巧心。見到脆炸海鰻魚骨好artistic咁捲起上枱,別出心思。估唔到連骨都唔放過,魚骨炸得好鬆脆,配上醬汁好惹味。精緻的彩色玻璃杯盛載美丈夫柚子酒,實在係賞心悦目,酒精濃度唔高,好rich柚子味,好適合女仔飲。
2016-07-04 2043 瀏覽
東京淺草天丼名店下町天丼 秋光6月3日已在香港開店,喜歡他們天丼的口味。找了一個晚上跟朋友們去吃。先講一下這店的歷史,創辦人谷原秋光先生高校時期在"土手の伊勢屋"打工,一路從打工學徒做到老闆認同,將本店的繼承人交給他。土手の伊勢屋在明治22年,曾經歷關東大地震毀損,重建後126年歷史保存至此。2015年的年底,在天丼一級戰區淺草,開設了下町天丼 秋光天丼專門店。香港店的餐廳環境。在永光中心的13樓,四人前往可以坐在卡位。他們有天丼,還有天婦羅、壽司及麵食。我們不想煩惱要怎樣吃,便一人選了一款天丼,另加點刺身和小吃。五點刺身盛刺身有吞拿魚、吞拿魚腩、赤貝、油金魚王海膽。五款刺身都十分鮮美豐腴,我忘記了這個刺身盛的價錢,但印象中蠻貴的,不是因為朋友想吃的話應該不會點。炸雞塊不錯吃的炸雞塊,我最喜歡他們的醬汁,他他醬很有日式風味,裏面的酸瓜碎下了很多。海老天丼 ($230) Prawn tendon有七隻蝦,加上三種蔬菜的一款,朋友點的,上桌的時候看見很多蝦,蠻澎湃的。穴子天丼 ($230) Conger eel tendon主要是以兩條來自築地的60-70g穴子,配上三款當季蔬菜的天丼。五

五點刺身
炸雞
海老天丼 ($230) Prawn tendon
穴子天丼 ($230) Conger eel tendon
五代目天丼 ($250 ) Godaime chef's special tendon
內容不定時轉換,以大廚決定當日時食材為主。當晚吃到的有蝦、穴子、穴子骨、櫻花蝦餅、昆布魚卵、還有茄子、青椒等。
天丼 (波) ($230) Tendon - HA
如果像我一樣,甚麼都想試但又不太想冒險吃一些不太感興趣的食材,可選他們這款,台灣叫特,香港叫波。穴子有一條,肉質鮮美好吃。也有蝦子跟蔬菜。米飯是日本白米特A賞HAENUKI米,加上以昆布、香菇、高級柴魚等熬製成秋光獨門醬汁,味道很好,但我本身還是喜歡做得薄而脆的關西風天丼,所以這裡的天丼我只喜歡他們的味道,而不是他們的炸層。
在日本留學時,曾住下町區一陣子,下町區有很多老店,居酒屋串燒等其實好貴,所以多數去食關東煮或者天丼。常常都好想日本「天丼」連鎖店來香港開店,以前貪平承日食,個掛丼的汁,真係會上癮,甚至有得淨賣走樽醬汁。來試秋光,因為來自下町。不過就算是在淺草那間,價錢都不太便宜,始終不是連鎖店,是百年老店。雖然成間餐廳都坐滿,但又好彩地無等好奈,好快就坐低。$250一個天丼,真有點貴,和京都差唔多價錢。話說京都是全日本物價最貴的地方。但見張相份量好大,仲有七種天婦羅,我就同日本朋友話不如SHARE。好多人都彈個天丼,但一來到,我就覺得唔差。天丼上面淋左好多醬汁,從前在下町區﹑在連鎖店吃的天丼就是這樣。天婦羅有海鰻﹑蝦﹑櫻花蝦﹑南瓜﹑矮瓜﹑昆布魚子,炸漿是屬較厚身那種,吃來鬆化,不會和食物分開,那醬汁香是一向期望中天丼的味道。貴就應該貴在食材上,猶其是隻蝦,肉彈味甜,不會被炸漿遮掩了味道,南瓜事先烹調過再炸,口感很粉,令甜味更濃郁。在日本吃過天丼的醬汁有鹹有甜,秋光的是偏甜的,佐飯一流。日本朋友雖然不是住在東京,可是在日本也吃過不少次天丼,也覺得味道很不錯。飯也做得出米香軟熟和掛汁。但如果可以較平較細份

在日本吃過天丼的醬汁有鹹有甜,秋光的是偏甜的,佐飯一流。

但如果可以較平較細份量一點選擇會更好。因為真的是兩個女仔可以SHARE一個天丼。
不過都知百年老店一定有自己的堅持。同個廚傾咗幾句,佢都話有客投訴天婦羅不夠脆,日本朋友聽到覺得好奇怪,天丼的天婦羅淋咗汁又放在熱飯上點會脆?即係係日本食天婦羅烏冬,天婦羅都係放入湯入面,點會脆呢?
我地一邊食,一邊飲啤酒。食炸物配啤酒,大大碗,天丼就係咁平民的一件事。
我唔識個廚,傾左幾句,但見到佢個樣因為客人投訴,個樣有點頹,所以好奈無寫食評的我都寫番篇。
我會再幫襯。((只要唔洗排隊的話))

午市跟晚市天丼價錢一樣,但午市就有沙律前菜。
SUNTORY生啤
2016-06-28
五代目天丼
得悉這間擁有127年歷史的天婦羅專門店下町天丼秋光在銅鑼灣開店,更加是由Si一直喜歡的集團En Group引入,當然要去一試啦提早一星期預訂,試試自己的運氣,居然還可以預約到午飯時間,當然不會錯過啦雖然知道永光中心的餐廳不會太大間,但這家餐廳還是讓人感覺有點迫,幾乎是枱貼枱,沒什麼空間可言。到達時間是星期六下午一時三十分,全場滿座。餐牌有分天丼、天婦羅、壽司刺身。最後點了一客五代目天丼定食及Sumire天丼定食。定食包括了前菜、湯、沙律、生果及飲品。這是鴨胸沙律前菜湯及主菜。Si點的是Sumire天丼定食,應該是海鰻一條、蝦一隻、野菜三款及小白飯。海鰻真的很吸睛,是「極長」的,超初真的分不清在吃什麼,因為全都是炸物。除了長之外,Si沒有覺得天婦羅特別香,而且炸漿亦不算薄,雖然是小白飯,但還是很大的份量,實在有點油膩。另一份是五代目天丼定食,包括了七款時令食材天婦羅,很大的份量。飯後完全需要一杯熱檸茶解油膩,水果有兩件。有點失望,試過一次就夠了。
更加是由Si一直喜歡的集團En Group引入,
當然要去一試啦

提早一星期預訂,
試試自己的運氣,
居然還可以預約到午飯時間,
當然不會錯過啦

雖然知道永光中心的餐廳不會太大間,
但這家餐廳還是讓人感覺有點迫,
幾乎是枱貼枱,
沒什麼空間可言。

到達時間是星期六下午一時三十分,
全場滿座。
餐牌有分天丼、天婦羅、壽司刺身
最後點了一客五代目天丼定食及Sumire天丼定食。
定食包括了前菜、湯、沙律、生果及飲品。

這是鴨胸沙律
前菜
湯及主菜。
Si點的是Sumire天丼定食,
應該是海鰻一條、蝦一隻、野菜三款及小白飯。
海鰻真的很吸睛,
是「極長」的,
超初真的分不清在吃什麼,
因為全都是炸物。
除了長之外,
Si沒有覺得天婦羅特別香,
而且炸漿亦不算薄,
雖然是小白飯,
但還是很大的份量,
實在有點油膩。
另一份是五代目天丼定食,
包括了七款時令食材天婦羅,
很大的份量。
飯後完全需要一杯熱檸茶解油膩,
水果有兩件。
有點失望,試過一次就夠了。
2016-06-11
2016-06-16 5620 瀏覽
在本地主打只吃天丼的店子是絕未算多。這一所新落戶日本菜舖子集散地永光中心內的店,可算是一眾天丼粉絲一直引頸以待的....貴為2015年日本全國丼大賽金賞受賞的這條來自淺草人氣天丼過江龍,對她自然是十二分的期待....專道找了個平日下午去等她開門。當天自己差不多是第一個客人踏入店內的....及後人魚貫地不斷穿插於店,又聽到reception的電話不斷在響....由此可見這裡確實有相當的吸引力....一場來到,固之然欲一睹招牌五代目天丼的廬山真面目。稱之為"五代目",乃源於店主谷原秋光乃此百年老店的第五代繼承者也....定食先由一道小食加一味沙律打頭陣。醃鹹魚仔質地硬度還可以,味道是既帶甜又含有著魚仔應存在的丁點甘苦。可恨最近不能多喝酒,不然若叫一杯asahi來伴的話,那就真爽死了....沙律不只是簡簡單單的只有綠色菜蔬及小蕃茄,還有一小撮沾撈了奇妙醬的罐頭吞拿魚碎,感覺就沒有那樣單調。可惜的是沙律醋汁似乎太多了,弄得味酸得有點太over....萬眾期待,主角要登場了....這裡的tempura是走關東流派的路線 ---- 即粉漿皮較厚身不光潔而調味則甚重芝麻油香有醬汁味。說老實話個人是較

萬眾期待,主角要登場了....
這裡的tempura是走關東流派的路線 ---- 即粉漿皮較厚身不光潔而調味則甚重芝麻油香有醬汁味。說老實話個人是較愛關西風的薄而脆及以鹽調味的,而且這裡調的麵粉漿是確稍為偏濕爛及油膩的,個人對這種有著軟身外皮的tempura真的不是十分鍾愛....

這五代目丼號稱有七款時令食材在內,細心的數一下 ---- 海鰻、海鰻骨、蝦、池魚仔、小蝦帶子白魚野菜餅、魚卵以及屬素的南瓜,這也可算是十分的多樣化的....

海鰻一大尾橫疊於碗上,肉是軟嫩的但說實在是有欠鮮味;鰻魚骨的漿相反就夠薄夠脆,骨本身是炸得卜卜脆的同屬是送酒恩物;蝦本身的品質十分普通,不算很鮮甜也未夠爽口;池魚仔最突出還是那一口甜中帶點甘苦的味道;野菜餅內算是處理得相對不油淋淋,小蝦子、帶子及白魚滲透出來的海鮮甜味仍是能感受得到的,可惜的是野菜量不多,似乎應將之說成蝦子餅看來是比較合適一點;炸魚卵是最特別的,隱約記得這應是首次在天丼找到這一種材料,咬入口中後發出"迫迫卜卜"的響聲脆又香口極其有趣;南瓜是真正的來自東洋的,入口非常的甜糯....
這兒同樣號稱是日本產米的使用店,但米食落卻未覺有很重的米香且看上去形狀也不像正常日本米的呈胖嘟嘟;天汁亦調得味很淡未夠惹香....
例牌最後來到甜品加飲料,前者是兩小片甜如蜜的哈蜜瓜;後者則是典型的日式咖啡,沒有甚麼好談的....
懷著盛興而來的我,嚐過後卻覺只是不過爾爾....

在這付出了的這二百多大洋,算是買回一個普通的用餐經驗吧....

是日下午去左上堂,放工的時間自然又彈性左好多!同同事搭車落銅鑼灣試尼間天婦羅!我其實係年頭去東京的時候已經好想搵間食天婦羅的專門店食,無奈長輩們話怕熱氣,所以冇去試!係時候介紹吓d食物!GoGoGo 等梗食物來的時候影一影!好期待!天婦羅丼終於到了!我們叫左個最貴?(好似係,HK250)入面有我最想食的鰻魚,仲有蝦,蝦都有2種,有炸蝦同蝦「Look」,魷魚炸帶子(d帶子細細粒),仲有2件野菜,好滿足呀我們仲叫左個壽司併盆,都係2XX左右啦!個呑拿魚入囗即溶!正!同事食左帶子,都好鮮味!其實仲有其他壽司我冇件件影,個海膽都唔錯,起碼唔腥先啦!
係時候介紹吓d食物!GoGoGo
等梗食物來的時候影一影!好期待!
我們仲叫左個壽司併盆,都係2XX左右啦!
個呑拿魚入囗即溶!正!
同事食左帶子,都好鮮味!
其實仲有其他壽司我冇件件影,個海膽都唔錯,起碼唔腥先啦!
2016-06-13
  • 天婦羅海鰻
最愛天婦羅的我曾經在淺草連吃三碗Tendon面不改容, 月前聽到日本一"秋光"在港開分店已經十分期待,開業後就訂好枱今天一試, 點了五代目天丼$250,上到枱外相還可以, 第一時間當然要試日本海鰻,結果大失所望,真的可以說是極差, 粉漿竟然還未炸熟,咬下中間還是糊狀的粉漿,不要說是一間天婦羅專門店,就算是普通日本連鎖店天丼也不至如此,海鰻也沒有應有的口感跟大陸養鰻沒分別,再試炸蝦粉漿一樣未熟透,醬汁也一般,跟侍應反映後,他們需回收再做總括來說$250一碗這樣的丼真的感覺被騙,希望餐廳真心做好食物水準不枉日本冠軍之名
2016-06-15
2016-06-15 4450 瀏覽
舅父從新一期o既飲食雜誌中,睇到今年新鮮出爐o既日本天丼之皇 谷原秋光先生於月頭黎咗香港,為祖業百年老字號開設第一間香港分店「下町天丼 秋光」。見地點就喺離小肥公司唔遠o既登龍街,週一就約埋媽咪食晏,三個人一齊去試新野 。食店門外標明為「日本產米使用店」,未入門口彷彿已為食客打下強心針 。門口直入,可望到一列吧位。由於XO仔o既午飯時間只剩四十五分鐘,所以就冇去研究吧枱身後究竟係壽司吧定係開放式廚房。同一般日本料理一樣,天婦羅專門店o既裝潢及餐桌都係以木為主,乾淨企理,四周亦可見別緻o既小擺設。因報導指出食店開張首週期間,午市及晚市均排滿人龍,細佬當然係好醒目地一早訂定位啦 !準時到步即被安排入座最舒適闊落o既卡位。卡位貼牆有個小按鈴,方便食客叫服務生。厚厚o既餐牌內附彩圖,首頁更道出店主五代相傳及餐店過百年o既歷史。 小肥食天婦羅獨愛食蝦一味,所以唔洗多諗,即已決定一嚐有七隻大蝦o既「海老天丼定食」 。每客定食包有前菜、湯、沙律、生果及餐茶或咖啡,另收加一服務費。老字號果然係老字號,懂得用上日本人認為最好揸o既五角形筷子 ,大肥爸爸見到一定會讚完又再讚。 海老天丼定
!準時到步即被安排入座最舒適闊落o既卡位。
卡位貼牆有個小按鈴,方便食客叫服務生。
老字號果然係老字號,懂得用上日本人認為最好揸o既五角形筷子
,大肥爸爸見到一定會讚完又再讚。
海老天丼定食($230):定食包咗o既沙律同前菜都好爽脆,不過個人較喜愛微辣o既前菜,因更為開胃。
前菜及沙律
熱辣辣o既麵豉湯都好香濃暖胃。
麵豉湯
主角海老天丼內含七隻大蝦加三件雜菜,金黃色o既外表閃出光芒,淨係影相都已教人流哂口水
海老天丼
底層o既白飯只係微微沾上甜豉油,粒粒飽滿亮澤,極之香甜
。蝦隻厚身得黎勁爽口,加上層炸皮香脆鬆化,毫不油膩,食落飽肚而不溜滯,
爆!
海老天丼
飯後有兩件哈密瓜作甜品,清脆甜美。
哈密瓜
最後飲埋杯香濃o既熱咖啡,腸胃十分舒暢。
熱咖啡
日本過江龍「下町天丼 秋光」果然名不虛傳,海老天丼美味可口,起碼先令XO仔食過番尋味
!香港新店環境簡潔,衛生非常,服務生態度友善,百幾二百蚊碗天丼雖看似偏貴,但午市繁忙時間上菜效率高企,食物質量高,個人絕對會好快返轉頭。
2016-06-13
前菜及沙律
麵豉湯
哈密瓜
熱咖啡
2016-06-13 848 瀏覽
睇完萍果報道, 我有間日本天婦羅嚟咗香港,book 咗枱去食飯, 一入到去個環境好差地下好跣,同埋城地下都係鹽, 以一間日本嚟香港餐廳真係好差茶餐廳都唔會啦 叫做一個壽司拼盤, 一個mix天婦羅, 壽司拼盤正常冇驚喜, 仲有一個燒牛脷勁好好咸, 但係嗰個天婦羅超級難食一啲都唔脆, 仲要係勁油, 真係超級難食 , 麥當勞炸嘢都乍得好過佢, 超級失望擺到明係蘋果啲線稿真係好難食, 大家真係唔好嘥錢去呢間野食, 真係差到我要第一次開account去寫食評
, 以一間日本嚟香港餐廳真係好差茶餐廳都唔會啦

, 仲要係勁油, 真係超級難食
2016-06-07